Op zoek naar iets?

Patrick willen fliped

ARGENTINIË - Beklimming Aconcagua - 22 dagen

{{statusText}}

Op aanvraag

  • beklimming in groep van de hoogste berg ter wereld buiten de Himalaya (en 1 van de '7 summits')
  • ervaren Zuiderhuis begeleider en lokale professionele hooggebergtegids(en)
  • goed uitgekiend programma met maximale slaagkans om de top te halen

  Voor een maximale kans op succes : een goed uitgekiend programma, ervaren begeleiding, professionele hooggebergtegidsen en de ideale periode

  De Aconcagua is met zijn 6962 meter de hoogste berg ter wereld buiten de Himalaya. Talloze verhalen en anekdotes zijn aan deze berg verbonden. De beperkte technische moeilijkheid, zijn hoogte en zijn uniek kader maken van deze reus het ultieme streefdoel voor ervaren bergwandelaars. Wie ooit aan de beklimming begon keert terug met een unieke ervaring. Tijdens de beklimming beleef je de sfeer van het echte hooggebergte en maak je kennis met een wereld die voorbehouden is voor bergbeklimmers en de sterkste bergwandelaars. Trotseer de natuurelementen (hoogte, wind, koude en sneeuw) en ga tot het uiterste.  Ontdek de impact van de hoogte op je lichaam en verleg je grenzen.

  We beklimmen de Aconcagua via de Normaalroute – een route zonder technische moeilijkheden.  Door de vallei van Horcones wandelen we naar het comfortabele Camp Confluencia.  Hier verblijven we 2 nachten voor we doortrekken naar het basiskamp.  Om aan de hoogte te wennen maken we een mooie wandeling naar Camp Francia, voor een onovertroffen zicht op de zuidwand van de Aconcagua.  

  Het is ongeveer 8 uur wandelen van Confluencia naar Plaza de Mula, waar we onze intrek nemen in het basiskamp.  Hier bereiden we ons in alle rust voor op de uiteindelijke beklimmingen.  We maken een dagwandeling naar de 5100 m hoge Bonete en brengen een deel van de bagage alvast naar het eerste hoogtekamp.  Verder is het belangrijk om veel te rusten zodat we in ideale omstandigheden de klim kunnen aanvatten.

  Op dag 11 zetten we onze tocht naar de top verder.  Via Camp Canada en Camp Condores, waar we 2 nachten doorbrengen, gaat het naar het laatste hoogtekamp (Berlin/Colera op 5900 meter hoogte).  Met een minimale bepakking gaat het van hieruit in 8 à 9 uur verder tot op de top. Fysiek en mentaal niet te onderschatten maar al het afzien is snel vergeten wanneer je moe maar heel erg voldaan uiteindelijk de top bereikt. 2 dagen later staan we terug in Penitentes.

  Tijdens de tocht wordt veel aandacht besteed aan de acclimatisatie. We hanteren het principe van 'climb high – sleep low'. Ook worden twee reservedagen voorzien om iedereen toe te laten de toppoging in de best mogelijke omstandigheden aan te vatten. Al ons materiaal wordt door lastdieren naar het basiskamp gebracht.  Daarna krijgen we hulp van dragers die een deel van onze bagage hoger de berg opdragen.  

  De reis wordt begeleid door Eric Sackx, die de Aconcagua al 3 maal succesvol beklom. Ter plaatse wordt hij bijgestaan door een gebrevetteerd hooggebergtegids en een aantal hulpgidsen.


  Comfort niveau

  Fysiek wandelniveau

  Dag 1-2

  Vlucht Brussel - Mendoza (Argentinië)

  Vlucht naar Mendoza (Argentinië) en transfer naar ons 4*-sterren hotel.
  Van ‘koning winter’ is hier geen sprake meer. Zomerse temperaturen tot 35 °C verwelkomen ons in het land van Evita Peron. De gidsen controleren ons materiaal en 's avonds genieten we van een Argentijnse steak in één van de vele restaurants van de stad. Een lekkere fles wijn hoort er zeker bij, we zijn niet voor niets in de belangrijkste wijnstreek van Argentinië.

  Overnachting op 760 meter.

  Dag 3

  Mendoza - Penitentes

  Voor we koers zetten naar Penitentes brengen we onze permit in orde en gaan we langs in een gespecialiseerde outdoorwinkel om het noodzakelijke materiaal te huren.  Penitentes ligt op 2725 m hoogte – het hoogteverschil is duidelijk voelbaar.  Na installatie in de gezellige berghut wordt het materiaal herschikt.  Een deel van de bagage vergezelt ons morgen naar Confluencia – de rest wordt onmiddellijk naar het basiskamp gebracht.  Als er nog wat tijd rest verkennen we te voet de omgeving van dit ski resort.

  Overnachting op 2725 meter.

  Dag 4

  Penitentes - Puente del Inca - Camp Confluencia

  We worden naar het beginpunt van de trekking gebracht en passeren langs de parkwachters, die ons genummerde vuilniszakken overhandigen. Op het einde van de tocht worden deze, na controle, hier weer achtergelaten. Na een wandeling van ongeveer 4 uur, komen we aan in het tussenkamp Confluencia.
  Tijdens het verblijf in Confluentia wacht ons een eerst bezoek aan de dokter.  Hij beslist of het medisch verantwoord is om verder te trekken naar Plaza de Mulas.

  Overnachting op 3300 meter.

  Dag 5

  Acclimatisatiewandeling naar Camp Francia

  We maken een acclimatisatiewandeling naar Camp Francia (4100 m). Het is ongeveer 5 uur wandelen tot aan dit ‘viewpoint’.  Hier heb je een magnifiek zicht op de Zuidwand van de Aconcagua. We keren terug naar Camp Confluencia waar we een tweede nacht verblijven.

  Overnachting op 3300 meter.

  Dag 6

  Camp Confluencia - Plaza de Mulas

  Vroeg op de dag trekken we onze wandelschoenen aan.  De tocht naar het basiskamp is immers lang : reken op 8 à 9 uur stappen.  We volgen de Horcones vallei en steken de gelijknamige rivier enkele keren over.  Aanvankelijk lijkt het een eenvoudige wandeling maar naarmate we vorderen wordt het terrein ruwer en het pad steiler. Onderweg passeren ons verschillende groepen muilezels die bagage naar het basiskamp overbrengen.
  Op het einde van de vallei, aan een grote opvallende rotsblok, veranderen we van richting. Hier begint het ernstige klimwerk. Tegen valavond bereiken we Plaza de Mulas, waar we de komende 5 nachten zullen verblijven.  We voelen de hoogte in ons hoofd, wat perfect normaal is. Morgen zal het beter gaan ...

  Overnachting op 4260 meter.

  Dag 7

  Rustdag in Plaza de Mulas

  Rustdag in het basiskamp. We halen de bagage op bij de ezeldrijvers en verkennen het kamp. De organisatie van ons basiskamp staat vandaag centraal.  Voor zij die willen, behoort een korte wandeling naar de Horcones gletsjer en/of een bezoek aan de nabijgelegen berghut tot de mogelijkheden.

  Overnachting op 4260 meter.

  Dag 8

  Acclimatisatiewandeling naar Bonete

  Belangrijke acclimatisatiedag.  Om goed voorbereid onze toppoging aan te vatten is het belangrijk om al enkele keren wat hoger te klimmen (volgens het principe 'climb high - sleep low').  We trekken vandaag met een minimum aan bagage richting het echte hooggebergte en proberen de top van de berg Bonete, op 5100 m, te bedwingen. We aanschouwen de omgeving en bewonderen de westzijde van de Aconcagua.

  Overnachting op 4260 meter.

  Dag 9

  Installatie van Camp 1 Canada

  Vandaag brengen we een deel van ons materiaal naar het eerste hoogtekamp, Camp Canada op 4910 m hoogte. Voor het eerst zijn we gepakt in volledige expeditie kledij.  Vooral het stappen met de schaalschoenen vergt wat aanpassing. In de namiddag zakken we terug af naar ons basiskamp.

  Overnachting op 4260 meter.

  Dag 10

  Rustdag in Plaza de Mulas

  Rustdag in het basiskamp. Wie dat wenst kan nog eens communiceren met het thuisfront.
  Voor we morgen de beklimming aanvatten, gaan we nog eens langs bij de dokter voor een laatste check-up. We pakken onze rugzakken voor de toppoging.

  Overnachting op 4260 meter.

  Dag 11

  Camp 1 Canada

  We klimmen op het gemakje naar Camp Canada. We kennen de route al van enkele dagen geleden. We nemen ruim de tijd en doseren onze krachten.

  Overnachting op 4910 meter.

  Dag 12

  Camp 2 Nido De Condores

  Na het ontbijt vertrekken we richting Nido de Condores, op 5250 m. Op eigen tempo volgen we één van de vele sporen die ons naar boven leiden. De hoogte, de hellingsgraad en het gewicht van de rugzak maken het lastig.  We zoeken een geschikte plaats op de pas voor onze bivak. We hebben spectaculaire zichten op de ons omliggende bergen.

  Overnachting op 5250 meter.

  Dag 13

  Rustdag in Nido de Condores

  We blijven in onze slaapzak liggen tot de zon onze verijsde tent opwarmt. Zonder rugzak verkennen we het spoor dat we morgen zullen volgen richting Camp Berlin/Colera. De rest van de dag besteden we tijd aan het controleren en in orde brengen van het materiaal.  De gidsen checken de radio's, winnen info in over het verwachte weer en voorzien ons van het nodige krachtvoer.

  Overnachting op 5250 meter.

  Dag 14

  Camp 3 Berlin/Colera

  We breken de tenten af na het ontbijt en vertrekken naar het 3de hoogtekamp, Camp Berlin/Colera op 5900 meter. Hoewel de afstand die we vandaag afleggen eerder beperkt is, wordt het een lastige tocht. Zigzaggend ‘kruipen’ we omhoog.  Sleurend met de altijd te zwaar zijnde rugzak en vechtend tegen de hoogte. Zeer regelmatig moeten we halt houden, snakkend naar wat extra zuurstof. Hier begint het mentale gevecht en worden grenzen verlegd. Iets na de middag, na ongeveer 4 uur klimmen, bereiken we de Noordkam van de berg waar we onze tenten opzetten.  We proberen zoveel mogelijk te rusten en iets te eten.

  Overnachting op 5900 meter.

  Dag 15

  Topdag

  Met een minimum aan materiaal vertrekken we richting de top. Het is amper 3 uur in de ochtend wanneer we ontbijten. Dit wordt ongetwijfeld de langste dag van onze expeditie. Minstens 12 uur zullen we onderweg zijn om de hoogste berg van het Zuidelijke halfrond te overwinnen. Met zekerheid zullen we heel diep moeten gaan. De Aconcagua geeft zich niet zomaar gewonnen.

  We klimmen over de Noordrand naar shelter ‘Independencia’ op 6500 meter. Het pad kronkelt zich daarna naar boven door de ‘Gran Acarreo’. Stap voor stap winnen we aan hoogte. Gelukkig komt de zon op en stijgt de temperatuur met een paar graden. De steile klim door de 'Canaleta' is het laatste lastige obstakel voor de top.  Daarna rest er ons enkel nog de richel te volgen die naar de top leidt ...
  We genieten van een onovertroffen 360° panorama over de Andes en maken de gebruikelijke foto ‘s.  Na een lange dag vinden we, moe maar voldaan, onze tent terug in Camp Berlin/Colera.

  Overnachting op 5900 meter.

  Dag 16

  Camp 3 Berlin/Colera - Plaza de Mulas

  Vandaag dalen we heel wat hoogtemeters. Van Camp Berlin/Colera (5900m) dalen we in één keer af naar Plaza de Mulas (4260m). Wellicht wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om een pint te drinken en het thuisfront te bellen. Eindelijk kunnen we onze schaalschoenen definitief uittrekken en ‘s avonds schuiven we onze voeten onder tafel (wat een luxe) voor een lekkere maaltijd.  Iedereen kruipt vroeg zijn slaapzak in om het tekort aan slap van de voorbije dagen te compenseren.

  Overnachting op 4260 meter.

  Dag 17-18

  Reservedagen

  Het weer op de Aconcagua is zeer wisselvallig en moeilijk te voorspellen. De befaamde wind, de Viento Blanco, maakt het soms onmogelijk om (veilig) verder te klimmen. We voorzien 2 extra dagen op de berg om, indien nodig, te wachten op beter weer en de beklimming even uit te stellen.

  Als alles naar wens verloopt en we de reservedagen niet nodig hebben, worden extra nachten in Plaza de Mulas of in Penitentes voorzien.  De groep kan eventueel ook beslissen om vroeger naar Mendoza terug te keren.  De eventuele extra nachten en maaltijden in Penitentes en/of Mendoza zijn niet in de prijs inbegrepen en dienen ter plaatse betaald te worden.

  Dag 19

  Plaza de Mulas - Puente del Inca - Penitentes

  Alle bagage en materiaal wordt weer verzameld en terug naar de ezeldrijvers gebracht.  We trekken met een lichte rugzak naar Puente del Inca (2850m). Vooraleer we het nationaal park verlaten, melden we ons af bij de parkwachters. Hier laten we onze genummerde vuilniszak achter. We overnachten terug in de berghut in Penitentes.

  Dag 20

  Mendoza

  Per minibus terug naar het gezellige Mendoza.
  Als er ons voldoende tijd rest ligt een bezoek aan de beroemde wijngaarden voor de hand.  ‘s Avonds genieten we voor het eerst sinds lang van een lekkere maaltijd op restaurant.  Een goede fles wijn kan hier uiteraard niet ontbreken.
  Zij die nog wat energie overhebben maken kennis met het levendige nachtleven van Mendoza. In één van de vele prachtige parken zullen zij ongetwijfeld de beoefenaars van de tango aan het werk zien.

  Dag 21-22

  Vlucht Mendoza - Brussel

  Transfer naar de luchthaven van Mendoza en terugvlucht naar Brussel.

  Periode & Prijzen

  Er zijn voorlopig geen vertrekdata beschikbaar voor deze reis.

  Wens je meer info over deze reis of wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe afreisdata?

  Nota

  Deze reis wordt in januari/februari 2022 opnieuw georganiseerd. Contacteer ons indien je op de hoogte wilt gehouden worden.

   

  Vroeg boeken loont: ontvang 5% vroegboekkorting bij boeking tot 6 maanden voor vertrek op deze reis.

  Bagage

  Transport van bagage met muilezels is voorzien van Penitentes tot in het basiskamp (Plaza de Mulas) en terug. De lastdieren dragen alle persoonlijke en alle gemeenschappelijke bagage (tenten, voedsel, gas, vuurtjes, ...).  Tussen Penitentes en Plaza de Mulas en op de acclimatisatiedagen wandelen we enkel met een dagrugzak.  Tussen Plaza de Mulas en de hoogtekampen wordt een deel van de bagage door dragers de berg op gedragen - een deel van de bagage dragen we dan zelf.

  Begeleiding

  Eric Sackx, ervaren Zuiderhuis begeleider, die o.a. al 3 maal succesvol de Aconcagua beklom. Hij wordt de ganse reis bijgestaan door een ervaren en gediplomeerd hooggebergtegids + 1 hulpgids per 4 deelnemers vanaf Plaza de Mulas.

  Boek vroeg, vermijd extra kosten

  Boek tijdig! Om een optimale beleving te garanderen is het aantal deelnemers beperkt. Soms is de reis reeds maanden voor vertrek volzet. Tijdig inschrijven is dus zeker aanbevolen.
  Bovendien zijn we genoodzaakt om binnen een welbepaalde termijn de namen van de deelnemers door te geven aan de luchtvaartmaatschappij. Boek je laat, dan kunnen wij de heen- en terugvlucht niet meer garanderen en moeten we vaak een duurdere vluchtklasse aanrekenen.

  Deelnemers

  Min. 3, max. 11.

  Documenten

  Een reispas is verplicht. Deze moet geldig zijn tot ten minste zes maand na terugkeer in België. Personen met de Belgische nationaliteit hebben voor Argentinië geen visum nodig.

  Fysiek

  Voor de ervaren bergwandelaar met een uitstekende conditie en een stevige dosis doorzettingsvermogen. De beklimming van de Aconcagua langs de 'normaalroute' is technisch niet moeilijk.  De grote hoogte en de soms extreme weersomstandigheden vragen soms het uitereste van je lichaam. Acclimatisatiewandelingen en -dagen worden voorzien om te wennen aan de grote hoogte. Onderweg worden we enkele malen door een arts onderzocht om na te gaan of de beklimming  aangevat of verder gezet kan worden.

  Een info-avond en enkele vrijblijvende voorbereidende wandelingen in België worden voorzien.

  Gezondheid

  Geen enkele inenting is wettelijk verplicht. Zuiderhuis heeft echter geen medische bevoegdheid. Voor medisch advies verwijzen we naar het Tropisch Instituut in Antwerpen (www.itg.be) of de huisarts.

  Klimaat

  Meestal zonnig weer (het is zomer in januari/februari op het Zuidelijke halfrond) maar een sneeuw- of regenbui af en toe is niet uitgesloten. In het basiskamp kan de temperatuur overdag oplopen tot boven de 20 °C maar 's nachts kan het er vriezen.  Hoe hoger we klimmen hoe lager de temperaturen.  Een goede bescherming tegen de felle zon en de lage termperaturen is een absolute must. De berg staat bekend om zijn soms heel erg sterke en gure wind, die klimmen soms zelfs onmogelijk maakt.  In principe is er in het hoogseizoen (half december tot begin februari) meer kans op stabiel weer en statistisch gezien een grotere kans om de top te halen.

  Logies

  4*-hotel in Mendoza (2 nachten) en berghut in Penitentes (2 nachten).  Grote domes (koepeltenten - tot 32 slaapplaatsen) in Confluencia en kleinere domes (8 personen) in Plaza de Mulas.  2- of 3-persoonstenten in de hoogtekampen.  De tenten worden voorzien door onze plaatselijke vertegenwoordiger.

  Maaltijden

  Tijdens de trekking en beklimming worden lekkere en voedzame maalitjden voor de groep bereid (ook in de hoogtekampen).  Voor onderweg wordt telkens een lunchpakket voorzien.

  Programmawijzigingen

  Niet te voorziene omstandigheden, wijzigingen in vluchtschema’s of andere oorzaken buiten onze wil om, kunnen soms tot programmawijzigingen of tot verschuivingen in de dagindeling leiden.

  Vervoer

  Vlucht vanuit Brussel naar Mendoza (h/t) - minibusjes ter plaatse.

  Voorbereidende vergadering

  Ongeveer een maand voor de afreis wordt een voorbereidende vergadering gehouden met alle deelnemers en de reisleider. De praktische uitrusting en alle mogelijke andere aspecten van de reis worden er besproken. Deze vergadering vindt normaal gezien plaats in ons kantoor in Gent of Antwerpen.

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier. Voor dagactiviteiten worden geen dossierkosten in rekening gebracht.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  5/06/2020