Op zoek naar iets?

Gullfoss in de winter op ijslandreis

5 kledingtips voor je winters IJslandavontuur

1. Kleed je volgens het laagjessysteem

Vier dunne lagen zijn efficiënter en isolerender dan één dikke pullover. Je houdt niet alleen de warmte beter ‘gevangen’ rond je lichaam, als je het te warm krijgt en begint te zweten doe je gewoon een laagje uit. Voorzie in de eerste laag thermisch ondergoed, daarna een dunne Polarfleece en een lange broek. Als derde laag adviseren we een nog dikkere Polarfleece en als vierde een water- en winddichte broek en vest met kap.

2. Vergeet je oren en vingers niet

Als je steeds verder afkoelt, kiest je lichaam uiteindelijk voor het instandhouden van de lichaamstemperatuur in de romp. Zo gaat weefsel aan het einde van de bloedsomloop het eerst bevriezen, zoals je vingers, tenen en oren. Je goed induffelen met een muts met oorbescherming (type cagoule) en dunne vingerhandschoenen met overwanten is dus de boodschap!

3. Koop goeie wandelschoenen

Laarzen met uitneembare binnenschoenen zijn ideaal, zoals bijvoorbeeld van Sorel of Meindl. Zorg er wel voor dat ze niet te nauw zijn, want als je begint te zweten gaat door de verdamping heel snel je lichaamswarmte verloren. Stevige wandelschoenen met een degelijk profiel vormen een volwaardig alternatief. Wandel je schoenen vooraf goed in, met gamaschen vermijd je dat er sneeuw in de schoenen komt.

4. Bescherm je tegen de zon

Zelfs in de winter is op IJsland de zon gelukkig van de partij. De reflectie in het witte sneeuwlandschap maakt dat je je extra goed moet beschermen tegen zonnebrand. Dat kan met een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor als je een gevoelige huid hebt. Ook lipbalsem en een hydraterende crème zijn een echte must bij een trekking door het winterse landschap.

5. Raadpleeg de volledige materiaallijst

Uiteraard hebben we als IJslandspecialisten nog een pak meer kledingtips. Die vind je  terug in de praktische informatie dat je krijgt bij boeking van je IJslandreis. Ook als je bij ons een afspraak maakt om je IJslandreis te bespreken, helpen we je graag met vragen over je uitrusting.

Ontdek hier ons volledig aanbod winterreizen