Op zoek naar iets?

porto stad portugal

Porto, Best European Destination 2017

Porto, ‘Cidade Invicta’ aan de noordelijke oever van de Douro, werd door maar liefst 426 859 reizigers van over heel de wereld verkozen tot Best European Destination 2017. De tweede stad van Portugal liet met sprekend gemak andere culturele toppers als Milaan, Gdansk en Athene achter zich.

De kleurrijke volkswijk Ribeira, prominent aanwezig op de werelderfgoedlijst van Unesco, vormt het historische hart van de stad. De schilderachtige steegjes rond het Praça Ribeira herbergen talloze innemende cafeetjes en restaurantjes, en komen bij zonsondergang volledig tot leven.

Architecturale hoogstandjes als het statige Palacio da Bolsa, de Romaanse Sé Catedral en de weelderige São Francisco kerk zijn slechts het topje van de ijsberg. Ook wereldvermaarde architecten als Gustave Eiffel en Rem Koolhaas lieten hun sporen na in het stadsbeeld. Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het hedendaagse kunstmuseum Serralves, waar onder meer Francis Bacon en Luc Tuymans de collectie vervolmaken.

Op een steensworp afstand bereik je de zonovergoten stranden van Foz do Douro en Vila Nova de Gaia. Aan de azuurblauwe Atlantische Oceaan waan je je even op een ander contintent, ver van de gezellige drukte van het stadscentrum.

Kortom, Porto heeft teveel troeven om op te noemen. Ook bij ZuiDERHuiS verloren we ons hart aan de stad.

Ontdek Porto te voet en wandel door het oudste gedemarqueerd wijngebied ter wereld.

Of verken de stad met de vele contrasten in de straatjes, architectuur, monumenten, musea en de levendige terrasje per fiets.