Op zoek naar iets?

Gjendemeer in Jotunheimen Nationaal Park, Noorwegen

5 tips om duurzaam de bergen in te trekken

5 tips om geen sporen na te laten

----------------------------------------------------------------------------

1. Wijk niet van het pad af

 

Off the beaten track van het pad afwijken. Hoe bekoorlijk dat lange groene gras, die weelderig begroeide alpenweiden en vreedzaam grazende beestjes ook lijken, van het pad afwijken heeft gevolgen. Tal van zweverige reisquotes ten spijt, hebben aangeduide wandelroutes en bergpaden wel degelijk nut. Niet alleen kom je zo niet voor onaangename verrassingen te staan, ook bespaar je de lokale fauna en flora een heleboel onnodige stress. Indien je niet anders kan, laat dan alles keurig op zijn plaats staan en bejegen de natuur met het nodige respect. Die bontgekleurde bergbloemen staan heus niet beter in een aftandse vaas thuis op de schouw dan tussen hun soortgenoten op de bergflanken.

De Cerdagne in Frankrijk

  

2. Plan vooraf en neem je eigen afval mee

 

Bezint eer ge begint. Planning is van cruciaal belang. Reizen begint niet op het moment dat je je wandelschoenen vastknoopt maar in je hoofd, en je hoofd weet maar al te goed dat plastic geen plaats heeft op een berg. Wees immer kritisch wat verpakking betreft, zowel thuis voor je vertrek als wanneer je ter plaatse iets aankoopt. Single-use plastic vormt anno 2019 de grootste bedreiging voor tal van onze ecosystemen, zowel boven als onder de zeespiegel. De lucht die we inademen bevat al minuscule deeltjes microplastic evenals ons kraantjeswater. De grond onder onze voeten hoeft niet hetzelfde lot beschoren te zijn. Er zijn voldoende herbruikbare alternatieven (katoen, jute) en als je toch afval maakt, neem het dan terug mee naar beneden.

Nationaal Park Vanoise in Frankrijk

  

3. Consumeer lokaal

 

Als de berg niet tot Mohammed komt... In het hooggebergte geen keuzestress wanneer het op voedsel en drank aankomt. Geen nood aan blauwe bessen uit Chili in de Pyreneeën of kiwi’s uit Nieuw-Zeeland in de Dolomieten. Lokale landbouwers en handelaars voorzien met veel plezier in al je behoeftes. Lokale likeurtjes, traag gerijpte kazen of knispervers brood, je hoeft het heus niet ver te zoeken. Zo weet je dat je geld niet bij naamloze multinationals terechtkomt maar bij mensen die met passie hun vak beoefenen. Willen we de miljardenindustrie die bevoorrading, export en verpakking voorziet in toom houden, dan is lokaal de enige weg vooruit.

Lokale boer nabij de Monte Rosa in Noord-Italiƫ

 

4. Duurzame materialen

 

Harder, better, faster, stronger. Het lijkt nooit op te houden. Wat als we nu gewoon minder en duurzamer kopen? Heel wat outdoorkleding, voornamelijk hardshell, wordt met fluorcarbon (PFC) waterafstotend gemaakt. Evenals microplastic komen die niet-afbreekbare carbondeeltjes na verloop van tijd in onze kostbare oceanen terecht. Daarenboven wordt heel wat outdoorkleding met toxische stoffen in een flashy kleurtje gestoken en waar zouden die uiteindelijk terechtkomen? Correct. Voldoende outdoormerken die zich om het lot van onze planeet bekommeren echter, zoals bijvoorbeeld Vaude, Patagonia of Fjällräven.

Monte Rosa in Italiƫ

5. (Nacht)trein naar waar dan ook

 

Lowcostmaatschappijen brengen de hele wereld aan vaak erg lage tarieven binnen handbereik maar zijn een ramp voor ons leefmilieu. Binnen Europa gaan stemmen op om via luchtvaarttaksen de CO2-uitstoot van low cost vliegtuigen te compenseren. Mits investeringen in openbaar vervoer en internationale treinen, vooral in België een heikel punt, zou de trein op termijn een betaalbaar alternatief moeten worden. Veel vraagtekens en twijfels dus. Dat wil echter niet zeggen dat je voor je bergvakantie binnen Europa vandaag niet de trein kan nemen. Wat is er trouwens charmanter dan in een gammel treintje de Zwitserse bergen door te sluipen?

Bergtrein in Zwitserland