Op zoek naar iets?

Kirkjufell op Snaefellsnes

Aan de voet van de gletsjer

Om naar het middelpunt van de aarde af te dalen, sla je best je tent op in Snaefellsnes, een schiereiland van ‘vuurspuwende bergen’ in het weelderige westen van IJsland, althans volgens Jules Verne. Volgens Halldór Laxness, IJsland ’s enige laureaat voor de nobelprijs voor de literatuur, leidt de Snaefellsjökull helemaal niet naar de kern van onze planeet, maar staat de gletsjer in verbinding met ons tot vooralsnog onbekende kosmische krachten. Wat er ook van aan is, Snaefellsnes is een magische plek, waar elke korrel zwart vulkaanzand fantastische verhalen vertelt. Bij ZuiDERHuiS IJslandreizen kunnen we ons dan ook geen rondreis zonder een korte tussenstop inbeelden.

In Halldór LaxnessAan de voet van de gletsjer (1968) reist een jonge priester af naar de voet van de Snaefellsjökull, met een belangrijke opdracht van de heer bisschop van Reykjavík. Die laatste is ter ore gekomen dat de christelijke zielzorg op Snaefellsnes verwaarloosd wordt, en dat allerlei zonderlinge figuren op de gletsjer rondwaren. Drie doldwaze boeddhistische geleerden communiceren met het melkwegstelsel, in afwachting van de terugkeer van hun spirituele leider. Een ram gehuld in het gulden vlies verschijnt op de gletsjerflanken en het lokale kalf verorbert enkel mierzoete cake en zandkleurige koffie. Aan de voet van de gletsjer is een geweldig verwarrende en grappige fabel over IJslands heidense verleden, het christendom en de magie die tot op vandaag over het eiland heerst.

De Snaefellsjökull is uiteraard ook een echte gletsjer, niet enkel een magische plek waar de meest wonderlijke dingen gebeuren. Met zijn 1446 m. en zo’n 700.000 jaar op de teller, is de stratovulkaan de onbetwiste heerser over het schiereiland Snaefellsnes, in het uiterste westen van IJsland. Sinds 2001 valt de vulkaan onder de bescherming van het Snaefellsjökull National Park, het eerste nationale park van IJsland. Om de biodiversiteit en de waardevolle geologische en vulkanische fenomenen in het park te vrijwaren, wordt aan bezoekers gevraagd de wegen niet te verlaten. Dat was ook hoog tijd, aangezien de gletsjer net als menig soortgenoot elk jaar een stevige scheut inkromp. 

(tekst gaat verder onder de foto)

Schiereiland Snaefellsnes in het westen van IJsland

Snaefellsnes is in de IJslandse sagen ook de heimat van Bárður Snæfellsás, half trol half mens, en beschermer van het schiereiland. In Arnarstapi, een voormalig vissershaventje aan de zuidkust van Snaefellsnes, is te zijner ere een gigantische stenen Bárður opgetrokken. Met de zegen van Bárður gaan wij in het najaar en de winter op verschillende van onze rondreizen aan wal op Snaefellsnes. Op de rondreis West en zuid IJsland kan je tot half september de zwartgeblakerde kustlijn van Zuid-IJsland verkennen.

Naast Snaefellsnes hou je onder meer halt in Þingvellir Nationaal Park, waar de aarde met een allesverwoestende kracht in twee breekt op de Mid-Atlantic Ridge. Jules Verne had zijn coördinaten klaarblijkelijk niet te nauwkeurig berekend. Niet minder spectaculair is Jökulsárlón, een staalblauw gletsjermeer waar ijsbergen van alle vormen en maten naar zee drijven. Met een beetje geluk doet op een van de voorbijdrijvende ijsschotsen een zeehond nietsvermoedend een dutje. Als je het noorderlicht boven de mildere temperaturen in het najaar verkiest, kan je tussen november en april kiezen voor een soortgelijk programma: Noorderlicht en orka's. De personenwagen wordt ingeruild voor een 4x4, en groen IJsland ligt bedolven onder een wit wintertapijt. Het seizoen van de stilte overmeestert het eiland, en dompelt IJsland onder in een nietsontziende rust.

IJsland winter