Op zoek naar iets?

Fietsen in The Cotswolds

De Cotswolds, voer voor legendes

Dat de romantische poëzie en prerafaelitische schilderkunst hoogdagen beleefden in Engeland, door de aanhangers liefkozend 'Albion' genoemd, hoeft geen verrassing te heten. Naast het Lake District zijn de Cotswolds een van de meest bezongen streken van Engeland. Daarenboven hoeft de regio helemaal niet onder te doen wat grote namen betreft. Onder meer William Shakespeare, Jane Austen, Edward Elgar en J.K. Rowling zagen het levenslicht in het zuidoosten van Engeland.

Naast de meer dan 5000 km aan wandelpaden zijn de Cotswolds ook een uitgelezen locatie voor een vreedzame fietsvakantie. We vertrekken in Moreton-in-Marsh in het graafschap Gloucestershire, een authentiek marktstadje dat onderdak biedt aan talrijke antiekwinkeltjes en kunstgalerijen. De legende wil dat 'The Bell Inn', een van de vele pubs in Moreton-in-Marsh, model stond voor de groezelige pub 'The Prancing Pony' in J.R.R. Tolkien's Lord of the Rings.

Langs pittoreske landwegen fiets je naar Chipping Campden, waar het straatbeeld door de eeuwen heen maar weinig veranderde. In de Middeleeuwen was het dorpje een van de drijvende krachten achter de wolhandel in de Cotswolds. In de geschiedenisboeken duikt Campden echter al veel eerder op, als 'Campadenu' tijdens de Saksische overheersing in de 7de eeuw. In het Broadway Tower Country Park neem je vanop je stalen ros de weidse omgeving op alvorens verder te galopperen langs de kleurrijke lavendelvelden bij Snowshill richting Winchcombe.

De derde etappe voert je mee voorbij de fotogenieke dorpjes Guiting Power, Lower Swell en Lower Slaughters richting Bourton-on-the-Water. Onderweg krijg je ruim voldoende tijd en gelegenheid om je pedalen in te ruilen voor tea and scones. Bourton-on-the-Water, het Venetië van de Cotswolds, ligt in een kleine vallei rond de rivier Windrush genesteld. In tegenstelling tot Venetië echter, blijft de massa mijlenver weg. Langs de vallei van Evenlode voert het Engelse platteland je een laatste keer mee, richting Moreton-in-Marsh.