Op zoek naar iets?

Patrick willen fliped

ARGENTINIË - Beklimming Aconcagua - 22 dagen

{{statusText}}

vanaf €5775

  • in groepsverband naar de hoogste berg ter wereld buiten de Himalaya 
  • met ervaren Zuiderhuis begeleider die de berg al 3 x succesvol beklom en lokale professionele hooggebergtegids
  • organisatorisch en fysiek gezien een grote kans om de top te halen

  Organisatorisch en fysiek gezien (acclimatisatie, bepakking, maaltijden, periode, ...) een grote kans om de top te halen.

  De Aconcagua is met zijn 6962 meter de hoogste berg ter wereld buiten de Himalaya. Talloze verhalen en anekdotes zijn aan deze berg verbonden. De beperkte technische moeilijkheid, zijn hoogte en zijn uniek kader maken van deze reus het ultieme streefdoel voor vele klimmers. Wie ooit aan de beklimming begon, keert terug met een unieke ervaring. Zuiderhuis biedt je de mogelijkheid om ook jouw droom waar te maken. Tijdens onze groepsreis 'Beklimming Aconcagua' beleef je de sfeer van het echte hooggebergte. Maak je kennis met een wereld die voorbehouden is voor bergbeklimmers en de sterkste bergwandelaars. Trotseer je de natuurelementen...hoogte, wind, koude, sneeuw. Ga je tot het uiterste, verleg je je grenzen, ontdek je jezelf...maar blijf luisteren naar je lichaam!

  We wandelen in de vallei van Horcones richting het basiskamp en beklimmen de berg via de normaalroute. Via deze route vond de eerste beklimming plaats in 1897. De expeditie werd geleid door de Brit Edward Fitzgerald. De eerste persoon op de top tijdens deze expeditie was de Zwitser Matthias Zurbriggen.  

  Tijdens de tocht wordt extra veel aandacht besteed aan de acclimatisatie. We werken met het principe van 'climb high – sleep low'. Ook worden twee reservedagen voorzien om iedereen toe te laten de toppoging in de best mogelijke omstandigheden aan te vatten. Het grootste deel van het materiaal wordt samen met het eten naar het basiskamp (4260m) gebracht. De rest wordt door de deelnemers gedragen. Op deze manier heb je echt het gevoel dat je deelneemt aan een 'expeditie'.

  De groepsreis wordt begeleid door Eric Sackx die de Aconcagua al 4 maal succesvol beklom. Voor de finale beklimming krijgt hij de assistentie van lokale Argentijnse berggidsen.

  Logies en praktisch:

  • onder begeleiding van een ervaren Zuiderhuis begeleider en een lokale, Engelstalige, professionele hooggebergtegids
  • we slapen in comfortabele logies in Mendoza en Penitentes en gedurende de trekking in tenten
  • beperkt rugzakgewicht
  • we hoeven de maaltijden niet zelf te bereiden

  Comfort niveau

  Fysiek wandelniveau

  Technisch wandelniveau

  Dag 1-2

  Vlucht Brussel - Mendoza (Argentinië)

  Vlucht via Santiago de Chile naar Mendoza (Argentinië). Aankomst in Mendoza. Transport naar hotel en installatie. Van ‘koning winter’ is hier geen sprake meer. Zomerse temperaturen tot 35 °C verwelkomen ons in het land van Evita Peron. De gidsen controleren ons materiaal. 's Avonds genieten we van een Argentijnse steak in één van de vele restaurants van de stad. Een lekkere fles wijn hoort er zeker bij, we zijn niet voor niets in de belangrijkste wijnstreek van Argentinië.
  Overnachting op 760 meter.

  Dag 3

  Mendoza - Penitentes

  Nadat we de permits hebben, worden we naar Penitentes gebracht op 2725 meter hoogte. Het hoogteverschil is duidelijk merkbaar.  Na de installatie verdelen we ons materiaal in onze eigen rugzakken en bereiden we de tassen met materiaal voor die we met de muilezels richting basiskamp zullen sturen. De rest van de dag verkennen we de omgeving. We bezoeken zeker het “Andinistenkerkhof", de bekende brug en de bijhorende "thermen". Overnachten doen we in een berghut.
  Overnachting op 2725 meter.

  Dag 4

  Penitentes - Puente del Inca - Camp Confluencia

  We worden naar het beginpunt van de tocht gebracht. We dragen onze rugzak. Eerst passeren we langs de parkwachters, die ons genummerde vuilniszakken overhandigen. Op het einde van de tocht, worden deze na controle, hier achtergelaten. Na een tocht van ongeveer 4 uur, komen we aan in het tussenkamp Confluencia. Installatie van het kamp.
  Tijdens het verblijf in Confluentia wacht ons een eerste keer een bezoek aan de dokter.  Hij beslist of het medisch verantwoord is om verder te trekken naar Plaza del Mulas.
  Overnachting op 3300 meter.

  Dag 5

  Acclimatisatietrek naar Camp Francia

  Of iedereen het hoogteverschil verteerd heeft, is de vraag. Acclimatisatie is belangrijk, daarom trekken we vandaag richting Camp Francia. Dit kamp gelegen op 4100 meter, dient als basiskamp voor zij die de zuidwand van de Aconcagua willen beklimmen. We nemen het minimum aan materiaal mee. We keren terug naar Confluencia waar we een tweede nacht verblijven.
  Overnachting op 3300 meter.

  Dag 6

  Camp Confluencia - Plaza de Mulas

  We vertrekken vroeg. De tocht naar het basiskamp is immers lang: 8 uur in goede condities. We volgen de Horcones vallei, en kruisen de gelijknamige rivier verschillende keren. Hopelijk valt het waterpeil mee. Aanvankelijk lijkt de tocht op een rustige wandeling, maar naarmate we vorderen, wordt het terrein vijandiger. Waarschijnlijk zullen we verschillende groepen muilezels en hun gaucho's kruisen. Hopelijk zien we ook onze bagage passeren.
  Op het einde van de vallei, aan een grote opvallende rotsblok, veranderen we van richting. Hier begint het ernstige klimwerk. Tegen valavond bereiken we ons eindpunt voor vandaag: Plaza de Mulas op 4260 meter. We voelen de hoogte in ons hoofd, wat perfect normaal is. Morgen zal het beter gaan...
  Overnachting op 4260 meter.

  Dag 7

  Rustdag in Plaza de Mulas

  Rustdag in het basiskamp. We halen de bagage op bij de ezeldrijvers. De organisatie van ons basiskamp staat centraal vandaag.  Voor zij die willen, behoort een korte wandeling naar de Horcones gletsjer en/of een bezoek aan de nabijgelegen berghut tot de mogelijkheden.
  Overnachting op 4260 meter.

  Dag 8

  Acclimatisatietrek naar Bonete

  Belangrijke acclimatisatiedag waarbij het principe 'climb high - sleep low' volledig wordt gerespecteerd. We trekken met een minimum aan bagage richting het echte hooggebergte en proberen de top van de berg Bonete op 5100 meter te bedwingen. We aanschouwen de omgeving en bewonderen de westzijde van de Aconcagua. Terugkeer naar het basiskamp.
  Overnachting op 4260 meter.

  Dag 9

  Installatie van Camp 1 Canada

  Vandaag trekken we met een eerste lading richting Camp Canada op 4910 meter. De timing speelt nog niet echt een rol. Vandaag hebben we immers tijd. Voor het eerst zijn we gepakt in volledige expeditiekledij. Vooral het stappen met de schaalschoenen vergt wat aanpassing. We dragen het materiaal dat we de volgende dagen nodig zullen hebben. In de namiddag zakken we terug af naar ons basiskamp.
  Overnachting op 4260 meter.

  Dag 10

  Rustdag in Plaza de Mulas

  Rustdag in het basiskamp. Wie dat wenst kan nog eens communiceren met het thuisfront. Voor we morgen de beklimming aanvatten, nemen we nog contact op met de dokter in het basiskamp voor een laatste check-up . We pakken onze rugzakken voor de toppoging.
  Overnachting op 4260 meter.

  Dag 11

  Camp 1 Canada

  We klimmen naar Camp Canada. We kennen dit traject al van enkele dagen geleden. We nemen ruim de tijd om te acclimatiseren.
  Overnachting op 4910 meter.

  Dag 12

  Camp 2 Nido De Condores

  Na het ontbijt vertrekken we richting Nido de Condores, een tweede hoogtekamp op 5250 meter gelegen. Op eigen ritme volgen we één van de talloze sporen dat ons naar boven leidt. Hopelijk waait de wind niet te hevig. De stevige helling en het gewicht van de rugzak maken het al lastig genoeg. We zoeken een geschikte plaats voor ons bivak dat we later zullen opzetten.
  Overnachting op 5250 meter.

  Dag 13

  Rustdag in Nido de Condores

  We blijven in onze slaapzak liggen tot de zon onze verijsde tent opwarmt. Zonder rugzak verkennen we het spoor dat we morgen zullen volgen richting Camp Berlin/Colera. De gegevens worden in de GPS geladen. De rest van de tijd brengen we door met het controleren van het materiaal en het checken van de radio's. Goed uitrusten voor de grote klim is belangrijk. Na een tweede nacht in dit kamp zijn de laatste acclimatisatieproblemen in principe weggewerkt. Morgenvroeg gaan we verder naar boven, en hopelijk komen we hier pas terug na de beklimming.
  Overnachting op 5250 meter.

  Dag 14

  Camp 3 Berlin/Colera

  We breken de tenten af na het ontbijt en vertrekken richting hoogtekamp 3: Camp Berlin/Colera op 5900 meter. Alhoewel de afstand eerder beperkt is, wordt het een lastige tocht. Zigzaggend kruipen we omhoog, sleurend met de altijd te zwaar zijnde rugzak, vechtend tegen de hoogte. Zeer regelmatig moeten we halt houden, snakkend naar wat extra zuurstof. Hier begint het mentale gevecht en worden grenzen verlegd. Of we kunnen genieten van de welverdiende nachtrust zal in grote mate afhangen van de berggoden.
  Overnachting op 5900 meter (korte nacht).

  Dag 15

  Topdag

  Met een minimum aan materaal vertrekken we richting de top. Onze GPS, radio, gevulde thermosfles, hoofdlamp en stijgijzers gaan zeker mee. Het is amper 3 uur in de ochtend wanneer we ontbijten. Dit wordt ongetwijfeld de langste dag. Minstens 12 uur zullen we onderweg zijn om de hoogste berg van dit continent te overwinnen. Met zekerheid zullen we heel diep moeten gaan. De Aconcagua geeft zich niet zomaar gewonnen.
  Na een eerste steil stuk, gaat het wat gemoedelijker aan. We passeren shelter Independencia op 6500 meter. Het pad kronkelt zich naar boven. Stap voor stap winnen we aan hoogte. Gelukkig komt de zon op, en stijgt de temperatuur met een paar graden. In de 'canaleta', de verplichte doorgang, wordt het nog moeilijk, maar eens die overwonnen is, rest er ons enkel de richel te volgen die naar de top leidt...
  Na de gebruikelijke foto's wacht de afdaling. We overnachten in Camp Berlin/Colera. Slapen is bijzaak deze nacht.
  Overnachting op 5900 meter.

  Dag 16

  Camp 3 Berlin/Colera - Plaza de Mulas

  Vandaag dalen we heel wat hoogtemeters. Van Camp Berlin/Colera (5900m) naar Plaza de Mulas (4260m). Wellicht wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om een pint te drinken en het thuisfront te bellen. Eindelijk kunnen we onze schaalschoenen verruilen voor een aangenamer model. Met zekerheid wordt deze nacht prettiger dan de vorige.
  Overnachting op 4260 meter.

  Dag 17-18

  Reservedagen

  Het programma hierboven kent een ideaal verloop. Vaak loopt het anders. Het weer rond de Aconcagua is zeer wisselvallig en moeilijk te voorspellen. De befaamde wind, de Viento Blanco, maakt het soms onmogelijk om door te klimmen. De enige oplossing is wachten op beter weer. Daarom houden we twee reservedagen in petto.
  Als de weerscondities uitstekend zijn en we de reservedagen niet nodig hebben, dan wordt in principe overnacht in Plaza de Mulas of Penitentes.
  We kunnen ook als groep beslissen om al af te dalen naar Mendoza, maar dan komt er ter plekke een supplement bij voor deze dagen (overnachting(en) en maaltijden).

  Dag 19

  Plaza de Mulas - Puente del Inca - Penitentes

  Alle materiaal wordt samengepakt en naar de ezeldrijvers gebracht. Wijzelf trekken met een lichte rugzak richting Puente del Inca (2850m). Vooraleer we het nationaal park verlaten, melden we ons af bij de parkwachters. Hier laten we onze genummerde vuilniszak achter. We overnachten in Penitentes.

  Dag 20

  Mendoza

  Transfer naar de beschaving in de gezellige stad Mendoza.
  Afhankelijk van de reservedagen ligt eventueel een bezoek aan de beroemde wijngaarden voor de hand.
  Deze avond genieten we voor het eerst sinds ons begin terug van een lekkere maaltijd op restaurant.  Een goede fles wijn hoort er natuurlijk terug bij.
  's Avonds maken we kennis met het levendige nachtleven van Mendoza. In één van de vele prachtige parken zullen we ongetwijfeld de beoefenaars van de tango aan het werk zien. Geïnspireerd?

  Dag 21-22

  Vlucht Mendoza - Brussel

  Transfer naar de luchthaven van Mendoza en terugvlucht via Santiago de Chile naar Brussel.

  Nota

  Vroeg boeken loont: ontvang 5% vroegboekkorting bij boeking tot 6 maanden voor vertrek op deze reis.

  Bagage

  Transport van bagage met lastdieren is voorzien van Penitentes tot het basiskamp en terug. De lastdieren dragen alle gemeenschappelijke bagage, zoals tenten, voedsel, gas, vuurtjes. We dragen dan enkel onze eigen rugzak. Vanaf het basiskamp naar de top dragen we ook enkel onze eigen rugzak. Een drager draagt dan het gemeenschappelijk materiaal.

  Begeleiding

  Eric Sackx, ervaren Zuiderhuis begeleider, die o.a. al 3 maal succesvol de Aconcagua beklom. Bij de toppoging wordt hij bijgestaan door Argentijnse hooggebergtegidsen (in principe 1 gids per 4 deelnemers).

  Boek vroeg, vermijd extra kosten

  Boek tijdig! Om een optimale beleving te garanderen is het aantal deelnemers beperkt. Soms is de reis reeds maanden voor vertrek volzet. Tijdig inschrijven is dus zeker aanbevolen.
  Bovendien zijn we genoodzaakt om binnen een welbepaalde termijn de namen van de deelnemers door te geven aan de luchtvaartmaatschappij. Boek je laat, dan kunnen wij de heen- en terugvlucht niet meer garanderen en moeten we vaak een duurdere vluchtklasse aanrekenen.

  Budget / geld

  Neem euro's of dollars mee. Voorzie voldoende voor het betalen van de permits. Met een bankkaart met Maestrofunctie kan je geld afhalen. De bekendste kredietkaarten (Visa, American Express en Master Card) worden in Mendoza aanvaard.

  Deelnemers

  Min. 3, max. 11.

  Documenten

  Een geldig paspoort is verplicht. Indien je reeds een reispas heeft, gelieve dan na te zien of deze nog geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. Voor de reservering en uitgifte van de vluchten hebben we jouw reispasgegevens nodig. We verzoeken je dan ook om bij de inschrijving van de reis de paspoortnummer(s) van alle deelnemers mee te delen.

  Fysiek

  Deze beklimming is enkel voor goed getrainde en ervaren bergwandelaars met een uitstekende conditie en een stevige dosis volharding. Tijdens de beklimming zijn er weinig of geen technische moeilijkheden. Buiten het wandelen minimale inspanningen ter plekke dankzij de perfecte omkadering! De normaalroute van de berg is fysiek zeer zwaar door de grote hoogte, de koude en de zware rugzakken. We wagen ons bewust niet aan de gevaarlijkere en technisch moeilijkere Traverse. Het niveau van deze beklimming kan je het best vergelijken met de Mera Peak in Nepal en de Elbroes in Rusland.

  Opmerking:

  Omwille van de weersomstandigheden, de conditie van de groep of een onvoldoende acclimatisatie van een lid van de groep, heeft de lokale, professionele hooggebergtegids steeds de mogelijkheid het vooropgestelde klimschema te wijzigen. In principe gaan we ervan uit dat iedereen de top van de Aconcagua haalt. Moet je echter afhaken bij de toppoging dan kun je altijd afdalen naar kamp 3, waar de groep je 's avonds opnieuw zal vervoegen. We raden aan om een GPS-toestel mee te nemen. Tijdens de reis werken we als groep naar de toppoging toe.

  Gezondheid

  Geen enkele inenting is wettelijk verplicht. Tetanus is zinvol. Het aspect 'gezondheid en reisapotheek' wordt op de voorbereidende vergadering uitgebreid besproken.

  Klimaat

  Meestal zonnig weer maar toch moet je rekening houden met sneeuwbuien en zeker met de beruchte winden. Hoe hoger je gaat hoe kouder het wordt. Goede bescherming tegen de (hoogte)zon en de lage temperaturen is een absolute must. In principe is er in het hoogseizoen meer kans op stabieler weer om de top te halen.

  Logies

  3***/4****-hotel in Mendoza. Berghut in Penitentes. Tijdens de trek en de beklimming in meerpersoonstenten die voorzien worden door de plaatselijke organisatie.

  Maaltijden

  In Mendoza kamer met ontbijt. In Penitentes halfpension. Tijdens de trekking en beklimming alle maaltijden inbegrepen. We hoeven de maaltijden niet zelf te bereiden wat in deze omstandigheden een grote luxe is.

  Persoonlijke uitrusting

  KLEDING – HOOFD    

  • muts en/of balaclava(eventueel windstopper)  
  • pet en sjaal (zonbescherming) 
  • gletsjer- en zonnebril 
  KLEDING – HANDEN 
  • 3 paar handschoenen: dunne onderhandschoenen, warme tussenhandschoenen (wol, fleece…), goretex wanten handverwarmers 
  KLEDING – LICHAAM 
  • voldoende en goed thermisch ondergoed 
  • een tussenlaag van powerstretch 
  • een fleece (best een polartec 300 of  vergelijkbaar) 
  • een goede winddichte vest (goretex of aanverwant materiaal) 
  • een warme donzen vest 
  • technische t- shirts(wol) 
  KLEDING – BENEN 
  • thermisch ondergoed (legging) 
  • tussenlaag van powerstretch 
  • een goretex broek of salopette 
  • warme onderbroek 
  • lange trekking broek 
  KLEDING - VOETEN 
  • alpiniene schaalschoenen (kunststof): huren in België, ter plekke beperkte voorraad
  • bergwandelschoenen 
  • sandalen (tent en rivieroversteken) 
  • binnenkousen - warme kousen (trekking en beklimming – extra dik) 
  • gamashen (guetten) 
  • reserveveters 
  • voetverwarmers 
  MATERIAAL – KAMPEREN 
  • slaapmat slaapzak (zeker tot –20°c) 
  • binnenslaapzak 
  MATERIAAL - ALLERLEI 
  • zonnebril (hoge UV- filter) 
  • rugzak (minstens 60 liter) 
  • een kitzak 
  • een reddingsdeken 
  • telescopische wandelstokken 
  • hoofdlamp en extra batterij 
  • drinkfles en/of thermosfles (2) 
  • zakmes 
  • fluitje - kompas 
  • extra plastiekzakken 
  • vork/lepel/kop 
  • aansteker/lucifers 
  ONTSPANNING 
  • fototoestel/films/reserve batterijen  
  • boek/dagboek/balpen 
  TOILETGERIEF 
  • zeep/shampoo(biologisch afbreekbaar) 
  • tandenborstel/tandpasta 
  • handdoek (eventueel sneldrogend) 
  • toiletpapier

  Programmawijzigingen

  Niet te voorziene omstandigheden, wijzigingen in vluchtschema’s of andere oorzaken buiten onze wil om, kunnen soms tot programmawijzigingen of tot verschuivingen in de dagindeling leiden.

  Vervoer

  Vluchten naar Mendoza (h/t) inbegrepen.
  Georganiseerde transfers met busjes ter plekke.

  Voorbereidende vergadering

  Ongeveer een maand voor afreis wordt een voorbereidende vergadering gehouden met alle deelnemers en onze Zuiderhuis begeleider Eric Sackx. De praktische uitrusting en alle mogelijke andere aspecten van de reis worden er besproken. Deze vergadering vindt normaal gezien plaats in ons kantoor in Gent of Antwerpen. 

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. U kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  24/24 bereikbaar

  Gaat er iets fout? Dan is het beter de zaak meteen ter plaatse op te lossen.

  In geval van nood kan je altijd terecht bij onze betrouwbare lokale partners, zij kunnen je ter plaatse snel en efficiënt hulp aanbieden. Lukt dat niet? Dan kan je ons in nood 24 uur per dag, 7 dagen per week, 52 weken per jaar bereiken op ons noodnummer. Zo ben je er zeker van dat we jouw reis onvergetelijk maken om de juiste redenen.

  Datum reisfiche

  11/06/2019