Op zoek naar iets?

rondreizen groepsreizen botswana safari wildernis wild moerasgebieden okavango delta nationaal park wildreservaat

BOTSWANA - De ultieme safari belevenis - 15 dagen

{{statusText}}

vanaf €{{product.Price}}

prijs op aanvraag

  • groepsreis in juli en november / Nederlandstalige begeleiding
  • kamperen in unieke natuurdecors
  • met de boomkano in de Okavango delta, wildobservatie in Chobe en Moremi

Begeleide groepsreis Botswana

  • voor natuurliefhebbers op zoek naar beleving en authenticiteit
  • Kalahari en zoutpannen 
  • wildobservatie in Chobe en Moremi nationaal park
  • inclusief Victoria watervallen (Zimbabwe)

Botswana biedt de liefhebber van het ongerepte, de meest pure en authentieke safari-mogelijkheden in heel Zuidelijk Afrika; het is de ultieme wildernis ervaring. In vele parken zijn er geen omheiningen, zo kunnen de dieren vrij migreren. Het landschap is bijzonder gevarieerd: eindeloze droge vlaktes en halfwoestijn contrasteren met een wirwar van waterweggetjes, riviertjes en met riet omzoomde kreekjes. De Okavangodelta is Botswana’s belangrijkste toeristische attractie en vormt zonder twijfel een van de laatste vrijwel ongerepte natuurgebieden. Door de mix van ecosystemen tref je hier een uitzonderlijk grote diversiteit aan wild. 
Dag 1-2

Vlucht Naar Maun

Vlucht vanaf Brussel naar Johannesburg. Bij aankomst in Johannesburg aansluitende vlucht naar Maun waar we bij aankomst kennis maken met onze gids.

Transfer naar het hotel. Vrije middag.

Facultatief: liefhebbers kunnen opteren voor een vlucht (ongeveer een uurtje) over de Okavango delta. De vlucht, in een klein sportvliegtuigje  voor max. 5 personen, geeft een beeld van de grootsheid en de uitgestrektheid van de Delta.

Richtprijs vanaf 360 U$ voor het vliegtuig, te delen door het aantal geinteresseerden .

Dag 3-4

Central Kalahari

Na het ontbijt vertrekken we voor twee dagen wildlife spotten in het immense Cenral Kalahari Game Reserve. Genieten van spannende game-drives op zoek naar Kalahari-specialiteiten zoals de honingdas, aardwolf, zwart-manige leeuw, grootoorvossen, oryxen, springbokken en het stokstaartje.

We kamperen op een unieke locatie, in één van de fossiele riviervalleien. 's Avonds bij het kampvuur genieten we van 'bush stories' en het weidse landschap, puur en ongenaakbaar in zijn grootsheid.

Dag 5-6

GWETA - ZOUTPANNEN

Rit naar Gweta. De morgen wordt nog een game-drive tot aan de parkingang, vandaar naar de camping. We kamperen tussen reusachtige baobabs.

Na een vroeg ontbijt vertrekken we naar de zoutpannen; een door luchtspiegeling versluierd raadsel, een oogverblindend geglinster van opgedroogd zout: 'desert absolu', naakt en tot het bot uitgekleed. De zoutpannen vormen als het ware een groot skelet, doornstruikbosjes en grassen ruisen in de eindeloze gouden horizonten. Hoogtepunt is het bezoek aan een stokstaartjes kolonie en als het weer meezit dan kunnen we ze van heel dichtbij observeren.

Na de picnick verder naar de kampplaats in Kasane waar we olifanten bewonderen die aan de verliche waterpoel komen drinken. En misschien klinkt - gedragen door de wind - het geluid van hoeven van gnoes of oxryxen op zoek naar water?

Dag 7

Victoria Watervallen

Dagexcursie naar de Victoria watervallen (in Zimbabwe).

Deze worden terecht beschouwd als een van de zeven wereldwonderen. Over een lengte van meer dan 1,7km stort het water van de Zambezi zich met donderend geraas in een nauwe kloof. Stuifwater en condenswolken drijven in dichte nevelsluiers naar boven, naar de rand van de kloof. Een bezoek aan dit natuurfenomeen is dan ook niet te missen.

Lunchen doen we in stijl, we verzamelen voor een aperitiefje op het terras van het oude koloniale Victoria Falls Hotel. Lunch niet inclusief, ter plaatse te betalen.

Bezoek aan de lokale ambachtenmarkt en in de late namiddag terug naar de grens en 's avonds zijn we weer in het kamp.

Optioneel: helikoptervlucht over de watervallen (ter plaatse cash te betalen, richtprijs ongeveer 170 U$ pp).

Toegangsgeld watervallen exclusief, ter plaatse te regelen, huidige prijs 30 U$ pp.

Dag 8

Kasane-boottocht Chobe

Het Chobe nationaal park is bekend voor de grote olifantenpopulatie, naar schatting leven er wel 100.000 olifanten; de grootste concentratie van gans Afrika. We  kamperen dicht bij de rivier. De wildobservatie is ook hier weer overweldigend.  Tijdens een boottocht op de rivier zien we indrukwekkende aantallen wilde dieren: krokodillen zonnen op de oevers, olifanten nemen een bad, nijlpaarden rollen door de modder, visarenden duiken naar  hun prooi. En  afsluiter van een fantastische dag worden we misschien wel getrakteerd op een gouden zonsondergang en wat leeuwengebrul?

In de voormidaag genieten we van een game-drive in het Chobe nationaal park. Na de lunch boottrip (3-tal uur) op de Chobe-rivier. Tegen de avond zijn we terug aan het bivak in het park.

we misschien wel getrakteerd op een gouden zonsondergang?

Dag 9-13

SAVUTI - MOREMI - OKAVANGO

In het Chobe Nationaal park, waar we dicht bij de rivier kamperen, is de wildobservatie overweldigend. We zien indrukwekkende aantallen wilde dieren. En aan de drinkplaatsen verwonderen we ons over het soms bizarre gedrag van roofdieren zoals de leeuw, het luipaard, de olifanten en de buffels.

Aan de Khwai Rivier in Moremi kamperen we aan de rivier op de grens van het Moremi wildreservaat. In het Moremi wildreservaat leven zeldzame dieren als wilde honden en moerasantilopen maar ook vier van de ‘big five’: leeuw, luipaard, buffel en olifant. De verscheidenheid aan vogels is indrukwekkend! Ook op vlak van landschap is dit een van de mooiste parken van Afrika. Uitgestrekte overstromingsgebieden met enorme grasvlaktes (bush land) worden omzoomd door palmen en mopanebomen. Zoutpannen en rivieren trekken grote aantallen wild (o.a. nijlpaarden) en vogels.

De Okavango rivier mondt niet uit in zee, maar heeft in het zand van het Kalahari-bekken een paradijselijke oase doen ontstaan. Een waaiervormig netwerk van waterlopen, eilandjes, bossen en lagunes is de biotoop voor een indrukwekkende variatie aan dieren. Het water stroomt traag en is bijzonder helder en visrijk . Meer dan 1000 plantensoorten gedijen hier.

In mokoro’s (typische boomkano’s met 2 plaatsen en een poler) glijden we zachtjes door het riet en de papyrus tot aan de open lagunes die vol staan met waterlelies. Met de verrekijker of camera in de aanslag speuren we de hemel af naar opvliegende vogels.

De wildlife-tochten (game-drive) bij zonsopgang en in de late namiddag (voor de fotografen: net voor ‘the golden hour’) zijn steeds weer hoogtepunten: voor onze ogen verdringen zich leeuwen, antilopen, buffels, olifanten. 

De laatste morgen game-driven we terug naar Maun waar we op dag 13 terug aankomen in de namiddag. We kiezen een sfeervol hotel met zwembad.

Dag 14-15

Terugvlucht naar Brussel

Vrije tijd tot transfer naar Maun luchthaven.

Terugvlucht naar Johannesburg;  aansluitend naar Brussel (aankomst op dag 15).

Nota

Vroegboekkorting: 5 % korting bij boeking tot 6 maanden voor vertrek (enkel voor reisdata in 2019).

Aard van de reis

Botswana biedt de liefhebber van het ongerepte, de meest pure en authentieke safari-mogelijkheden in heel Zuidelijk Afrika; het is de ultieme wildernis ervaring. In vele parken zijn er geen omheiningen en hekkens, zo kunnen de dieren vrij migreren. De natuur is gevarieerd; eindeloze droge vlaktes en halfwoestijn contrasteren met een wirwar van waterweggetjes, riviertjes en met riet omzoomde kreekjes. 
De delta is Botswana’s belangrijkste toeristische attractie en vormt zonder twijfel een van de laatste vrijwel ongerepte natuurgebieden. Door de mix van ecosystemen en de variatie aan planten tref je er een uitzonderlijk grote diversiteit aan wild. De Okavango is een van de weinige nationale parken waar je te voet (al wandelend onder begeleiding van een lokale gids) kudu’s en zebra’s, buffels, nijlpaarden en olifanten kan tegenkomen. En uiteraard polen we, in alle rust, in een mokoro-kano op zoek naar wild.

Bagage

De hoofdbagage dient beperkt tot maximum 15 kilo. Reistas of kitbag (geen valies), dagrugzakje, reeds ingelopen stapschoenen, een drinkbus, zaklamp, zonnebril, petje of sjaal. Tweepersoonstenten en veldbedjes (inclusief lakens/beddegoed/handdoeken) worden door Zuiderhuis voorzien. Voor deze reis hoeft u geen eigen slaapzak (en/of eigen slaapmatje) mee te nemen. Een natuurreis vraagt geen uitgebreide garderobe. Opteer voor de meest geschikte kledij. Kies voor de laagjesmethode.

Het aspect bagage en reiskledij wordt op de voorbereidende vergadering uitgebreid besproken.

Begeleiding

De reizen worden begeleid door Eddy, een Belg die al jaren ter plaatse woont. Gepassioneerd door de natuur van Zuidelijk Afrika reisde hij jaren in het gebied. In 1997 vestigde hij zich definitief in Botswana. Hij spreekt Nederlands, Frans, Engels en Afrikaans en heeft een uitstekende kennis van de regio en de fauna en flora. Hij behaalde het professioneel gids diploma in Botswana. Hij zal u de ogen openen voor grote en kleine beestjes, ook op ornitologisch gebied. Hij wordt bijgestaan door ervaren chauffeur(s), een professionele kok, een assistent-kok en een algemene kamphulp. Het lokale team (bij 12 reizigers bestaat het lokale team uit 5 personen) verzorgt de diverse kamptaken zodat u zelf maximaal kan genieten van elk moment.

Eddy: "Vele moderne safari-reizigers worden verleid door maximaal gsm-bereik, ipods, laptops aan het kampvuur, luxe voorzieningen, betere wegen. Voor ons echter primeert nog steeds het contact met en het gevoel van midden in de vrije natuur te zijn, zo authentiek mogelijk 'het echte Afrika' beleven is onze drijfveer."

Budget / geld

Voorzie cash euro of usd (usd wordt vlotter aanvaard dan euro). Ook een kredietkaart is handig. Als je een Visa en / of Mastercard meeneemt is deze wel vlot bruikbaar voor Botswana maar dien je deze vooraf te laten valideren voor Zuid Afrika en Zimbabwe. Neem vooraf contact met uw bank.

Botswana Pula is de nationale munt. 

Datum reisfiche

© Wereldreizen - 25 oktober 2018.

Deelnemers

Minimum 10, maximum 12 deelnemers.

Documenten

Een geldige reispas is verplicht voor Botswana. Je reispas dient nog ten minste 3 blanco pagina's te hebben.

Voor Zimbabwe (Victoria Falls) is ook een visum vereist. Dit visum is te koop aan de grens, voorzie 30 USD (cash mee te nemen).

Visum Zambia is 50 USD (richtprijs)

Eigen aan de reis

Een kampeerreis in volle natuur is anders dan een hotelreis. U leeft ruim twee weken intens samen in groep, van ’s morgens tot ’s avonds. Deze reis is dan ook minder geschikt voor individualisten. Het expeditiekarakter vraagt een soepele instelling en bereidheid tot aanpassing. Een sociale instelling is onontbeerlijk voor een toffe groepssfeer en een geslaagde vakantie voor elkeen. Reis met een open geest en een gezonde dosis humor en je zal maximaal genieten van elk moment!

Optioneel

Een facultatieve vlucht over de Okavango delta geeft een goede indruk van de uitgestrektheid van het gebied en je kan vele dieren vanuit de lucht spotten. Richtprijs voor een vlucht van een uur is ongeveer 110 USD (per persoon). Het bedrag kan met Visa of Mastercard ter plaatse betaald worden. Er zijn vliegtuigen voor 3 en voor 5 personen en het vliegtuig dient in zijn totaliteit betaald te worden. Zodoende is de prijs afhankelijk van het aantal deelnemers.

Er is tijd voorzien voor een optionele helikoptervlucht over de Victoria watervallen : richtprijs: 150 USD (vlucht van 15 min.).

Fooien

Fooien zijn niet inclusief maar fooien zijn in Afrika gebruikelijk en worden wel verwacht. Het lokale team zal zich volledig inzetten voor een fantastische reiservaring. Richtbudget fooien (chauffeurs,  kok,  helper, gids, mokoropolers, lokale gidsen...): 100 euro per reiziger.

Fotograferen

Deze bestemming heeft de amateur-fotograaf heel wat te bieden. Bij de opmaak van het programma werd rekening gehouden met optimale fotografeer-opportuniteiten. Ook in de jeeps is er voldoende zicht voor de fotografen.

Fysiek

Een fitte gezondheid en normale sportieve conditie volstaan. 

De blootstelling aan de natuurelementen, de desolate landschappen en het beperkter comfort tijdens de kampeernachten is voor sommige reizigers soms eventjes wennen. Dit lukt echter vrij snel en we merken dat vooral het bewegen in volle natuur en het kamperen, intense en verrijkende ervaringen zijn; een absoluut hoogtepunt zelfs!

Inentingen

Actueel zijn er geen inentingen wettelijk verplicht.

Wereldreizen heeft geen medische bevoegdheid. Voor preventieve inentingen en concreet medisch advies verwijzen we door naar de huisarts of naar de provinciale centra voor volksgezondheid (de universitaire ziekenhuizen). Voor de meest recente info: raadpleeg www.itg.be.

Voor een advies op maat is het aan te raden enige weken voor de afreis contact te nemen met je huisarts. Enkele algemene adviezen: de straling van de zon in de (sub)tropen is bijzonder sterk. Een petje of sjaal is dan ook geen overbodige luxe. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken (water) en best soms wat extra zout op het eten strooien. 

Individuele reizen

U wenst zelf uw eigen groepje samen te stellen? Dit programma kan uitgevoerd worden vanaf minimum 6 deelnemers (1 jeep) op een datum naar keuze. U reist ter plaatse met lokale begeleiding (Engelssprekende gids). Beschikbaarheid van de kampeerplaatsen is op aanvraag en onder voorbehoud van beschikbaarheid. Prijs eveneens op aanvraag (variabel volgens reisperiode en aantal reizigers).

Voor informatie contacteer Zuiderhuis Gent via telefoon 09 233 50 00 of via e-mail: wereldreizen@zuiderhuis.be.

Kamperen

Om volop de natuur te beleven, wordt er gekampeerd in ruime tweepersoonstenten. We kiezen afwisselend voor de Hatab kampeerplaatsen (*) en georganiseerde campsites, in volle natuur. Op de georganiseerde campsites is basis sanitair: waterkraantjes, toilet en bushdouche.

De sfeervolle kampeerovernachtingen zijn voor vele reizigers een sensationele belevenis!  Kampeerervaring is echter niet vereist. Graag kamperen is wenselijk of ten minste de zin hebben de uitdaging aan te gaan. Een kamp (ruime tweepersoonstenten met opgemaakte veldbedjes) wordt steeds opgesteld door het local team.

Elke deelnemer krijgt een wasbakje met voldoende water voor de dagelijkse wasbeurt, er is ook elke dag douche-mogelijkheid (1 douche per 6 reizigers, idem voor bushtoilet).

(*) Hatab kampeerplaatsen: kamperen in volle natuur, op vooraf afgesproken plaatsen (in de natuurparken), maar er zijn geen andere groepen in de directe omgeving. Het sanitair is basic, een bush toilet en een bush shower (d.m.v. een emmer water).

Klimaat

Botswana heeft een divers klimaat. In de woestijn is er een groot verschil tussen dag en nacht. Overdag is het zonnig, warm tot heet (25 à 35°C), ’s nacht kan het heel koud zijn.  De rest van het land is eerder subtropisch. Het regenseizoen is van december tot maart. In juli is het overdag zonnig en aangenaam warm, maar niet heet, gemiddeld 22 à 25 graden, 's avonds koelt het wel flink af, soms zelfs tot het vriespunt. De najaarsreis is overdag warmer, we reizen net voor het regenseizoen, een kort en hevig regenbuitje is mogelijk. Maar die periode heeft dan weer het voordeel dat de natuur er frisgroen uitziet. 

Lokale tijd

In de zomer is er geen tijdsverschil met België. Zodoende ook geen risico op jetlag.

Maaltijden

Bij de hotelovernachtingen zijn kamer en ontbijt inclusief, lunch en diner ter plaatse te betalen. Richtprijs diner: 20 euro pp, richtprijs lunch: 10 euro pp (exclusief dranken).

De lunch in Vic Falls is exclusief, ter plaatse te betalen.

Tijdens de kampeerovernachtingen zijn alle maaltijden inclusief, met uitzondering van de lunch tijdens de dagtrip naar Zimbabwe (Vic falls).  Er reist een zeer ervaren safari-kok, een assistent-kok en een algemene kamphulp mee. Er wordt  veel aandacht besteed aan smakelijke maaltijden. Met beperkte middelen, maar met veel enthousiasme en creativiteit worden heel lekkere maaltijden klaargemaakt, een mix van internationale keuken met lokale gerechten.

Voor de kampeermaaltijden: we horen graag bij boeking indien er speciale wensen zijn: aangepaste maaltijden voor suikerpatiënten, glutenvrij, vegetarisch en/of allergieën aan bepaalde voedingswaren.

Dranken (mineraal water, frisdranken, biertjes, wijn) zijn niet inclusief maar wel voorzien. Deze worden door de lokale agent vooraf aangekocht, u betaalt deze consumpties ter plaatse, rechtstreeks aan de gids/reisleider.

Overnachtingen

In Maun (2n): logies in comfortabel hotel (toeristenklasse), kamers met douche en toilet. Ontbijt is inbegrepen.

Wie individueel inschrijft, deelt een kamer/tent met een medereiziger. Bij niet-passende kamerverdeling opteren we voor een driepersoonskamer.

Programmawijzigingen

Het dag per dag programma is een leiddraad. Afhankelijk van lokale omstandigheden kan de volgorde van de bezoeken en reisdagen ter plaatse gewijzigd worden.

Respect voor de natuur

Tijdens de voorbereidende vergadering zal u tips ontvangen in verband met respect voor de natuur. Ook ter plaatse zal dit aspect aan bod komen. Wij danken u nu al bij voorbaat om de regels voor natuurbehoud te respecteren.

Single

Een single is door de aard van de overnachtingen niet echt relevant. Alleenreizende deelnemers delen een hotelkamer of tent met een medereiziger.

Indien expliciet gewenst en indien aangevraagd bij boeking is een single tent / kamer mogelijk, mits supplement: 180 euro.

Telefoon

Het netwerk voor mobiele telefonie heeft een beperkt bereik. Buiten de steden is er vrijwel geen ontvangst mogelijk. Het internationale toegangsnummer is 00 267.

Veiligheid

Heel erg bijzonder voor deze safari is dat je midden in de wildparken kan verblijven, dikwijls zonder hekkens, dichter bij de natuur is niet mogelijk!  We willen dat onze reizigers enthousiast en gezond terugkeren van hun safari. Daarom zal het lokaal team de reizigers regelmatig attenderen op een aantal spelregels in verband met ecologie en veiligheid. We vragen met aandrang deze gedragsregels strikt na te leven.

Vervoer

We reizen met jeeps, met ervaren safari-chauffeurs.

Annuleringsverzekering

Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

Bijstandsverzekering

Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. U kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

Dossierkosten

Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier.

Je Zuiderhuis-voordeel

Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

Garantiefonds reizen

Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

Privacy & copyright

Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

Verwerking van persoonsgegevens
Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

Intellectuele eigendomsrechten
De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.