Op zoek naar iets?

Info

 • zondag 10 november 2019 om 13:00 -
  zondag 10 november 2019 tot 18:00
 • Surfclub Twins
  Driftweg 69
  8450 Bredene

Wandeldag: Als de dijken breken

De Zuiderhuis wandeldagen: ideaal als eerste kennismaking met de (wandel)reizen van Zuiderhuis, om je reisgenoten of reisleider van een vorige reis nog eens terug te zien, om een praatje te slaan met een Zuiderhuis-medewerker, om je conditie (voor een volgende reis) een beetje aan te scherpen of gewoon om een fijne en actieve dag in de natuur te beleven. Enkele keren per jaar organiseert Zuiderhuis een wandeldag. Telkens op een andere locatie - door een prachtig stukje natuur.

Als de dijken breken

 • Afstand : +/- 11 of 16 km
 • Begeleiding : Jean Pierre Rosseel
 • Startplaats : surfclub Twins (Bredene)
 • Opmerking : geen honden toegelaten

‘Als de dijken breken’ was eind 2016 een veel besproken dramaserie op TV.  De serie, die in Vlaanderen te volgen was op één, vertelt het verhaal van een superstorm die een grote overstroming veroorzaakt in de Lage Landen.

Door de opwarming van de aarde en de dreiging van de stijging van het zeeniveau als gevolg van de klimaatverandering, is kustveiligheid meer dan ooit een belangrijk thema.   Tijdens de wandeling passeren we enkele plaatsen uit de TV-reeks en houden we halt op de plaatsen die als zwakke schakels in de zeewering gekend zijn.  Jean Pierre vertelt ons oa welke maatregelen al genomen zijn om natuurrampen in de toekomst te vermeiden.

We wandelen over het strand, op de dijken, rond de Spuikom en door de polders en de achterhaven van Oostende.  We passeren de gedenkplaat van de overstromingsramp van 1953, de Maertensbrug met de oude (intussen gerenoveerde) sluizen, de vuurtoren Lange Nelle en de schotbalken die de waterhuishouding van de Spuikom regelen.  Allemaal plaatsen die van belang zijn voor de verdediging tegen het water en/of die aan bod kwamen tijdens de tv-reeks.

De wandeling bestaat uit 2 lussen vanuit de surfclub (11 en 5 km lang).  Wie dat wenst kan enkel aan het eerste deel van de wandeling deelnemen.

De wandeldagen zijn gratis maar we vragen wel om op voorhand in te schrijven, zodat we er een zicht op krijgen hoeveel mensen we mogen verwachten en we je alle praktische afspraken (startuur en -plaats, bereikbaarheid, …) tijdig kunnen doorsturen.

Wie wenst te carpoolen naar de startplaats van de wandeling kan bij inschrijving bij ‘opmerkingen’ zijn/haar woonplaats vermelden (stad of gemeente). We zullen dan in de e-mail met de praktische afspraken je e-mailadres en woonplaats vermelden zodat mensen met interesse om samen te rijden met je contact kunnen opnemen.

Iedereen welkom!

Inschrijvingsformulier