Op zoek naar iets?

België, Het abdijlandschap rond Affligem

BELGIË - Het abdijlandschap rond Affligem - 1 dag

{{statusText}}

vanaf €42

  • dagwandeling in groep met afsluitend 3-gangen menu in gasthof d’ oude brouwerij
  • een verrassend stukje groen vlak bij Brussel
  • trage wegen en paden - door bossen en langs akkers, weilanden en bomenrijen

  17 km over trage wegen en mooie bospaden van de Abdij van Affligem naar de Kluiskapel, het wijndomein De Kluizen en de abdij Maria Mediatrix.

  Affligem ligt in de voortuin van het zacht glooiende Pajottenland en op de drempel van het bekoorlijke natuurgebied Faluintjes.  Het ligt op het meest zuidelijke punt van de Brabantse Kouters.

  We starten de dag met een verse kop koffie in gasthof d’oude brouwerij, gelegen in het gebouw van de vroegere melkerij van de abdij van Affligem.  Om 10 uur vertrekken we te voet voor een flinke tocht door een verrassend stukje groen vlak bij Brussel. 

  De activiteiten van de monniken van de Abdij van Affligem hadden een grote impact op het landschap rond de Abdij. Het grote uitgestrekte kolenwoud maakten plaats voor een meer gevarieerd landschap met bossen,  weilanden,  akkers en hoogstam boomgaarden. Ze werden omzoomd door bomenrijen,  houten kanten, hagen en heggen. De monniken legden visvijvers, hopvelden en wijngaarden aan. Ze ontgonnen zandsteengroeves voor de bouw van kerken, abdijen, hoeves, water- en windmolens.

  De streek was eeuwenlang één van de rijkste hopstreken van Europa.  De hop uit Affligem, en uit de hele regio Aalst-Affligem-Asse, werd ooit het groene goud genoemd omdat ze zorgde voor welvaart in de regio. De reputatie ervan reikte tot ver in Europa. Helaas raakte de hop in verval, maar in het landschap, het bier en bij een aantal hopboeren houden enkele prachtige getuigen van dit rijke verleden stand. Onderweg komen we alles te weten over de inmiddels teloorgegane hopcultuur.

  Via trage wegen en veldpaden stappen we naar de mythische en historische Kluiskapel, met zijn geneeskrachtige bron (het Kluizeputteke).  We wandelen afwisselend door bossen en langs akkers, weilanden en bomenrijen.

  Het Kluizenbos en het Somergembos behoorden tijdens de middeleeuwen tot het grote Kolenwoud, een oerbos dat zich uitstrekte van Brabant tot Picardië.
  De ondergrond (van droog tot nat) en de bodem (van zandleem tot klei) variëren enorm. Dit zorgt voor een zeldzame natuur en een grote verscheidenheid aan fauna en flora. 

  Onderweg vertelt Ludwig ons met veel passie de legende van de zes bekeerde roofridders die de abdij van Affligem gesticht zouden hebben.  Hij vertelt ons meer over de abdij Maria Mediatrix, over de Duivelsputten, de Kluiskapel en het Kluizeputteke, over de Nieuwe en de geklasseerde Oude Molen en over het wijndomein De Kluizen. 

  Na een wandeling van 17 km schuiven we onze voeten onder tafel voor een lekkere maaltijd in gasthof d’oude brouwerij.  Tussen soep en hoofdgerecht komen we van Ludwig nog te weten wat Affligem te maken heeft met schilder Peter Paul Rubens.

  Inschrijven

  Enkel via e-mail naar jan.delarbre@zuiderhuis.be.  Gelieve voor- en achternaam, adres en telefoonnummer van iedere deelnemer te noteren.
  Nadien ontvang je van Zuiderhuis een bestelbon met een verzoek om de betaling in orde te brengen.

  Fysiek wandelniveau

  Dag 1

  Dagprogramma

  Vanaf 9.30 uur : welkom in gasthof d’ oude brouwerij
  10.00 uur : start begeleide wandeling
  12.30 uur : verse soep (inbegrepen) + eigen picknick
  13.30 uur : vervolg wandeling
  17.00 uur : einde wandeling – vrij bezoek aan de tentoonstellingen in het CC van Affligem, het religieus centrum of de abdijshop / relaxen op een terrasje.
  18.00 uur : avondmaaltijd in gasthof d’ oude brouwerij

  Nota

  Data:

  • zaterdag 6 november 2021


  Prijs: € 42 per persoon

  Inschrijven: enkel via e-mail naar jan.delarbre@zuiderhuis.be.  Gelieve voor- en achternaam, adres en telefoonnummer van iedere deelnemer te noteren.

  Aantal dagen

  1.

  Afspraak

  Vanaf 9.30 uur in gasthof d’ oude brouwerij (Affligem).

  Begeleiding

  Ludwig D’ Haese, Zuiderhuis-reisleider en kenner van de streek.

  Deelnemers

  Min. 15 – max 40.

  Praktisch

  Indien het minimum aantal deelnemers niet bereikt is en de wandeldag niet kan doorgaan, ontvang je hier ten laatste 7 dagen voor de wandeldag een bericht over.
  Alle praktische info ontvang je ten laatste 5 dagen voor de wandeldag per e-mail.

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier. Voor dagactiviteiten worden geen dossierkosten in rekening gebracht.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  25/02/2021