Op zoek naar iets?

Rendieren in Kiruna in Zweeds Lapland

De Zweedse keuken, voorbij de IKEA-balletjes

De fameuze IKEA –balletjes, iedereen kent ze. Maar dat ook de rest van de Zweedse keuken absoluut aan de Franse of Italiaanse kan tippen, is een beter bewaard geheim. Al generaties lang kokerellen de Sami-volkeren op het ritme van de seizoenen, de vruchten ervan krijg je op onze reis naar Camp Ripan geserveerd. Verder op het menu: diervriendelijke elandtochten, een ecospa met zicht op het noorderlicht en ontmoeting met de Sami. Wie zei dat duurzaam saai zou zijn?

Het Zweedse Kiruna is een vreemde plek. Gesticht in 1900, was het van meet af aan een centrum voor mijnbouw en de ontginning van ijzererts. Vandaag beginnen de wirwar aan konijnenpijpen de stad volledig te ondergraven, en dus verhuizen inwoners de stad een steenworp verder. Maar voorbij die industriële façade leven ook de Sami, traditionele volkeren van Lapland die met hun rendieren van sneeuwvlakte naar sneeuwvlakte trekken. Traagheid, rust en stilte is wat hun genen bindt, en dat vertaalt zich ook naar hun eeuwenoude recepten. Eenvoudig en voedend, maar even kraakvers als de eerste sneeuw onder een waterige winterzon.

Precies op die breuklijn tussen industrie en traditie ligt het ecohotel Camp Ripan, waarnaar ZuiDERHuiS zowel een vaste route als reis op maat organiseert. Het architectonische hoogstandje lijkt op het eerste zicht absoluut niets met ‘geitenwollen sokken’ ecohutjes te maken te hebben, en toch weet de plek comfort te rijmen met doorgedreven duurzaamheid. Zo kan het pronken met haar prestigieuze ‘Nature’s Best’-label, dat ook op hun elandsafari’s, noorderlichtexcursies te paard, sneewschoenwandelen en rendierenslederit kleeft. Milieuvriendelijkheid zit er zelfs in de kleinste dingen: op tafel staat fris gezuiverd rivierwater, en elke kamer is opgetrokken in natuurlijke meubelen en bouwmaterialen.

 

De kerk van Kiruna in Zweeds Lapland

Slow cooking

 

Toch is het vooral in de keuken dat het duurzaam feestje haar hoogtepunt bereikt, en daar heeft niet enkel de natuur baat bij. Doordat maximaal met lokale leveranciers wordt samengewerkt, vertelt elk gerecht een verhaal van de regio. Gerookte zalm die dezelfde ochtend werd opgevist. Gestoofd rendier à la Sami. Droge bloedworsten die volgens de traditionele methodes werden gerookt. Vegetariërs slikken misschien even bij al dat vleesgeweld, maar gelukkig bieden de vruchtbare bossen ook een lading groenten met meer smaak dan de hele versafdeling van de Colruyt. En dan hebben we het nog niet eens over het ovenverse brood en legendarische zuivelcreaties van Scandinavië.

De smaak van de ingrediënten op zich is al een orgasme waard, maar zeker in de creaties van de chef-kok bereiken je papillen ongekende hoogtes. De climax wordt bereikt met het dessert, in de vorm van romige yoghurt van loeiverse melk met bosbessen. Elk gerecht wordt gecreëerd met diepgang, in overeenstemming met de acht jaargetijden van de Sami. Een mooie boodschap, aangezien deze minderheid al eeuwenlang moet vechten voor haar plaats in een constant ontwikkelend land. Op onze Zwedenreizen staat respect voor de indigene bevolking echter centraal, zonder dat dit isolement van de moderne wereld betekent.  Zo dragen Camp Ripan én ZuiDERHuiS bij aan dialoog tussen rendierherder en landeigenaar, tussen visser en chef-kok, tussen traditie en toerisme. Tot in de laatste besjes op je dessert.

 

Camp Ripan in Zweeds Lapland