Op zoek naar iets?

Finland picknickbank bij het meer

Beestig Finland

Ondanks allerlei geinig tijdverdrijf zoals de wereldkampioenschappen wife-carrying en luchtgitaar, zijn de Finnen best serieus, zeker wat natuurbehoud betreft. Niet alleen is Finland het land van duizend meren, maar ook zo’n 70% van de Finse bodem is bedekt met bos. Jokamiehen Oikeus kan dan ook enkel overleven indien er genoeg geïnvesteerd wordt in natuurbehoud. Daarenboven staat Finland wereldwijd op plaats 8 wat ecologische voetafdruk betreft. Komt er überhaupt wel slecht nieuws uit Finland? Ze riepen er zelfs een website voor in het leven: www.goodnewsfinland.com. Euh¸ hallo België?

Zomers en winters Finland zijn twee volledig verschillende landen. Wanneer de lente in het voorjaar voorzichtig zijn intrede doet, verlaten de Finnen massaal hun versterkte burchten om buiten een voorraad vitamine C in te slaan. De dagen worden langer, het witte sneeuwtapijt ruimt plaats voor een groen lappendeken en de boreale bossen schudden hun winterse sneeuwmantel van zich af. Hoewel winters Finland, en dan specifiek Fins Lapland, absoluut betoverend is, geven we ook graag een inkijk in ons zomers aanbod.

Onze rondreis Natuur, cultuur en wildlife van Oost-Finland tot de poolcirkel (10 dagen) is een intense en intieme kennismaking met het land van de middernachtzon. Van mei tot september kom je oog in oog te staan met de niet te onderschatten biodiversiteit van Finland. Het land gaat prat op een indrukwekkend netwerk van nationale parken, waar de mens naar de natuur luistert en niet omgekeerd. Op deze rondreis verken je de jongste telg uit de familie, het nationaal park Hossa, waar Finland en Lapland elkaar ontmoeten. Hossa blaast in 2018 zijn eerste verjaardagskaarsje als nationaal park uit, een cadeautje dat Finland zichzelf gunde voor de honderdste verjaardag in 2017. We gaan op berenjacht – niet letterlijk – vanuit het Boreal Wildlife Center Viiksimo, ontmoeten rendieren en husky’s en ruilen de angry birds in voor de levensechte exemplaren die het Finse luchtruim doorklieven. Je eindigt je rondreis in Rovaniemi aan de poolcirkel, het rijk van de middernachtzon, die de hele regio in een mystiek lichtbad onderdompelt.

Wie zich liever focust op één regio, kan deze zomer in Kuhmo in Fins Lapland terecht. Tijdens onze individuele reis ‘Tussen beren en meren’ verkennen we vanuit Hotel Kalevala 9 dagen lang de wilde woestenij in de omgeving van Kuhmo nabij de Russische grens. Het hotel is vernoemd naar het nationale epos Kalevala, een lofdicht op de Finse heldenmoed. 50 fantastische verhalen over “sluimerstille golven” en “nevelrijke wouden” die Homeros moeiteloos naar de kroon steken. Zoals de titel van de reis enigszins doet vermoeden, focust deze reis op wildlife. Vanuit een schuilhut turen we de horizon af op zoek naar beren, wolven en veelvraten, allemaal beestjes waar we in België enkel van kunnen dromen. De meeste dromen zijn bedrog? Fout, de meeste dromen vereisen een beetje assertiviteit. Actie!