Op zoek naar iets?

Iguaçu watervallen

BRAZILIË - Pais Tropical - 21 dagen

{{statusText}}

vanaf €4890

  • swingende groepsreis in tropische sferen
  • otters, jaguars en veel meer spotten in de schitterende Pantanal
  • twee wereldwonderen in een reis: de indrukwekkende Iguaçu watervallen en de iconische Cristo Redentor

  Tropisch land vol natuur en cultuur

  Op reis door het paradijselijke decor van Brazilië. Slurp caiparinha's op het strand van Copacabana,  laat je betoveren door de watervallen van Iguaçu, sta oog in oog met een jaguar in de Pantanal, keer terug naar het koloniale verleden van Salvador da Bahia en word verblind door de schitterende Chapada Diamantina.  

  We starten de reis met de rijke cultuur van Salvador da Bahia. Hier voelen de lokale gerechten, dans (capoeira) en religie (candomblé) heel Afrikaans aan.

  Minder gekend is het natuurpark Chapada Diamantina. De landschappen met tafelbergen en watervallen zullen ons nog lang bij blijven. 

  Een binnenlandse vlucht brengt ons tot de rijke dierenwereld in de Pantanal. Hier gaan we op zoek naar reuzenotters, miereneters en jaguars. Een inclusieve uitstap naar Port Joffre biedt een grote kans om een jaguar te zien.

  Meer natuur beleven we aan de magische watervallen van Iguaçu die we zowal van de Braziliaanse kant als van de Argentijnse kant bezoeken.

  In de staat Rio de Janeiro verkennen we de omgeving van het koloniale Paraty en het groene Ilha Grande, met prachtige wandelingen naar tropische stranden.

  We sluiten de reis af met hét uithangbord van Brazilië, de wondermooie stad Rio de Janeiro met zijn prachtige landschappen en klassiekers zoals de Corcovado en Suikerbroodberg. Het is een hippe sfeervolle stad vol contrasten.

  We bewegen onze heupen mee op de onweerstaanbare ritmes van de Braziliaanse muziek en verkennen deze parel van Zuid-Amerika. Tropisch warm, met een hartelijke bevolking en vers fruit alom.

  Eens we terug thuis zijn, begrijpen we pas de betekenis van het Portugese woord ‘saudade’ – een gemis aan het land, een echt 'Pais Tropical'.

  Comfort niveau

  Fysiek wandelniveau

  Dag 1

  Heenreis naar Brazilië

  Vertrek in de voormiddag vanuit Zaventem. Aankomst laat op de dag in Salvador, de hoofdstad van de staat Bahia waar we nog even de sfeer kunnen opsnuiven.

  Dag 2

  Bezoek aan Salvador da Bahia

  Salvador is een stad vol geschiedenis. Het is de meest Afrikaanse stad buiten Afrika, met sterke Afrikaanse invloeden in de keuken, de muziek en de religie. Het oude stadsdeel Pelourinho oogt heel Portugees en kan zelfs de vergelijking aan met Lissabon. De beneden- en de bovenstad zijn met elkaar verbonden door een tandradbaantje en door een zeventig meter hoge losstaande lift.

  We maken een gegidste halve dag wandeling door het historische centrum van de stad. De rest van de dag ben je vrij.

  Dag 3

  Lençóis

  Een rit van ca. 7 uur brengt ons diep het ruige binnenland in. De Chapada Diamantina is een groot beschermd natuurgebied met een aantal spectaculaire bezienswaardigheden, zoals grotten met kristalheldere meertjes, watervallen en grillig gevormde rotsformaties. Het landschap is er op vele plaatsen zo surrealistisch dat het lijkt alsof het uit een schilderij van Salvador Dali komt.

  We verblijven er in Lençóis, een klein maar sfeervol historisch stadje midden in het ruige binnenland van Bahia. Het stadje was in de 19e eeuw zeer welvarend. In die tijd werden er diamanten gedolven in deze streek en de rijkdom die dat met zich meebracht, zorgde korte tijd voor extreme rijkdom in deze verder arme uithoek van het Braziliaanse binnenland. Diamanthandelaren bouwden grote luxueuze huizen, stuurden hun kinderen naar scholen in Frankrijk, vrouwen kleedden zich naar de laatste Parijse mode en Frankrijk opende in Lençóis een consulaat. Nadat het delven van diamanten werd verboden, heeft de tijd in Lençóis letterlijk stilgestaan, de rijkdom is verdwenen maar de fraaie koloniale panden zijn intact gebleven.

  Dag 4-5

  Chapada Diamantina

  We trekken er twee dagen op uit om het gebied te verkennen. We bezoeken en wandelen naar verschillende watervallen en uitkijkpunten.

  Een van deze tochten start langs de colabruine Rivier Mucugezinho, waarlangs we een wandeling maken tot aan een 22 meter hoge waterval. Na een koude douche onder de waterval en een stop om te zwemmen en zonnen, rijden we verder naar de “Gruta da Lapa Doce”, een voormalige onderaardse rivier die heeft geleid tot een indrukwekkende grot. Vervolgens nemen we een kijkje in de nabijgelegen “Gruta da Pratinha”, eveneens een onderaardse grot, maar in deze grot stroomt wel water. Een optionele snorkel excursie door de donkere onderaardse gangen hoort tot de mogelijkheden (zeer spectaculair!). Hoogtepunt vandaag is het bezoek aan de “Morro do Pai Inácio", een centraal in het park gelegen hoge heuvel met een schitterend uitzicht over het grillig gevormde landschap.

  Dag 6

  Terug naar Salvador

  We verlaten de mooie Chapada Diamantina en reizen terug naar Salvador da Bahia waar we nog even kunnen genieten van het stadsleven.

  Dag 7

  Van Salvador naar de Pantanal

  Vlucht (met een overstap) naar Cuiaba, hoofdstad van de deelstaat Mato Grosso. Vervolgens zetten we koers naar de Pantanal. De lodge waar we de komende dagen verblijven, ligt op ongeveer 2,5 uur rijden van Cuiába, diep in de Pantanal. In de directe omgeving van deze accommodatie krioelt het van het leven. Kaaimannen, apen, capibara's, papegaaien, toekans, piranha’s en anaconda's zijn slechts enkele voorbeelden van het rijke dierenleven in de Pantanal.

  Dag 8-10

  Pantanal

  We nemen ruim de tijd voor diverse verkenningen doorheen het omliggende gebied. Dit doen we te voet, te paard, per kano en per motorboot en steeds begeleid door lokale Engelssprekende gidsen. Per kano bezoeken we de lagunes met dobberende waterplanten en weelderig begroeide oevers. Met een beetje geluk zien we reuzenotters, kaaimannen, capibara’s en misschien zelfs een 'ipeki', ook wel de kangoeroe onder de vogels genoemd, omdat hij zijn jongen grootbrengt in een holte onder de vleugels.

  Op een van deze dagen maken we een uitstap naar Port Joffre, een plek met 95% kans op het zien van Jaguars. Vanuit een boot gaan we op zoek naar deze prachtige roofdieren. Ongetwijfeld een hoogtepunt op deze reis!

  Op het einde van de derde dag in de Pantanal reizen we terug naar Cuiaba.

  Dag 11

  Vlucht naar Iguaçu

  Transfer naar de luchthaven van Cuiaba voor een binnenlandse vlucht (met overstap) naar Foz do Iguaçu. Bij aankomst in Foz do Iguaçu transfer naar het hotel. We verblijven de komende dagen in een hotel op wandelafstand van de Braziliaanse kant van de watervallen.

  Dag 12-13

  De watervallen van Iguaçu

  Twee dagen om één van ’s werelds wereldwonderen ten volle te leren kennen: de watervallen van Iguaçu. Onder begeleiding van een Engelssprekende privégids bezoeken we zowel de Braziliaanse als de Argentijnse kant van de watervallen. We krijgen hier tal van indrukwekkende zichten voorgeschoteld. Er zijn vele goed aangelegde wandelpaden die ons soms tot heel dicht bij het water brengen. Zo is er aan de Argentijnse kant de 'Garganta del Diabolo' (duivelskeel) waar we bijna bovenop de waterval staan en we niet alleen zien maar ook ervaren hoe krachtig het water hier de diepte in stort.

  Langs de Braziliaanse kant hebben we dan weer een breder zicht op de uitgestrekte watervallen en zijn er ook platformen waar we gegarandeerd nat worden door het opspattende water.

  Dag 14-15

  Paraty

  Vlucht naar Sao Paolo en rit naar het koloniale kuststadje Paraty. Het ligt ongeveer halverwege tussen Sao Paolo en Rio de Janeiro en was ooit dé ontmoetingsplaats van de rijke zakenlieden uit deze twee steden. Alles aan dit stadje ademt het koloniale verleden uit, van de barok kerken tot de oude kasseien straten.

  We brengen de avond en de volgende dag door in dit stadje. Optioneel kan je op een boottocht gaan naar stranden in de omgeving.

  Dag 16-17

  Ilha Grande

  Met een transfer reizen we langs de Costa Verde, de groene kust tot in Angra dos Reis. In dit deel van Brazilië is de kust nog bedekt met het grotendeels intakte atlantisch regenwoud. Van Angra dos Reis nemen we de ferry naar Ilha Grande, het grote eiland. Hier brengen we twee nachten en een dag door om er te genieten van zon, zee en strand of om er een wandeling te maken door het regenwoud met als bestemming een prachtig strand.

  Dag 18

  Rio de Janeiro

  Terug met de ferry naar het vasteland voor een rit naar onze eindbestemming van de reis, de 'cidade maravilhosa’, ofwel Rio de Janeiro waar we verblijven in de wijk Copacabana. Even voor de zonsondergang gaan we met de kabelbaan naar de top van de suikerbroodberg om er te genieten van het avondlicht en hopelijk een mooie zonsondergang over Rio de Janeiro.

  Dag 19

  Corcovado en Pão de Açucar

  Op een van de heuvels van Rio, de Corcovado, staat het standbeeld van Jezus Christus. Zonder dit gezien te hebben, is een bezoek aan Rio de Janeiro niet compleet. In de namiddag ben je vrij om nog een ander deel van de stad te bezoeken, een georganiseerde uitstap naar een sloppenwijk te maken of gewoon te relaxen op de beroemde stranden waar alles draait om zien en gezien te worden.

  Waaghalzen kunnen zelfs een tandemvlucht maken met een deltavlieger, vanop de São Conrado heuvel tot op een strand. Mogelijkheden genoeg!

  Dag 20-21

  Vrije dag en terugvlucht

  In de ochtend kan je nog even genieten van de laatste uren in deze fascinerende stad. Rond de middag nemen we de transfer naar de luchthaven voor onze terugvlucht naar huis. Aankomst in Brussel de volgende dag.

  Periode & Prijzen

  Nota

  Vroeg boeken loont: ontvang 5% vroegboekkorting bij boeking tot 6 maanden voor vertrek op deze reis.

  Bagage

  Een reiszak met wieltjes, een koffer of een rugzak kan allemaal. De afstanden dat je de bagage moet dragen zijn beperkt. Daarnaast neem je best een dagrugzak mee voor op de uitstappen en dagwandelingen.

  Begeleiding

  Reisleidster Heidi De Koninck die deze reis al eerder begeleidde.

  Boek vroeg, vermijd extra kosten

  Boek tijdig! Om een optimale beleving te garanderen is het aantal deelnemers beperkt. Soms is de reis reeds maanden voor vertrek volzet. Tijdig inschrijven is dus zeker aanbevolen. Bovendien zijn we genoodzaakt om binnen een welbepaalde termijn de namen van de deelnemers door te geven aan de luchtvaartmaatschappij. Boek je laat, dan kunnen wij de heen- en terugvlucht niet meer garanderen en moeten we vaak een duurdere vluchtklasse aanrekenen.

  Budget / geld

  Ter plaatse heb je een klein budget nodig voor drinkgeld, drank en souvenirs. Alle beschreven uitstappen, inkomgelden en alle maaltijden zijn inclusief.

  Er zijn enkele facultatieve uitstappen mogelijk zoals een deltavlucht of helicoptervlucht in Rio of Iguaçu en de daguitstap naar Port Joffre in de Pantanal. Deze mogelijkheden worden op de vertrekvergadering besproken.

  Op vele plaatsen kan je met een kredietkaart betalen en kan je geld uit de muur halen. De lokale munt is de Real.

  Deelnemers

  Min 6 - Max 14.

  Documenten

  Een geldige reispas is verplicht voor Brazilië. Deze moet minstens 6 maanden geldig zijn op de datum van de terugreis. Belgen hebben geen visum nodig voor Brazilië.

  Fysiek

  Een doorsnee fysieke conditie volstaat. Er zijn verschillende wandelingen van enkele uren ingepland. In de Pantanal zijn de wandelingen makkelijk zonder hoogteverschillen. De wandelingen gaan er in de ochtend en late namiddag door om de warmste momenten van de dag te vermijden.
  Niet geoefende wandelaars kunnen hun conditie wat aanscherpen door enkele maanden vooraf wat meer te bewegen (recreatief fietsen en wandelen, zwemmen, fitness e.d.).

  Gezondheid

  Voor medisch advies in verband met facultatieve inentingen verwijzen we naar de huisarts of de provinciale centra voor volksgezondheid en/of www.itg.be.

  Individuele reizen

  Ook individuele rondreizen op maat zijn mogelijk. De logistiek (route, transport, logies, bezoeken) wordt vooraf door ons geregeld. Ter plaatse zorgen we voor ondersteuning van een lokaal team. Neem contact op met ons voor meer info.

  Klimaat

  Het is overal warm in Brazilië deze tijd van het jaar. Een bui is echter nooit ver weg maar wanneer het regent, is het meestal een aangename verkoeling.

  Langs de kust is het aangenaam warm met temperaturen van eind in de 20 en rond de 30 graden. In de Pantanal is het eerder rond de 35 graden. We passen het programma hieraan aan en doen de uitstappen in de voormiddag en de latere namiddag. Net zoals de mensen ter plaatse, nemen we er een langere middagpauze.

  Logies

  We kiezen steeds voor comfortabele hotels en pousada's met eigen badkamer. Ontbijt is steeds inbegrepen. In de Pantanal verblijf je op een fazenda, een tot hotel omgevormde boerderij.

  Maaltijden

  Alle maaltijden van lunch op dag 2 tot lunch op dag 20 zijn inbegrepen

  De Braziliaanse keuken is heel divers en kan regionaal verschillen. De basis is rijst met bonen en een stuk vlees. Overal in Brazilië maar vooral in het zuiden zijn er Churrasceria's. Dat is een vleesrestaurant waarbij je a volonté kan eten. Er is een buffet met allerhande producten maar het vlees brengt men aan tafel waar je een bordje hebt dat je kan omdraaien: ja - ik wil meer of stop - even genoeg. In Bahia is de keuken Afrikaans georiënteerd met gerechten zoals Moqueca de peixe - een stoofpot van vis met tomaat, cocos en dende olie. Een ander typisch Braziliaans gegeven zijn de kilo restaurants waar je enkel betaalt wat je eet. Je bord wordt er gewogen en je betaalt enkel wat je eet.

  Een Braziliaan drinkt graag bier dat in grote flessen wordt gekocht en gedeeld onder vrienden. Caipirinha's vind je overal en op zowat elke hoek van de straat heb je een snackbar waar er ook sap van tropische vruchten verkocht wordt.

  Programmawijzigingen

  Niet te voorziene omstandigheden, wijzigingen in vluchtschema's of andere oorzaken buiten onze wil om, kunnen soms tot programmawijzigingen of tot verschuivingen in de dagindeling leiden.

  Single

  Als single ben je welkom bij Zuiderhuis. Je betaalt geen toeslag maar deelt de kamer met een medereizig(st)er. Wil je toch een eigen kamer dan kan dat op deze reis mits een toeslag van 550 Euro.

  Veiligheid

  Zoals op de meeste plaatsen in Latijns Amerika kan er veilig gereisd worden maar moet je in de grote steden de nodige voorzorgen nemen. Je gedraagt en kleedt je best zoals de Brazilianen en valt beter zo min mogelijk op als toerist. Voor vertrek ontvang je van ons meer informatie en tips.

  Vervoer

  Brazilië is een groot land. De grote afstanden worden per vliegtuig afgelegd. Af en toe is dit niet rechtstreeks en moet er overgestapt worden.

  De kleinere afstanden worden met een minibus afgelegd, afhankelijk van het aantal deelnemers.

  Vlucht

  Op de heenreis vliegen we met TAP van Brussel via Lissabon naar Salvador. Op de terugweg reizen we opnieuw met TAP van Rio de Janeiro via Lissabon naar Brussel.

  Voorbereidende vergadering

  Ongeveer een maand voor afreis wordt een voorbereidende vergadering gehouden met alle deelnemers en de reisleid(st)er indien deze in België woont. De praktische uitrusting en alle mogelijke andere aspecten van de reis worden er besproken. Deze vergadering vindt normaal gezien plaats in ons kantoor in Gent of Antwerpen.

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier. Voor dagactiviteiten worden geen dossierkosten in rekening gebracht.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  6/04/2020