Op zoek naar iets?

georgie groepsreis

Drie landen, één missie

Het is één van die voornemens die vaak reeds vroeg in het nieuwe jaar sneuvelen. Een wilde oudejaarsavond en de onvermijdelijke familiebezoekjes de dag nadien, het lijkt geen geweldige combinatie. Ook wij zetten graag onze joker in voor 1 januari. Dat hoeft echter niet te betekenen dat het een heel jaar lang zo'n vaart loopt. Evenwicht is essentieel. Niets beter dan een actieve natuurreis om de oude gewoontes uit het lijf te krijgen en vol goeie moed vooruit te kijken naar wat de toekomst brengt. Wij dienen graag enkele suggesties aan.

In Svaneti, een nagenoeg ongerepte provincie in het noordwesten van Georgië, trekken we twee weken lang door de vorstelijke valleien van de machtige Kaukasus. Op de grens tussen Europa en Azië strikken we onze veters tussen eeuwenoude stenen wachttorens (koshki), maken we ons bed zorgvuldig op bij de gastvrije Svanen en wagen we ons aan het betere klim- en klauterwerk tussen bitter koude bergmeertjes en eeuwig besneeuwde bergtoppen.

Onze 21-daagse rondreis door Colombia, het best bewaarde geheim van Zuid-Amerika, is één langgerekte adrenalinerush. We wagen ons aan rotsklimmen en raften in de grillige Colombiaanse jungle, snorkelen en duiken aan de zonovergoten stranden van de Caribische Zee en een stevige vierdaagse trektocht dwars door de Sierra Nevada de Santa Marta richting de Ciudad Perdida, het oeroude bolwerk van de Tairona-indianen. Uitblazen doen we op de kleurrijke terrasjes van Bogota en Cartagena.

Sneeuwvakanties voor jongeren vervallen vaak in allerlei clichés: drinkgelagen met Romeinse allures, waar doldwaze feestmuziek je schreeuwend om de oren slaat en de hormonenbom met de regelmaat van een secondewijzer barst. Onze 7-daagse trekking op sneeuwschoenen in Vercors in het oosten van Frankrijk is helemaal (maar dan ook helemaal) anders. Overbevolkte skipistes maken plaats voor maagdelijk witte sneeuwvlaktes, volgeboekte hotels voor knusse berghutten. Na een initiatie op de Sentier des Crétes doorkruisen we drie dagen lang de kraakverse sneeuw van het hoogplateau richting eindpunt, het Plateau des Gagères.