Op zoek naar iets?

Reisleider Paul Santens

Afscheid en jubileum Paul Santens

In 1993 nam ik, op vraag van Bert Hollants, mijn eerste begeleidingsopdracht ter harte. Het werd meteen een topper: huttentocht Gran Paradiso, in die tijd begeleidden wij nog zelf tot op 4000 meter. Nadien namen Italiaanse gidsen die slotklim over. In totaal heb ik 36 huttentochten begeleid in Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, maar vooral in Italië. Veelal eigen ontwerpen.

Van één reis dat eerste jaar ging het al snel naar een drukker programma, uitgebreid met verblijven in hotel, trekkings met vervoer van bagage, korte en langere weekends, uitdagende en vlakkere parcours. Voor cijferaars: een totaal van 250 groepen. Qua bestemming stak Italië er bovenuit, goed voor een totaal van een honderdtal weken. Dat is twee jaar van mijn leven op 'de laars'. Se non è vero, è ben trovato. Maar 't is dus waar!

In al die tijd hebben mijn vrouw Lut - aan wie ik veel steun had - en ik heel wat vrienden gemaakt. Heel wat van hen zagen we met de regelmaat van de almanak terug. Het einde is evenwel in zicht. Met de leeftijd verzwaarden de wandelreizen van een 'makkie' (zelfs indertijd met de zwaardere rugzak en de niet geringe hoogteverschillen) naar een heuse opdracht het laatste jaar. Tijd voor een gecontroleerd afscheid. En we ronden af met een rond getal: 2017 zou mijn 25e jaar Te Voet/Zuiderhuis betekenen. Kan het mooier?

Nog een laatste becijfering: meer dan tweeduizend verschillende individuele wandelaars passeerden de revue. Meegerekend de verschillende reizen die heel wat van hen mee maakten was dit goed voor ongeveer 3250 inschrijvingen.

Reden te meer om met voldoening terug te blikken en dank te betuigen aan de mensen met wie we samen zoveel mooie dingen mochten beleven.

Auf ein Wiedersehen freuen wir uns.
Ciao en Arrivederci,

Paul Santens ... en Lut