Op zoek naar iets?

Volcano Trail

IJSLAND - Volcano Trail - 8 dagen

{{statusText}}

vanaf €{{product.Price}}

prijs op aanvraag

  • trekking met bagagevervoer in groep
  • slaapzakaccommodatie in berghutten
  • afwisselende route door spectaculaire landschappen

Deze huttentocht verloopt door twee indrukwekkende vulkanische streken op de zuidelijke hooglanden van IJsland: het Langisjór-gebied en het Fjallabak Nature Reserve.

Tijdens de trekking volgen we een stuk van de Mid-Atlantic Rift, waar het landschap tussen de grote ijskappen Vatnajökull en Mýrdalsjökull openscheurt.
De landschappen zijn Tolkiens, spectaculair en gestructureerd chaotisch. Onderweg worden we voortdurend geconfronteerd met de sporen van de Laki- en Eldgjá Fires, de krachtigste en meest verwoestende erupties die IJsland sinds de kolonisatie heeft gekend.

De Volcano Trail start aan de voet van Sveinstindur, een scherp getande en piramidevormige vulkaan in het westelijk deel van het Vatnajökull Nationaal Park.
We volgen de oevers van de Skaftá-rivier, evenwijdig aan de kraterrij van Lakagigar. Na enkele dagen dalen we af in de Vuurkloof en zetten we koers naar het groene merengebied van Hólmsárbotnar.
Na de oversteek van de uitgestrekte zwarte Maelifell-zandwoestijn ronden we de Mýrdalsgletsjer en volgen we de duizelingwekkende Markarfljót-canyon tot in Þórsmörk, 'de Vallei van de Dondergod'.

Tijdens de trekking dragen we overdag uitsluitend een dagrugzak. Een IJslander vervoert dagelijks met zijn jeep alle bagage en voedsel via een alternatieve route naar de volgende overnachtingsplaats.

Fysiek wandelniveau

Comfort niveau

Dag 1

Naar IJsland

Lijnvlucht naar IJsland.
Transfer naar Reykjavík. Korte stadswandeling.
Hotelovernachting.

Dag 2

Kleurrijk Landmannalaugar

's Ochtends na het laden van het 4x4 voertuig verlaten we Reykjavík.
Na een rit door de uitgestrekte weilanden van Zuidwest-IJsland slaan we ter hoogte van de Hekla-vulkaan een aardeweg in, die ons tot diep in het binnenland voert.
We zetten koers naar Langisjór, een prachtig gebied in het westelijke deel van het Vatnajökull Nationaal Park. Onderweg stoppen we in Landmannalaugar en maken een verkennende wandeling in het kleurrijke ryolietgebergte.

's Namiddags reizen we verder oostwaarts, door een van de meest spectaculaire landschappen van IJsland. Na een tocht door diep uitgesleten valleien, canyons, eindeloze zandwoestijnen en talloze rivierdoorwadingen bereiken we het langgerekte meer van Langisjór. Aan de zuidelijke oever staat de kegelvormige vulkaan Sveinstindur. We trekken naar de top en genieten van een adembenemend zicht. Het zicht reikt over 360° en bij goed weer kunnen we een groot deel van de hooglanden van Zuid- en Centraal IJsland overzien.

Hutovernachting aan de voet van het Sveinstindur-vulkanenmassief.

Dag 3-6

Unieke landschappen op de Mid-Atlantic Rift

De trekking bestaat uit verschillende types landschappen en geeft een uitstekend beeld van de vulkanische krachten die het eiland nog steeds modelleren.

Tijdens het eerste deel van de trekking volgen we een stuk van de Mid-Atlantic Rift, de natuurlijke breuk die dwars door IJsland loopt en het eiland in twee scheurt.
In vier dagen tijd trekken we van Langisjór tot aan de voet van de inmiddels beruchte Eyjafjallajökull-gletsjer.

Vanaf de hut bij Sveinstindur volgen we de Skaftá-rivier stroomafwaarts. De rivier meandert door het weidse landschap en scheidt parallel aan elkaar liggen vulkaanruggen. Ons pad gaat door gitzwarte lavastromen en langs heuvels met felgroene mossen. De vulkaanruggen, canyons en vlechtende rivieren vormen een echt labyrint. Het gebrek aan vegetatie en de afwezigheid van iedere vorm van menselijke activiteit accentueren de desolaatheid van het gebied. We hebben het gevoel alleen op de wereld te zijn.
Op sommige plaatsen zien we langs de oevers van de Skaftá-rivier grote inhammen die gevormd zijn door regelmatige vloedgolven. De rivier heeft haar bronnen bij twee actieve vulkanen onder de honderden meters dikke Vatnajökull-ijskap. De permanente subglaciale activiteit zorgt voor zware vloedgolven die soms hele stukken van het omliggende land overspoelen.
Onderweg vinden we zeer mooie structuren die door de vloedgolven in de zanderige oevers zijn achtergelaten. Hier en daar zorgen gifgroene eilandjes voor mooie accenten in de omringende zwarte lavawoestijn. De horizon wordt afgebakend door de Lakagigar-vulkanenrug en door de ijsvlakten van de Vatnajökull-gletsjer.
Meer zuidwaarts, aan de voet van het Uxatindar-gebergte, betreden we de wereld van grillig gevormde lavaformaties van Skælingar, waar we overnachten in een herdershut.

De volgende dag vervolgen we onze trekking naar Eldgjá, de Vuurkloof. In 934 scheurde hier de aarde over tientallen kilometer open en spuwde maandenlang een hoog oplaaiend vuur-gordijn uit. Voor we in de kloof afdalen, trekken we naar Gjátindur, een vulkaantop van waar we een uitstekend zicht hebben op de hele kloof. Na een korte afdaling staan we op de bodem van de eruptiespleet. Halverwege passeren we de mooie Ófærufoss waterval, die zich in twee trappen in de diepe canyon stort. We volgen de rivier tussen rood gekleurde lavagesteente en felgroene mosheuvels.

Na een hutovernachting bij de Zwanenmeren, een oase in een groene vallei, trekken we door een heuvelachtig landschap naar een hogergelegen Hólmsárbotnar gebied. Hier ontspringen warmwaterbronnen aan de bodem en vormen samen een kom, ideaal voor een ontspannend warmwaterbad. Na een laatste klim over een bergrug komen we aan bij onze hut.

De volgende morgen lopen we over de eindeloze spoelzandvlakte aan de noordkant van de Mýrdalsjökull gletsjer. Her en der steken gifgroene bergtoppen boven de gitzwarte vlakte uit. Op sommige plaatsen moeten we kleine riviertjes doorwaden.

Kort na de oversteek van de Nyrðri Emstruá-rivier krijgen we de hut waar we logeren in zicht. De indrukwekkende Markarfljot-canyon ligt vlakbij.

Dag 7

IJskappen en dampende kraters

We wandelen over de oostelijke rand van de Markarfljót-kloof en houden de Mýrdalsjökull-ijskap links van ons.
Na enige tijd doorkruisen we een weidse vlakte. Regelmatig krijgen we een goed zicht op Einhyrningur (lett. de eenhoorn), een indrukwekkende uitstulping in het landschap.
Na enkele rivierpassages komt het groene en vegetatierijke Þórsmörk in zicht.
Het pad slingert tussen een bos van dwergberken tot aan de vallei van Thor, de Dondergod.

In de namiddag brengt een bus ons naar Reykjavík.

Hotelovernachting.

Dag 8

Terugvlucht

Luchthaventransfer en terugvlucht.
 

Nota

Vroeg boeken loont: ontvang 5% vroegboekkorting bij boeking tot 4 maanden voor vertrek op deze reis.

Boek tijdig!
Het aantal deelnemers op deze reis is immers beperkt tot 12 personen om een optimale natuurbeleving te kunnen garanderen. Bovendien zijn we genoodzaakt om binnen een welbepaalde termijn de namen door te geven aan de luchtvaartmaatschappij. Boek je laat, dan kunnen wij de heen- en terugvlucht niet meer garanderen en zijn we vaak genoodzaakt om een duurdere vluchtklasse aan te rekenen.

Tijdens de hotelovernachtingen in Reykjavík delen alleenreizende deelnemers van hetzelfde geslacht eenzelfde kamer. Dit kan een twee- of driepersoonskamer zijn, afhankelijk van de indeling van de groep. Indien je als alleenreizende deelnemer geen kamer zou kunnen delen met een medereiziger van hetzelfde geslacht, dan wordt er geen singletoeslag aangerekend.

Het is mogelijk jouw reis te verlengen. Je kan extra nachten boeken vóór of na de groepsreis.
Voor meer informatie kan je steeds terecht in ons kantoor.

Leden van de klim-en bergsportfederatie ontvangen bij voorlegging van het lidnummer € 40 korting.

Eigen aan de reis

Trekking met bagagevervoer waarbij we de vulkanische Rift volgen die de zuidelijke hooglanden
van IJsland in twee scheurt. Een zeer afwisselende route door bijzonder spectaculaire landschappen.
Tijdens de Volcano Trail stappen we ca. 100 km.

Deelnemers

Min. 5 - max. 12 deelnemers.

Begeleiding

Nederlandstalig.

Vervoer

Jeeptransfer naar / van het trekkinggebied.
Bagagevervoer tijdens de trekking.

Fysiek

Niveau 2,5

Trajecten variërend tussen 15 en 22 km. Enkel een dagrugzakje te dragen.
De terreingesteldheid (lavavelden, zandwoestijnen, rivierdoorwadingen, soms ontbreken van duidelijke paden) kan de tocht inspannend maken.
Teamspirit en een goede conditie noodzakelijk. Regelmatig sporten vooraf (fietsen, stappen, zwemmen) is aanbevolen.

Logies

Niveau 2

2 hotelovernachtingen in Reykjavík op basis van tweepersoonskamers met privé-sanitair. Alleenreizende deelnemers van hetzelfde geslacht delen eenzelfde kamer. dit kan een twee- of driepersoonskamer zijn, afhankelijk van de indeling van de groep.

5 nachten slaapzakaccommodatie in eenvoudige berghutten (eigen slaapzak voorzien). De hutten hebben doorgaans een inkomhal voor de schoenen en overkledij, gemeenschappelijke slaapruimten (stapelbedden met matrassen) en een kook- en eetruimte. In de berghutten zijn geen handdoeken noch hoofdkussens. De sanitaire blok ligt telkens buiten de slaaphut en er is koud stromend water.
Op drie locaties slapen we in herdershutten. Deze zijn basic en gebouwd volgens de architectuur van weleer. Tijdens de zomermaanden dienen we de hutten soms met andere reizigers te delen.
Enkele hutten beschikken over een douche (betalend via een muntjessyteem). Tijdens de reis kunnen we enkele keren baden in een natuurlijke en relaxerende warmwaterbron.

Maaltijden

In Reykjavík eten we 's avonds op restaurant (dag 1 en 8). Deze maaltijden zijn niet inbegrepen in de prijs. Je kan ze ter plaatse betalen, cash of met jouw betaalkaart.

Op het platteland worden de maaltijden bereid door de gids samen met de deelnemers. Ze zijn gevarieerd, voedzaam en worden klaargemaakt met verse producten. Tijdens de reis proeven we zoveel mogelijk de typische IJslandse producten waaronder zalm, vis en lamsvlees. De yoghurt (Skyr) en andere kaas- en melkproducten zijn bijzonder smaakvol.
Bij het ontbijt wordt er brood, muesli, divers beleg en fruit voorzien.
Het avondmaal bestaat uit soep, hoofd- en nagerecht. 's Middags picknicken we in de vrije natuur. 

De dranken bij de maaltijden bestaan uit koffie, thee, chocomelk en water. Bij de lunch hebben we warme dranken uit thermossen.
Wie 's avonds een aperitief of borrel wenst te drinken, koopt dit best aan in de taxfreezone op de luchthaven van vertrek. Afspraken hieromtrent kunnen worden gemaakt op de bijeenkomst voorafgaand aan de reis.

Ben je allergisch aan bepaalde voedingsmiddelen of volg je een bepaald dieet, vergeet dit dan zeker niet te vermelden bij inschrijving.

Voorbereidende info

Vóór het vertrek plannen we een bijeenkomst met alle deelnemers. Tijdens deze samenkomst kan je met elkaar kennismaken, praktische vragen stellen en de uitrustingslijst doornemen.
Deze vergadering wordt tijdig aangekondigd, zodat je er makkelijk kan aan deelnemen.

Klimaat

Overdag gemiddeld 12°C. 

Alle weersomstandigheden zijn mogelijk binnen een zelfde dag:
van zachte zonnestralen tot de Noord-Atlantische stormwinden.

Persoonlijke uitrusting

Degelijke en aangepaste kledij is noodzakelijk. Hiervoor krijg je het nodige advies op de voorbereidende bijeenkomst.

Fotograferen

Fotograferen is schrijven met ‘licht’ en welk gebied leent zich daar beter toe dan IJsland. IJsland is een paradijs voor de fotograaf. Het bijzondere licht en de grote diversiteit aan bijzondere natuurfenomenen maken dat je ononderbroken blijft fotograferen.

Tijdens de trekking heb je geen stroomvoorziening. Neem reservebatterijen mee.

Literatuur en kaartmateriaal

Boeken en kaarten zijn onontbeerlijk bij het voorbereiden van een reis.
We hebben een uitgebreide lijst met literatuur en kaartmateriaal voor je samengesteld.

Infomoment

Wij houden jaarlijks infoavonden over onze IJslandreizen. Achteraf kan je er uiteraard met al jouw vragen betreffende IJsland terecht.
De infoavonden zijn gratis, reserveren is noodzakelijk.

Programmawijzigingen

Niet te voorziene omstandigheden, wijzigingen in vluchtschema’s of andere oorzaken buiten onze wil om, kunnen soms tot programmawijzigingen of tot verschuivingen in de dagindeling leiden.

Datum reisfiche

© ZuiDERHuiS IJslandreizen - 1 december 2018

Annuleringsverzekering

Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

Bijstandsverzekering

Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. U kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

Je Zuiderhuis-voordeel

Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

Dossierkosten

Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier.

Garantiefonds reizen

Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

Privacy & copyright

Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

Verwerking van persoonsgegevens
Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

Intellectuele eigendomsrechten
De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

24/24 bereikbaar

Gaat er iets fout? Dan is het beter de zaak meteen ter plaatse op te lossen.

In geval van nood kan je altijd terecht bij onze betrouwbare lokale partners, zij kunnen je ter plaatse snel en efficiënt hulp aanbieden. Lukt dat niet? Dan kan je ons in nood 24 uur per dag, 7 dagen per week, 52 weken per jaar bereiken op ons noodnummer. Zo ben je er zeker van dat we jouw reis onvergetelijk maken om de juiste redenen.