Op zoek naar iets?

Met collega Kim naar IJsland

Van Snæfellsnes tot Selfoss

Collega Kim vertelt over haar studiereis naar IJsland in maart

 

Na reeds heel wat ervaringen opgedaan te hebben in IJsland, was het tijd om er nog eentje bovenaan mijn lijst af te vinken. Namelijk IJsland ervaren bedekt onder een sneeuwtapijt en (uiteraard) het noorderlicht spotten. Enkele weken geleden was het dan eindelijk zover.

Al vanuit het vliegtuig kan ik mijn enthousiasme amper bedwingen, de prachtige bergen, wegen en rivieren lagen er vredig bij onder een wit tapijt. De staalblauwe hemel en heerlijke zonnestralen maken het plaatje compleet. Voor deze reis kies ik qua logies voor een andere aanpak dan de gebruikelijke guesthouses. Ik ga mij gedurende een week focussen op 2 gebieden, namelijk het schiereiland Snæfellsnes in het westen en het zuiden rond het dorpje Selfoss. Dit doe ik vanuit 2 zomerhuisjes via onze lokale partner.

Na aankomst op de luchthaven vertrekken we meteen naar ons eerste huisje in de buurt van Borgarnes. Van onze partner krijgen we een volledig informatiepakket mee met onder andere een gedetailleerde routebeschrijving. Ons huisje voor de komende 3 nachten is heel gezellig en typisch IJslands, ingericht met hot pot én zonneterras. Binnen ligt alles klaar voor ons verblijf, alle handdoeken en bedlinnen worden voorzien. Ook in de keuken zijn alle nodige faciliteiten aanwezig, zelfs peper en zout ontbreken niet. De vorige huurders hebben ons ook nog een pot confituur en cornflakes nagelaten, wat een luxe!

(tekst gaat verder onder de foto)

autorondreis door ijsland met Kim de Mey

We spenderen onze eerste dagen door van de ene verbazing in de andere te vallen. IJsland never fails to deliver.  Zoals altijd neemt het landschap na elke bocht opnieuw een andere gedaante aan. De enige constante is de prachtige maagdelijk witte sneeuw. ’s Avonds, na onze zelfbereide IJslandse maaltijd, staren we steevast uren naar buiten op zoek naar het onvindbare noorderlicht. De duizenden sterren zijn zeker een waardig alternatief. De wegen zijn verlaten en vaak een hele uitdaging, maar de uitzichten die we in ruil krijgen maken dat ruimschoots goed. Sommige dagen zijn we al uren onderweg voor we het eerste dorp bereiken, van haast en spoed is hier geen sprake. Heerlijk!

Na enkele dagen is het tijd om verder te trekken naar ons volgende huisje in het zuiden. We laten het huisje proper achter en gooien het bedlinnen en de handdoeken in de wasmand. De voorbije dagen hadden we stralende zon, dat ziet er vandaag wel anders uit. We vertrekken in een heuse sneeuwstorm. De wegen zijn een deel van het landschap geworden en op enkele minuten tijd is alles rond ons (inclusief wijzelf en de wagen) spierwit. Een half uurtje later, net zo snel als de storm kwam, gaat hij weer liggen. In de namiddag, na het inchecken in ons volgende huisje, maken we een prachtige wandeling naar Reykjadalur ofwel het Rookdal. Deze wandeling brengt je tussen de kleurrijke bergen en rookzuilen. Aan het einde van de wandeling word je beloond met een dip in een natuurlijke warmwaterbron.

(tekst gaat verder onder de foto)

IJslandse paarden op autorondreis door de Westfjorden

De volgende dag wijden we aan het verkennen van alle ongekende wegen in het zuiden. Zonder plan of doel vertrekken we ’s ochtends vroeg op zoek naar het avontuur. Wat een schitterend plan! Opnieuw stelt mijn favoriete land niet teleur. We genieten van prachtige watervallen en komen tot vlakbij de machtige Hekla en Eyjafjallajökull vulkanen. Ondertussen loopt onze tijd bijna op zijn einde en hebben we nog steeds het noorderlicht niet mogen bewonderen. Maar ons geluk begint net op tijd te keren, de komende nachten is er geen bewolking voorspeld! En ja hoor, tijdens onze voorlaatste avond kunnen we genieten van een prachtige show. Ons geluk kan niet op. Als afsluiter trakteren we onszelf op een ontspannende dag in Reykjavik en op het schiereiland Reykjanes. ’s Avonds dineren we vlak naast de Blue Lagoon tussen de lavavelden.

Helemaal opgeladen en klaar om deze prachtige bestemming te delen met onze reizigers vlieg ik doodgelukkig terug naar huis.

Stap zelf in de voetsporen van Kim en ontdek hier al onze individuele reizen naar IJsland.