Op zoek naar iets?

wereldreizen-noord-soedan-woestijn

Daarom is reizen goed voor de geest

Een trekvogel gaat de warmte achterna en trekt op reis omdat het elders beter is. Maar heb je met de vakantie in ’t verschiet jezelf al eens de vraag gesteld: waarom gaan wíj eigenlijk op reis? En waarom vormt reizen zo’n ontspannende break in een stressvol leven? Zuiderhuis ploos het uit en geeft je 5 duidelijke antwoorden.

1. Omdat reizen ons gelukkiger maakt dan materiële rijkdom

Het klinkt als een slogan van één of andere welzijnsorganisatie, maar ‘t is zuivere realiteit: wie reist, wordt gelukkiger. Dat bleek uit het onderzoek dat twee wetenschappers aan de Cornell University in New York een paar jaar geleden voerden. Hun conclusie was duidelijk: het geluksgevoel dat een mens overhoudt na een reiservaring is veel duurzamer en slijt minder snel dan dat na aankoop van materiële zaken zoals een auto. Dat komt omdat in tegenstelling tot materiële spullen, een reiservaring zo persoonlijk is dat je ze nooit kunt vergelijken met degene die een ander had. Een materieel goed veroudert ook veel sneller, de herinneringen aan een geweldige reis naar Vietnam zitten ook 10 jaar nadien nog in je hoofd.

2. Om de sleur en de dagelijkse stress te doorbreken

Tijdens een reis doorbreek je je gewoontes en dagelijkse routines. Daardoor ontsnap je aan de stress van alledag, en stap je even uit de rat race die ons 21ste-eeuwse leven is geworden. Dat werkt bijzonder ontspannend. Het probleem tegenwoordig is wel dat net dankzij 21ste-eeuwse uitvindingen als internet en de sociale media, het steeds moeilijker wordt om op reis afstand te nemen van het leven thuis en het werk te vergeten. Nochtans is dat een noodzaak om te profiteren van dat andere grote voordeel van op reis gaan: mindfullness, bewust met slechts één ding bezig zijn.

3. Omdat je door afstand dingen vanuit een ander perspectief bekijkt

Je hebt het wellicht al meegemaakt: een probleem dat thuis onoverbrugbaar leek, wordt tijdens een vakantie in een ver buitenland schijnbaar moeiteloos opgelost. Het is een van de sterkste troeven van een verre reis. Je krijgt een veel frissere blik, omdat de grote afstand je creatiever maakt en abstract denken bevordert. Op vakantie ver van huis krijg je vaak geweldige inzichten over je leven thuis. Je kunt beter nadenken over de juiste manier waarop je bepaalde dingen moet aanpakken, of het nu over je relatie, je kinderen of over je carrière gaat. Vaak geldt: hoe exotischer de fysieke afstand, hoe makkelijker, omdat je in Europa nu eenmaal veel minder afstand kunt doen van wat herkenbaar is.

4. Om terug te komen met een verhaal

We geven het niet graag toe, maar eigenlijk reizen we ook een beetje omdat een reis  symbool staat voor onze status. Wat heb je aan een trektocht door Azië, als je er achteraf niet over kunt vertellen tegen familie of vrienden, en je je unieke ervaringen met anderen kunt delen? Reizen verhoogt ons gevoel van eigenwaarde. Net daarom zijn er zoveel mensen die hun reis live via een blog met de wereld delen.

5. Omdat we gewoon reiskoorts hebben!

Een van de beste omschrijvingen van het genot van reizen is nog altijd die van de Amerikaanse oorlogscorrespondente Martha Gellhorn, de vierde echtgenote van Ernest Hemingway: ‘Voyageur sur la terre. No questions asked. Just look at the creation’.

Misschien is dat wel de essentie. Ga gewoon op reis, zonder je al te veel vragen te stellen over het waarom. Ontdek al de prachtige dingen die je in leven nog wil zien, bewonder nieuwe locaties, culturen en landschappen. Zonder oogkleppen, en met de nodige nieuwsgierigheid en verwondering. De inzichten die je zo opdoet,  zijn van onschatbare waarde en voor iedereen verschillend.

Zin om meteen te vertrekken?

Reizen zit in het DNA van de mens dus neem een kijkje in ons uitgebreid aanbod reizen op verre bestemmingen.