Op zoek naar iets?

Bosnië-Herzegovina

BOSNIË-HERZEGOVINA - Langs de Via Dinarica - 11 dagen

{{statusText}}

vanaf €1635

  • groepsreis met ongerept wandelavontuur, grotendeels op de Via Dinarica
  • beklimming van de Maglic, de hoogste berg van Bosnië
  • culturele wandeling in Mostar en de oude stad van Sarajevo

  11-daagse groepsreis Via Dinarica

  Duurzaam toerisme op de Via Dinarica. Ongerepte natuur in de verborgen Balkan-parel


  Bosnië-Herzegovina is een land met de toekomst voor zich. Het heeft al geruime tijd de oorlog achter zich gelaten en zijn eigen identiteit kunnen ontwikkelen. Het is als enige in Europa overwegend een moslimland. De islam leeft hier in harmonie met de andere religies zoals de orthodoxe christenen en katholieken. Dit draagt uiteraard bij aan de ontwikkeling van een zeer gevarieerde vorm van samenleven en cultuur die we zeker in steden als Mostar en Sarajevo kunnen ontdekken. Sarajevo is een levendige en fascinerende stad met op loopafstand veel interessante musea, moskeeën en kerken. Herinneringen aan de oorlog zijn er, ook na meer dan 20 jaar, nog levendig aanwezig. Dit is ook het geval in Mostar waar we uiteraard de historische brug over de Neretva rivier oversteken.

  Hoofdbrok van deze reis is echter het ontdekken van de prachtige en gevarieerde Bosnische berglandschappen. We trekken vooral op verkenning in de bergregio’s ten zuiden van Sarajevo en combineren de mooiste trajecten op de Via Dinarica, de vrij nieuwe langeafstandsroute die in 2017 door National Geographic Traveler’s uitgeroepen werd tot “Best of the World” bestemming.

  Het Nationaal Park Sutjeska – het oudste natuurpark van Bosnië omvat één van de laatste oerbossen van Europa het Perucica-woud en tevens het Zelengora massief met mooie gletsjermeren. Maar één van de hoogtepunten in dit NP is ongetwijfeld de beklimming van Maglic, met 2386 meter de hoogste berg van het land met een schitterend uitzicht. Maar ook andere pareltjes zijn verbazingwekkend mooi: het natuurpark Blidinje met de Vilinac top en de rotsboog van Hajducka vrata, de Skakavac waterval, de Rakitnica kloof. Spannend wordt het op de smalle kam doorheen het Visocica gebergte en we wanen ons terug in de tijd in Lukomir, het hoogstgelegen semi-nomadische herdersdorp van Bosnië in het Bjelasnica-gebergte.
  Het verstilde en ongerepte karakter ervaren we in al de berggebieden die we aandoen. De Dinarische Alpen zijn er ongepolijst, puur en o zo mooi.

  De kwaliteit van de logies en de maaltijden zijn prima. De overnachting in een prachtig gelegen berghut zorgt voor een bijzonder extraatje.

  Laat je verrassen door dit adembenemende land, vooraleer meer en meer mensen deze bestemming ontdekken.

  DUURZAAM TOERISME: onze lokale partner staat bekend om hun aanbod 'sociaal, verantwoorde reiservaringen'. Zij bieden de streek een lokale economische ontwikkeling met respect voor mens en milieu. Ze dragen ecotoerisme en het bewaren van de ecologische balans hoog in het vaandel.

  Ga al even op verkenning:

  Logies en praktisch:

  • Lokale Engelstalige gids
  • Organisatie bekend voor ecotoerisme en maatschappelijk verantwoord reizen
  • Vluchten, plaatselijke transfers en de meeste maaltijden zijn inbegrepen in de prijs.

  Comfort niveau

  Fysiek wandelniveau

  Technisch wandelniveau

  Dag 1

  Vlucht Brussel - Sarajevo

  Aankomst in Sarajevo. Afhankelijk van de vluchten tijd voor een bezoek aan de historische binnenstad.
  Logies in een pension in Sarajevo nabij
  Baščaršija, het historische en culturele hart van de stad.

  Dag 2

  Sarajevo - Skakavac

  Transfer (30’) naar Crepoljsko. Opklim naar Bukovik (1534 m) de hoogste piek ten noorden van Sarajevo met mooie zichten op de bergen in het zuiden, onze bestemming voor de rest van de reis. Door mooie dennenbossen naar de 98 m hoge Skakavac waterval. 
  In late namiddag opklim naar Bijela Tabija (white fortress) in Sarajevo. 
  Logies in een pension in Sarajevo.

  4u wandelen; hoogteverschil: +450m/-500m

  Dag 3

  Blidinje natuurpark - Vilinac

  Transfer naar Blidinje. Vanaf Muharnica wandeling naar het Cvrsnica karstgebergte met als doel de top van de Vilinac (2118m) met zijn 360°-panorama.
  Logies in een uniek gelegen berghut net onder de top. De sterrenhemel én de zonsopgang zijn hier heel bijzonder.

  5u wandelen; hoogteverschil: +900m/-300m

  Dag 4

  Hajducka vrata – vallei Diva Grabovica

  Korte opklim naar de top Drinaca en verder naar Hajducka vrata, een natuurlijke rotsboog met een spanwijdte van ruim 4m, wat een venster op de omringende bergen! Uitdagende afdaling naar de vallei van Diva Grabovica. Transfer naar Mostar.
  Logies in een hotel in Mostar.

  6u wandelen; hoogteverschil:+200m/-1800m

  Dag 5

  Mostar – Mostarska Bijela canyon

  Korte transfer en wandeling naar en in de kloof van Mostarska Bijela, ruig en nauwelijks bezocht. We dringen door tot aan de voet van het overweldigende Prenj-massief. Culturele wandeling in Mostar in de late namiddag.
  Logies in een hotel in Mostar.

  5u wandelen; hoogteverschil: +400m/-400m; late namiddag: stadswandeling

  Dag 6

  Sutjeska NP

  Transfer naar het Nationaal Park van Sutjeska. Start bij het meertje van Donje Bare en beklimming van de Ugljesin (1858m). Hier is het uitzicht over de Zelengora bergen het mooist. Via de Tovarnica kam naar het meer van Gornje Bare.
  In Tjentiste vinden we afkoeling in een natuurlijk zwembekken van 10000m². We bezoeken er ook het indrukwekkende oorlogsherdenkingsmoment.
  Logies in een hotel in Tjentiste.

  4-5u wandelen; hoogteverschil: +/- 750m

  Dag 7

  Volujak

  Na een korte transfer start een pittige wandeling naar de top van de Volujak (2236m), de op één na hoogste top van Bosnië. Impressionant uitzicht over Maglic, Veliko Vitao én het Durmitor gebergte in het naburige Montenegro. 
  Logies in een hotel in Tjentiste.

  5-6u; hoogteverschil: +/-1000m

  Dag 8

  Maglic

  Transfer door het Perucica-woud, één van de laatste oerbossen van Europa met Unesco-label naar Lokva Derneciste. Na een rustige aanloop volgt een uitdagende klim - met meerdere kabelgezekerde passages - naar de top van de hoogste berg van Bosnië, de Maglic (2386m) gelegen op de grans met Montenegro. Afdaling naar het schitterende hartvormige Trnovacko meer en verder naar Prijevor. Transfer naar hotel.
  Logies in een hotel in Tjentiste.

  9u wandelen; hoogteverschil: +1300m/-1250m

  Dag 9

  Obalj - Lukomir

  Transfer naar het bergdorp Umoljani. Via Gradina wandelen we naar de top Obalj (1896m) en krijgen we Lukomir in het vizier. Dit is het hoogstgelegen en meest traditionele dorp van Bosnië. We schuiven er aan voor een traditionele maaltijd. Via de rand van de Rakitnica kloof, één van de diepste canyons van Europa terug naar Umoljani.
  Logies in een bergchalet in Umoljani.

  6-7u wandelen; hoogteverschil: +750m/-750m

  Dag 10

  Visocica - Vito

  Transfer naar het dorp Tusila. Inspannende en impressionante wandeling in het Visocica massief. Beklimmen van Vito (1960m) en via een smalle kam langs diepe en steile flanken naar de Drstva top (1808m) met permanent weidse uitzichten.  
  Logies in een pension in Sarajevo.

  5-6u wandelen; hoogteverschil: +750m/-750m

  Dag 11

  Vlucht Sarajevo - Brussel

  Afhankelijk van de vluchten tijd voor een bezoek aan de historische binnenstad. Terugvlucht.

  Periode & Prijzen

  Nota

  Vroeg boeken loont: ontvang 5% vroegboekkorting bij boeking tot 4 maanden voor vertrek op deze reis.

  Single kamer is mogelijk mits supplement van 180 euro (niet in Mountain Hut Vilinac en Umoljani Village)

  Aantal dagen

  11.

  Afspraak

  De luchthaven van Brussel.

  Bagage

  Met vervoer van bagage. 1x rugzak voor tweedaagse.

  Begeleiding

  Lokale Engelstalige gids.

  Deelnemers

  Min. 8, max. 12.

  Logies

  Tweepersoonskamers in pensions en hotels. Eénmaal berghut. Meestal eigen sanitair op de kamer.

  Niveau

  Gemiddelde wandelduur 5-6 uur. 1 lange wandeldag van 9 uur. Gemiddelde hoogteverschillen ongeveer 900m. 1x 1800 meter.1x tweedaagse.

  Kabelgezekerde passages bij beklimming Maglic. Hoogtevreesgevoelig (dag 8 en 10).

  Situering

  Het westen van de Balkan. Gebied ten zuiden van Sarajevo.

  Vervoer

  Vlucht Brussel – Sarajevo. Lokale transfers met minibus.

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier. Voor dagactiviteiten worden geen dossierkosten in rekening gebracht.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  29/11/2019