Op zoek naar iets?

Groepsreizen 20-30'ers naar Thailand

Titanen van de Thaise jungle

De gulheid van Ganesha

 

Welkom in het rijk van Ganesha: de groen geurende jungle, mossige mangroves en paarlemoeren stranden van Thailand, het koninkrijk van de glimlach. Tegen de horizon tekenen zich okergeel en kobaltblauwe bergen af, en door het dichte bladerdak golft het zonlicht gemoedelijk tegen de warme aarde aan. Hier huist de Indische olifant, de aardse afgezant van de hemelse Ganesha, god van voorspoed en wijsheid. Niettegenstaande zijn heilige status, heeft de olifant het niet altijd even makkelijk in Zuidoost-Azië. Onder het juk van de mens verliezen ze vaak hun wilde haren. Met ZuiDERHuiS Groepsreizen 20-30’ers bewijzen we dat het anders kan!

Geliefd als geen ander prijkt Ganesha in het Hindoeïsme bovenaan het pantheon. Ook zijn aardse vertegenwoordiger, de olifant, wordt aanbeden voor zijn wijsheid en onverzettelijk karakter. Desondanks worden ze zowat overal ter wereld in hun bestaan bedreigd. Illegale ivoorhandel, verlies van habitat en toeristische exploitatie doen het aantal wilde olifanten drastisch dalen. Ook ‘gedomesticeerde’ olifanten hebben het niet makkelijk. De vraag die we onvermijdelijk moeten stellen is bijgevolg: is olifantentoerisme ethisch verantwoord?

Het antwoord is tweeledig. Van oudsher werden olifanten ingezet als lastdieren in de houtindustrie. De industrialisatie raasde aan een rotvaart door Zuidoost-Azië en plots waren heel wat olifanten en hun mahouts (traditionele olifantentemmers) technisch werkloos. In plaats van een rustige oude dag in de Thaise jungle werden de vriendelijke viervoeters ingezet voor shows en ritjes. Veel toeristen beseffen echter niet wat zo’n bestaan van een olifant behoeft. Uit een studie van World Animal Protection bleek dat vorig jaar maar liefst 40% van alle toeristen in Thailand zich voornam de jungle te veroveren op de rug van een Indische olifant.

(tekst gaat verder onder de foto)

Groepsreizen 20-30'ers naar Thailand

Aan de grond van het olifantentoerisme ligt een eeuwenoud en gruwelijk ritueel: de phajaan. Babyolifanten worden door de mahout op erg jonge leeftijd bij de moeder weggehaald en door zijn handlangers aan voor- en achterpoten vastgebonden in een veel te kleine kooi. Ze worden gefolterd, moeten het dagen- en soms wekenlang zonder water en voedsel stellen en staan onder enorme stress. Na een aantal weken is het de mahout zijn die de olifant zijn eerste maaltijd brengt en hem ‘vrijlaat’: het dier stelt al zijn vertrouwen in de persoon die zijn opsluiting beval. Psychologische oorlogsvoering 1.0.

Is olifantentoerisme dan volledig uit den boze? Neen. Hoewel een groot deel van de ‘gebroken’ olifanten in waarlijk erbarmelijke omstandigheden leeft, gebonden door kettingen niet veel langer dan hun slurf, is het niet al kommer en kwel wat de klok slaat. In het jongste decennium verrezen her en der opvangcentra voor olifanten geboren onder het juk van de mahouts. Vrijlaten in het wild is ijdele hoop, want door de kwetsbare gezondheid en gedempte instincten zouden de dieren al snel ziek, uitgehongerd en gedehydrateerd achterblijven. In het reservaat kunnen ze een waardige oude dag slijten. Op onze groepsreis voor 20’ers en 30’ers The Real Thailand houden we halt in het Kanta Elephant Sanctuary, een schoolvoorbeeld van hoe het wel moet.

Indien je er zelf op uit trekt, geven wij nog graag enkele tips mee om te weten of je bij een olifantvriendelijk adres bent. De olifanten moeten:

  • vrij kunnen bewegen en met elkaar interageren,
  • geen ritjes, shows of trucjes uitvoeren,
  • gelimiteerd contact met bezoekers hebben,
  • gelimiteerd deel uitmaken van kweekprogramma’s,
  • op zachte, natuurlijke en hygiënische ondergrond staan,
  • enkel lange en tijdelijke kettingen dragen,
  • in een rustige, stille en frisse omgeving leven,
  • gevarieerde voeding krijgen en het niet moeten stellen met gras,
  • gekaderd worden door grondige uitleg over de olifant, hun gedrag en verzorging.

 

Groepsreizen 20-30'ers naar Thailand