Op zoek naar iets?

Het nieuwe Hotelli Iso-Syöte

De heropbouw van Iso-Syöte

Een gloednieuw Hotelli Iso-Syöte

 

Op 20 december 2018 sloeg in Hotelli Iso-Syöte, sinds jaar en dag een van onze trouwe partners in Fins Lapland, het noodlot toe. Even na middernacht brak in het restaurant van het hotel een verwoestende brand uit. De hotellobby, het restaurant en tal van andere faciliteiten werden door het vuur vernield. Door het alerte optreden van één van de medewerkers van het hotel kon iedereen tijdig worden geëvacueerd. Dit is echter geen verhaal over verslagenheid. Op 1 december 2019 wordt het gloednieuwe Hotelli Iso-Syöte ingehuldigd.

We schrijven april 2018. Ondergetekende maakt zich klaar voor zijn allereerste reis naar Fins Lapland, richting Iso-Syöte, een piepklein dorpje ergens halverwege tussen Oulu en Rovaniemi. De winter loopt stilaan op zijn einde. De prille voorjaarszon doet het dichte witte sneeuwtapijt ademen en enkele wolkenslierten drijven zorgeloos door het ijsblauwe luchtruim. Sommige sparren schudden de winterse sneeuw met een doffe plof van zich af, anderen blijven rustig verder slapen. De luchtkwaliteit doet een stadsmens dromen, de stilte doet een stadsmens zwijgen. Dit moest wel het paradijs zijn.

Vanuit Hotelli Iso-Syöte verkenden we met enkele collega's een week lang de adembenemende arctische wildernis van Fins Lapland, aan het roer van de huskyslede, te voet of vanop de sneeuwscooter. We zagen het noorderlicht uit de hemel vallen om 2 uur ’s nachts. We genoten van dampende koffie en mierzoete kaneelgebakjes bij een vrolijk knisperend kampvuurtje in een wildernishut ergens onderweg. We hielden met veel moeite onze gretig kwispelende husky’s in bedwang. Het zijn herinneringen die voor eeuwig op ons netvlies en onze interne harde schijf staan gebrand.

 

Iso-Syöte

 

Niets of niemand die had kunnen vermoeden wat zich een half jaar later in Hotelli Iso-Syöte zou afspelen. In de nacht van 20 december 2018 merkt een van de medewerkers van het hotel rond 00.50 u. een rookgeur op in de hotellobby en het aansluitende restaurant. Al gauw luidt het brandalarm. Het onmogelijke lijkt plots onvermijdelijk. Haar alerte optreden zorgt ervoor dat iedereen, gasten en werknemers, op tijd wordt geëvacueerd. Het vuur is genadeloos, de schade aanzienlijk, de verslagenheid groot.

Bij de pakken blijven zitten ligt echter niet in de aard van team Hotelli Iso-Syöte. Opgeven ook niet. Op 1 december 2019, minder dan een jaar na die fatale nacht, doet het kraakverse hotel de deuren open. Terwijl achter de schermen onophoudelijk wordt verder gewerkt zullen vanaf 1 december alle mogelijk accommodaties boekbaar zijn: de Aurora View Suites, de Eagle view Suite, de Kelo bungalows en de Fjelltop bungalows. De achtergevel van het splinternieuwe hotel wordt als het ware één groot raam, met een niet te evenaren uitzicht op de wondermooie arctische toendra van Iso-Syöte. Onze partner stuurde ons alvast deze veelbelovende beelden door:

 Hotelli Iso-Syöte

 

Hotelli Iso-Syöte

 

Benieuwd naar het nieuwe Hotelli Iso-Syöte? Volg hier alle ontwikkelingen de voet, breng je kerstvakantie of krokusvakantie in Iso-Syöte door of stippel met ons een vakantie op maat uit.

UPDATE februari 2020: Door de vroeg ingevallen en strenge winter in het hoge noorden dit jaar heeft de aannemer die de werken aan het nieuwe hotelgebouw in Iso-Syöte uitvoert, ernstige vertraging opgelopen. Gelukkig zijn de hotelkamers en -suites klaar en in gebruik, maar het spa- en restaurant gedeelte in het nieuwe hotelgebouw zijn momenteel nog niet in gebruik. Dat betekent dat er geen openbare sauna en zwembad zijn. Wel kunnen er ter plaatse spatreatments en massages geboekt worden.
Al de restaurant services worden verzorgd in het restaurant Romekievari onderaan de heuvel en er zijn elk half uur tijdens de ontbijtbuffet en dinerbuffet tijden transfers voor de gasten van/naar dit restaurant.