Op zoek naar iets?

TANZANIA - De Grote Trek

Op safari voor het goede doel

Wie een safari wil combineren met de sfeer van het authentiek Afrikaanse dorpsleven kan terecht bij een kleinschalig bedrijfje uit Endallah, een dorpje vlakbij Lake Manyara National Park in Tanzania. De opbrengst komt de lokale economie ten goede. En er is de mogelijkheid om ter plekke ontwikkelingsprojecten te steunen.

Tussen de vele touroperators die safari’s in portefeuille hebben onderscheidt Endallah Cultural Tours zich doordat het reizen combineert met ontwikkelingssamenwerking. Endallah is een Tanzaniaans dorp van circa 5.500 inwoners, gelegen in een regio gekenmerkt door een rurale overlevingseconomie. Mensen verdienen er gemiddeld één à twee euro per dag.

Lokale ondersteuning

Initiatiefnemer en spilfiguur van Endallah Cultural Tours in ons land is Steven Andries. De touroperator biedt uiteraard de ‘gewone’ trekpleisters aan zoals de Kilimanjaro, de Serengeti-woestijn en de Ngorongoro-krater. Daarnaast kan men er ook lokale cultuur opsnuiven, natuurwandelingen maken en zoveel meer.

Steven Andries: “De opbrengst van de safari’s gaat integraal naar de lokale economie en de plaatselijke touroperator. Lokaal zijn nu 20 à 30 mensen, een mecanicien, gidsen, koks… financieel afhankelijk van de safari’s. Hun inkomen liggen aanzienlijk hoger dan het gemiddelde in Tanzania.”

Inleefreis

Tegelijk is de safari een soort inleefreis. Op safari verblijven de reizigers in lodges en in Endallah slapen ze in het huis van een gewone familie. Luxueus is het niet maar wel met het nodige basiscomfort. Daarvoor werkt Endallah samen met Misingi, een Vlaamse organisatie die in het dorp en in de regio in nauw overleg met de plaatselijke bevolking ontwikkelingsprojecten realiseert.

Andries: “Zo kunnen de reizigers het lokale schooltje, het dispensarium en de waterprojecten bezoeken. Waterpompen zijn uiteraard erg belangrijk voor de waterbevoorrading.” Aan het aspect ‘inleefreis’ hecht hij veel belang. “Mensen worden zich bewust van de problemen en zien hoe donaties besteed worden. Tevens ondervindt men aan den lijve de gevolgen van de klimaatverandering. Het dorp en de projecten zien, schept een band.”

Wie na afloop van de reis de lokale gemeenschap wil ondersteunen, kan dat. Andries: “Oorspronkelijk vroegen we de reizigers een bedrag te geven. Sommigen doneerden dan 50 euro en dat was het. Tegenwoordig sturen we achteraf een nieuwsbrief en zo genereren we veel meer fondsen. Iemand zette nadien zelfs een fundraising op die 40.000 euro opleverde voor de projecten.” In 2016 schonk de helft van de 150 reizigers geld, soms bedragen tot 1.000 euro. In 2017 had men 200 deelnemers.

Artsen

Volgens Steven Andries gaan er nogal wat artsen mee op safari. “Vaak omdat ze dit kunnen combineren met een bezoek aan het lokale dispensarium. Indien gewenst draaien ze daar een dag of enkele dagen mee. Dat zorgt voor een wisselwerking. Belgische artsen gaan zo terug naar de roots van de geneeskunde en de Tanzaniaanse dokters steken er veel van op.” Studenten vroedkunde en verpleegkunde van de Mechelse Thomas More hogeschool lopen in het regionale ziekenhuis stage. Een verrijkende ervaring.

Andries: “Via donaties slaagde Misingi erin om tussen 2007 en 2017 het dispensarium uit ter rusten met 20 ziekenhuisbedden, een stroomkring via zonnepanelen, een digitale bloeddrukmeter, enz.” De meest voorkomende aandoeningen in deze regio zijn maag- en darminfecties. Dankzij het waterproject van Misingi is dit probleem sterk teruggedrongen. Door geldgebrek en omdat ze hopen dat het vanzelf zou overgaan wachten mensen ook vaak te lang alvorens naar de dokter of het ziekenhuis te gaan.

Steven Andries: “We trachten de Tanzaniaanse artsen ook zoveel mogelijk de voordelen van preventie bij te brengen. Zo introduceerden we de moringa-boom. Die boom, oorspronkelijk uit Indië, groeit vanzelf, zonder veel water en wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde. Het poeder van de bladeren bevat een veelvoud van de vitaminen die we in onze traditionele groenten en fruit vinden. We sensibiliseren de mensen bijvoorbeeld via kookworkshops om het moringapoeder te gebruiken.”

Healthcentre

Tot slot nog de vraag aan Steven Andries hoe hij in Endallah terecht kwam. “Ik heb altijd een voorliefde gehad voor ‘wildlife’ en safari’s. Maar Tanzania, en meer bepaald Endallah, is eerder toeval, via een Belgische pater. Een eerste project dat we realiseerden was een middelbare school in Endallah. Nu loopt er dus nog tot einde 2018 het waterproject. En zonder op de zaken vooruit te lopen, zouden we vanaf 2019 van het dispensarium in Endallah een ‘healthcentre’ willen maken. Dat vergt een infrastructuurbudget van 70.000 euro en 6.000 euro voor het bijscholen van de artsen.”

 

ZuiDERHuiS werkte samen met Steven Andries en Endallah Cultural Tours een uitgebreid aanbod rondreizen in Tanzania uit, zowel in groep als individueel.

 

 Verschenen in de Artsenkrant op 09/03/18