fbpx Coronavirus: veelgestelde vragen - Zuiderhuis

Coronavirus: veelgestelde vragen

Op 15 juni zijn de Belgische grenzen geopend voor reizigers binnen de Europese Unie, de Schengenzone en het Verenigd Koninkrijk. Ook heel wat andere Europese landen openen geleidelijk aan hun grenzen voor toerisme. De keuze om de landsgrenzen te openen is echter een individuele keuze. Elk Europees land kiest wanneer en voor wie het de grenzen opent. Bovendien kunnen de voorwaarden die moeten nageleefd worden om een land binnen te mogen onderling sterk verschillen. Wie een reis geboekt heeft naar een land waar een inreisverbod geldt, kan ervoor kiezen zijn reis om te boeken naar een latere datum dit jaar of in 2021.

1. Reizen met vertrek na 15/06/20

1.1 Reizen binnen Europa

Op 15 juni 2020 zijn tal van Europese binnengrenzen opnieuw geopend voor toerisme. De keuze om de landsgrenzen te openen en welke nationaliteiten toegelaten zijn op het grondgebied, blijft echter een individuele keuze. In onze buurlanden zijn we vanaf 15 juni weer welkom, maar onder meer Spanje en Denemarken opteren voor een latere datum. De specifieke informatie per land kan je hier terugvinden of op de website van Buitenlandse Zaken. In geval van een lokale besmettingshaard nemen wij ten laatste 4 weken voor afreis de beslissing om een reis al dan niet te annuleren.

1.2 Waar kan ik mijn reis registreren?

Als reisorganisatie raden wij ten stelligste aan je buitenlandse reis te registreren op https://travellersonline.diplomatie.be. Op die manier weet Buitenlandse zaken waar, wanneer en met wie je reist, en kunnen ze in geval van een lokale uitbraak eenvoudig contact met jou en je familie opnemen. De reisgegevens worden na twee weken automatisch gewist, zodat de privacy van de reiziger wordt gerespecteerd. Er is ook een callcenter. Dit is bereikbaar op het nummer +32 (0) 2 501 40 00 op weekdagen van 9 uur tot 17 uur (Belgische tijd). Het is belangrijk te onderstrepen dat dit nummer bedoeld is voor noodsituaties in het buitenland. Het callcenter is gesloten tijdens het weekend en op feest- en brugdagen.

UPDATE: Op 23 juli werd door de veiligheidsraad beslist dat reizigers 48 uur voor terugreis verplicht een passenger location form dienen in te vullen, ongeacht het transportmiddel en de kleurcode van een bestemming.

1.3 Moet ik mij laten testen bij thuiskomst?

Indien je terugreist van een bestemming met code oranje is het aangeraden om je te laten testen en een quarantaine van 14 dagen in acht te nemen. Bij terugkomst van een land met code rood zijn zowel test als quarantaine verplicht.

1.4 Reizen naar landen met inreisverbod

Wie een reis heeft geboekt naar een land waar een inreisverbod van kracht is, wordt door één van onze medewerkers persoonlijk op de hoogte gebracht. Samen bekijken we de opties om jouw reis om te boeken naar een latere datum dit jaar of in 2021. Indien de reis vanwege aantoonbare coronamaatregelen niet kan doorgaan (bv. gesloten grenzen, afgelaste vluchten), dan heb je als reiziger recht op terugbetaling.

1.5 Reisadvies & hygiënevoorschriften

Ondanks de maatregelen die door onze lokale partners en luchtvaartmaatschappijen worden getroffen, is het ook tijdens de reis aangeraden om je aan bepaalde regels te houden. Houd op luchthavens, in hotels en lodges en op openbare plaatsen rekening met de volgende voorschriften:

  • Herken risicosituaties, vermijd grote concentraties mensen en blijf weg van drukke stranden en wandeldijken
  • Hoed je voor drukke restaurants en restaurants met buffetformule. Op een terras zitten is prima, indien de nodige afstand gerespecteerd wordt
  • Staan er lange wachtrijen bij een museum of cultureel centrum? Kom op een ander tijdstip terug
  • Blijf weg van gesloten, slecht geventileerde ruimtes. Stap niet in een overvolle lift
  • Geef bij het begroeten geen hand of kus
  • Denk er aan steeds een veilige afstand te bewaren
  • Draag een mondmasker bij transport zoals op bussen of het vliegtuig
  • Was veelvuldig je handen met water en zeep
  • Neem voldoende alcoholgel mee en reinig frequent je handen

1.6 Wanneer krijg ik mijn reisdocumenten toegestuurd?

We streven ernaar de reisdocumenten ten laatste twee weken voor afreis op te sturen. Sinds begin juni is het echter erg druk en kan het versturen van reisdocumenten een beetje vertraging oplopen, waarvoor onze excuses. Belangrijk is dat het saldo van de reis ten laatste 6 weken voor afreis betaald is. Op die manier wordt het boekingsproces volledig en gestroomlijnd afgerond en kunnen wij efficiënt reisdocumenten opmaken en versturen. 

2. Tegoedbon (t.e.m. 15/06/20)

2.1 Ik heb ter compensatie van mijn reis een tegoedbon ontvangen. Hoe lang is deze geldig?

Van overheidswege is beslist dat de tegoedbon kan gebruikt worden om een nieuwe reis te boeken tot minimum een jaar na uitgifte. Bij Noorderhuis hebben we echter beslist die termijn te verlengen t.e.m. 31/12/2021. De vertrekdatum van je nieuwe reis mag dus na deze einddatum liggen, zolang de reis voor 31/12/2021 geboekt en betaald is.

2.2 Wat is inbegrepen in de tegoedbon?

De tegoedbon vergoedt het reeds betaalde bedrag, met uitzondering van dossierkosten en eventuele verzekeringspremies.

2.3 Wat als mijn nieuwe reis duurder/goedkoper wordt?

Wanneer de kostprijs van je nieuwe reis lager ligt dan de waarde van de ontvangen tegoedbon, behoud je het restant van de voucherwaarde. De datum van uitgifte en geldigheidsduur van de initiële bon blijven geldig, maar daar willen we ons als reisorganisatie flexibel voor opstellen. Indien je nieuwe reis duurder uitvalt dan de oorspronkelijk geboekte reis, wordt van de reiziger verwacht het verschil bij te betalen.

2.4 Is de tegoedbon persoonsgebonden?

De tegoedbon is persoonsgebonden en mag niet worden overgedragen. De voucher wordt uitgereikt aan de hoofdboeker, in naam van en voor het hele reisgezelschap. Uiteraard willen we ons hier ook flexibel opstellen en kunnen we meerdere reisgezellen eventueel apart vergoeden.

2.5 Kan ik de tegoedbon ook gebruiken voor het betalen van het resterende bedrag van een reeds geboekte reis later dit jaar?

Ja, dat kan.

3. Annulaties

3.1 Afreizen vanaf 15/6/2020

Reizigers die verondersteld worden na 15/6/20 te vertrekken naar bestemmingen waar voorlopig nog een inreisverbod geldt, vragen we nog even af te wachten. Voorlopig is de status van deze reizen ongewijzigd en gaan ze door zoals gepland. Van zodra deze status zou wijzigen, zal je zo snel mogelijk gecontacteerd worden door één van onze medewerkers.

3.2. Is het een goed idee om mijn reis nu al zelf te annuleren?

Neen, indien je jouw reis wenst te annuleren, dan zijn de huidige annulatievoorwaarden van toepassing en ben je ons de (eventuele) annuleringskosten verschuldigd. Het tijdstip van annulatie is daarom belangrijk. Wanneer wij ondervinden dat een reis niet of niet veilig kan doorgaan, dan zullen wij zelf de stap zetten om ze te annuleren. 

4. Verzekeringen

4.1 Kan ik beroep doen op reisbijstand in het kader van het coronavirus?

Als je een reisbijstandsverzekering hebt afgesloten, zal de verzekeraar in het buitenland medische hulp bieden. Word je ziek door het coronavirus? Dan kun je rekenen op reisbijstand. Uiteraard zal de verzekeraar altijd de regels moeten volgen die de bevoegde autoriteiten opleggen, bijvoorbeeld in verband met de toegang tot bepaalde ziekenhuizen of steden.

Verblijf je in het buitenland en heb je geen medisch probleem? Dan zal je verzekeraar niet tussenkomen in de organisatie van en de repatriëring naar België.

4.2 Kan ik beroep doen op mijn annulatieverzekering in het kader van het coronavirus?

Het coronavirus wordt door verzekeraars beschouwd als een epidemie. De meeste verzekeraars voorzien geen dekking van de kosten bij annulatie van een reis omwille van een epidemie in het land van bestemming. Enkele duurdere verzekeringen doen dat wel.

4.3 Kan ik nu nog een annuleringsverzekering afsluiten?

Neen, de annuleringsverzekering dient ten laatste 5 werkdagen na de boeking of bevestiging van de reis te worden afgesloten. Elke reeds gekende reden bij het afsluiten van de verzekering wordt niet gedekt.

4.4 Kan ik mijn verzekering ook omboeken?

Indien je ervoor gekozen hebt de reis om te boeken, dan zal een eventuele bijstandsverzekering en/of annulatieverzekering ook omgeboekt worden. Een jaarpolis dekt niet enkel de periode voorafgaand aan de reis maar alle reizen binnen een bepaalde periode en kan dus niet omgeboekt worden naar een andere reis.

Geüpdatet op 28/07/2020