fbpx Reis naar Albanië met Zuiderhuis - Thuis in de wereld
Albanië

Op zoek naar adembenemend berglandschap en een andere cultuur? Albanië speelt de laatste jaren langzaam maar zeker zijn toeristische troeven uit en concurreert makkelijk met zijn buurlanden.

Al eeuwenlang ligt Albanië op de grens tussen verschillende culturen en wereldrijken. Ooit waren de Albanese bergen het toneel van een verbeten strijd tussen de christelijke inwoners en het Ottomaanse rijk en later lag het als klein staatje aan de grens van het grote Joegoslavië. De combinatie van onaangetast natuurschoon bij het Ohrid-meer en de kleine bergsteden as Koca, Berat en Gjirokastra zorgen ervoor dat Albanië een fascinerende ontdekking is. De rijke geschiedenis van Albanië heeft overal zijn sporen achtergelaten, maar op weinig plekken is het verleden zo zichtbaar als in de oude steden Krujë en Berat. Het bergstadje Krujë was in de middeleeuwen de hoofdstad van Albanië. Het functioneerde bovendien als thuisbasis van de nationale held Skanderbeg tijdens zijn jarenlange strijd tegen het Ottomaanse rijk. In Berat tref je monumenten uit verschillende periodes van de Albanese geschiedenis. De indrukwekkende citadel die de stad domineert, stamt uit de voorchristelijke periode, maar in het doolhof van straatjes en steegjes kom je ook christelijke, islamitische en joodse gebouwen tegen.

Terwijl je van bergstadje naar bergstadje gaat, passeer je scherpe kliffen die hoog boven je uit torenen, helderblauwe meren en weelderige groene bossen. Verscholen tussen de bergketens van Gjirokaster en Permet in het zuiden van Albanië ligt de groene Vallei van Zagoria. Ontmoetingen met dorpsbewoners en herders zijn er hartverwarmend en laten je kennismaken met een bijzonder gastvrij volk.

De Dinarische Alpen bieden je twee heel mooie valleien: Thethi en Valbona. Vooral de overgang tussen beide mag je niet missen. In de Valbonavallei loop je tussen de bloemenweiden meteen langs de hoogste berg van het massief, de Rosni. Het culturele centrum van van het land is Shkodër, in het noorden. Je vindt er onder meer het Rozafakasteel en de Marubi fotobibliotheek.

Tirana mag dan pas sinds 1920 de hoofdstad van Albanië zijn, je komt het veelzijdige karakter van het land op ieder straathoek tegen. Van middeleeuwse kastelen en Ottomaanse moskeeën tot communistische gebouwen en het moderne Nationaal Museum, in Tirana stap je van het ene verhaal in het andere. In het centrum van de stad vind je het Skanderbeg-plein, een prachtig gerenoveerde en verkeersvrije ruimte, die in 2018 de European Prize for Urban Public Space won. Let ook op de tegels van het plein: de verschillende kleuren steen komen uit alle regio’s van Albanië en staan symbool voor de eenheid van het land.

ONZE REIZEN IN Albanië

Hulp nodig bij je keuze?

Indien je graag wat meer uitleg verkrijgt bij de reismogelijkheden op deze bestemming of wil weten welke reis het best bij jouw wensen past, neem dan via onderstaand formulier contact op met onze specialisten!

Contacteer Specialist
REIZEN MET ZUIDERHUIS

Focus op actieve natuurbeleving

Op onze fietsvakanties, wandelreizen en rondreizen staat de natuur centraal. Er gaat niets boven het verkennen van zanderige woestijnen, meanderende rivierdalen of mistige nevelwouden, of het nu al wandelend, met de fiets of met een (huur)wagen is. Wie de natuur verkiest, reist om te onthaasten en volledig tot rust te komen. Zowel dicht bij huis als in de verste uithoeken van de wereld kiezen we er op onze reizen voor om de natuur op een actieve en respectvolle manier te beleven. We streven ernaar zo weinig mogelijk sporen na te laten en onze impact op de natuur tot een absoluut minimum te beperken.

Met respect voor lokale bevolking en leefmilieu

Bewust reizen omvat meer dan omtrek van onze ecologische voetafdruk. Ook het (inter)menselijke aspect speelt een niet te onderschatten rol. Als reisorganisatie zetten we ons in om lokale bevolkingsgroepen en hun leefomgeving met eerbied te benaderen. Dat gaat van het respecteren van lokale gebruiken en rituelen tot het ondersteunen van lokale projecten en partners. Om reizen duurzaam te houden is het van cruciaal belang dat inkomsten uit toerisme terugvloeien naar de lokale bevolking. Dat niet enkel wij nieuwe ervaringen opdoen maar dat de lokale bevolking er ook zelf beter van wordt. We reizen om ten slotte om te begrijpen en niet om in te grijpen. Dat doen we als volleerd antropoloog en als gelijke.

Persoonlijke begeleiding en maatwerk

Onze reisspecialisten zijn één voor één doorgewinterde reizigers en kennen hun bestemmingen als geen ander. Ze zijn vertrouwd met de do’s-and-don’ts, kennen de lokale bevolking en weten moeiteloos de mooiste plekjes op de wereldkaart aan te duiden. Meermaals per jaar reizen ze de wereld rond, op zoek naar nieuwe regio’s en reisroutes. Verschillende onder hen hebben ter plaatse gewoond of doen dat tot op vandaag! Met de nodige terreinkennis en ervaring staan ze je bij van bij het ontkiemen van je reisplannen tot de praktische uitwerking. Ze hebben ter plaatse enkele mooie voorbeeldroutes uitgetekend, maar helpen je even graag op weg met een reisroute op maat.

Terreinkennis en jarenlange expertise

Sinds 1978 reizen we bij Zuiderhuis verwoed de wereld rond, eerst als Vreemde Continenten, Te Voet, Belgian Biking en Ijslandreizen, sinds 1996 als Zuiderhuis. Sinds de beginjaren tijd is er heel wat veranderd, maar onze kernwaarden zijn steeds dezelfde gebleven: terreinkennis, kleinschaligheid en actieve natuurbeleving. We kiezen ervoor geen reizen en bestemmingen aan te bieden die we zelf nog niet verkend hebben en staan wereldwijd in nauw contact met onze partners ter plaatse. Enkel zo kunnen we onze reizigers adequaat op weg helpen en de accenten leggen waar zij dat willen.

REIZIGERS AAN HET WOORD

5 werelden in een unieke creoolse mix van Afrika, de Caraïben en Europa … we hebben het erg naar onze zin gehad in Kaapverdië. Op het kruispunt van Afrika, de Caraïben, en Europa vind je een variatie aan werelden in één land, met de creoolse cultuur en de bijhorende
brede glimlach als bindmiddel.

Ontdek Kaapverdie

Onze dochter van twee jaar heeft er evenveel als ons van genoten. Zuiderhuis en lokale partners maakten dit praktisch mee mogelijk. Dank!

Ontdek de Eisleck Trail

Vlot bagagevervoer, erg degelijke hotels en perfecte combinatie stad-platteland. Ons dossier werd vlot afgehandeld. Wandeldag zes, Peiting – Halblech was onze favoriet met prachtige, afwisselende en erg aangename routes.

Ontdek de wandelreis Beieren: München, meren en kastelen

Fantastische dienstverlening en flexibiliteit door Zuiderhuis. Zeker een dikke pluim in deze moeilijke tijden. We hebben een fantastische wandelvakantie gehad in Portugal en genoten van een heerlijke kustlijn, de zonnige temperaturen met een verfrissend zeebriesje, en de culinaire geneugten

Ontdek de Portugese Costa Vicentina

In juni 2021 hebben we een privéreis naar Tanzania gemaakt, Super! Eerst hebben we Arusha N.P. bezocht, vervolgens naar Tarangire N.P. en de Ngorongoro Crater, allebei prachtig. En als kers op de taart hebben we de Serengeti bezocht. Alles was prima geregeld: lekker eten, verzorgde lodges en prachtige tent camps. De mensen waren heel vriendelijk en de gids was top. We hebben zeer veel dieren gezien, zelfs een luipaard. Het Zuiderhuis heeft ons zeer goed geholpen bij het plannen van deze reis.

Ontdek onze rondreizen in Tanzania

We wensen reisleidster Kathleen langs deze weg nog eens te bedanken voor de boeiende reis. We kijken nu met andere ‘ogen’ naar Jordanië en hebben echt kunnen genieten van het interessante programma. De culturele en historische achtergrond betekende voor ons een echte meerwaarde waar we ook naar hadden uitgekeken. Het verteltalent van Kathleen vonden we heel fijn.

Ontdek onze reizen in Jordanië