Op zoek naar iets?

Groepsreis voor 20-30'ers in Costa Rica

Ecotoerisme in Costa Rica

Geen holle marketingterm

 

Ecotoerisme, het heeft iets van een contradictio in terminis. Waar ecologie gaat om natuurbehoud, is het vaak toerisme waar plant en dier voor moeten wijken. Zeker jonge twintigers en dertigers doen niet langer mee met het vervuilende massatoerisme, en kiezen liever voor een lokale ecolodge. Een kolfje naar de hand van onze groepsreis voor 20-30’ers naar Costa Rica en Nicaragua: nergens is de ratio natuurparken, ecotours en bomenknuffelaars even hoog.

Liters en liters wasmiddel, het lijkt de enige verklaring voor het knalblauwe water in Waterfall Celeste. Waar kleurloos zeewater normaal enkel blauw lijkt door de weerkaatsing van het zonlicht, is het water in deze poel daadwerkelijk turquoise. Dat komt door de zeldzame sulfaten uit het vulkaangebied, die door een chemische reactie veranderen in een fel kleurpigment. Het diepgroene regenwoud zorgt voor een sappig contrast. Bijna komt Baloo de beer op zijn rug aanzwemmen met een zingende Mowgli op de buik, maar enkele fijnbesnaarde vogels zorgen voor een nog betere soundtrack. Het is een van die plekken waar je eigenlijk niet te veel over wilt praten om te voorkomen dat te veel mensen dit ontdekken. Vele legendes zijn het erover eens: het paradijs bestaat, en het ligt in Costa Rica.

Dat paradijs kwam er echter niet vanzelf. Meer dan een natuurparadijs, werd Costa Rica de laatste jaren vooral een ecologisch paradijs. Zorg dragen voor de natuur zat er al langer in de cultuur, maar zeker sinds president José Figueres Ferrer in 1948 het leger aan de deur zette, ontpopte het land zich tot een schoolvoorbeeld van vooruitstrevende milieupolitiek. In de jaren ’60 pionierde de overheid met een systeem van nationale parken, intussen is al bijna een kwart van het land beschermd. Daarnaast kwikte een stevige herbebossing het bosoppervlak weer op van 26% (1984) naar een indrukwekkende 52% in 2016. En de laatste boom is nog lang niet geplant.

 

De lokale fauna op onze groepsreis voor 20-30'ers in Costa Rica en Nicaragua

Eén groot safaripark

 

Veel bossen hebben is één ding, maar dat er ook in die bossen zoveel beweegt, zwemt, springt en sluipt is een tweede grote troef van de Tico’s (inwoners van Costa Rica). Na een ontdekkingsreis in de nationale parken kom je gegarandeerd terug met een fotoreeks om die ene irritante collega onder tafel te pronken. Zeeschildpadden, luiaards, walvissen, jaguars, tapirs, gifkikkers, dolfijnen, otters en zeekoeien zijn nog maar een greep uit de meest iconische dieren, bovenop de tientallen soorten die enkel op Costa Rica voorkomen. Amper twee keer zo groot als België is het landje, en toch covert het intussen 6% van de biodiversiteit wereldwijd. Dat is meer dan in Europa en de VS tezamen…

Bijgevolg is Costa Rica momenteel dé ultieme testcase voor een radicaal duurzaam toerisme. Zo is het doel gesteld om in 2021 eenmalig plastiek (zakjes, ritjes, flesjes,…) volledig te bannen, én jagen ze op de titel van eerste fossielvrij land. Nu al wordt 99% van de elektriciteit opgewekt met water en wind, en elektrische bussen worden vanaf 2019 de norm. Geen betere manier om ongestoord uit het raampje te kijken, terwijl een wasbeer ijlings de oversteek maakt of een aapje tussen de bomen zwiert. Wie wil er nu geen zorg dragen voor een magische natuur, machtig dierenrijk en vrolijk levensritme als in Costa Rica?

Pura Vida

 

‘Pura Vida’ klinkt de leuze van de Tico’s, wat zoveel betekent als ‘puur leven’. Bedanking, uitroep van enthousiasme én levensmotto: elke reden is goed om hun liefde voor de ongerepte natuur nog eens te verheerlijken. Met die mentaliteit lijkt Costa Rica wel een groene oase in de woestijn te zijn, zeker in vergelijking met haar getroebleerde buurlanden. In de naburige landen verdwijnt het regenwoud nog steeds bij bosjes. Ook de rest van Centraal-Amerika geeft prioriteit aan economische winst.

Nochtans maakt groener wel degelijk gezonder: in het minder ontwikkelde Costa Rica ligt de levensverwachting een pak hoger dan in de VS. Bovendien triomfeert Costa Rica telkens bovenaan lijstjes van de meest gelukkige landen. Wedden dat je het zelf al na een paar dagen met een vette glimlach zal beamen? Pura vida!

 

Pura vida op onze groepsreis voor 20-30'ers naar Costa Rica