Op zoek naar iets?

Fiesten van Passau naar Wenen

Eerste keuze, beste keuze

Niets lastiger dan ergens je zinnen op gezet te hebben, om dan te horen te krijgen dat je misschien net iets vroeger had moeten boeken. Er zijn altijd tweede en derde keuzes, maar ach, dat is toch niet helemaal hetzelfde. Volgens Ingeborg zouden we met zijn allen net iets meer gratitude aan de dag moeten leggen, maar toch maar balen dat die Bodensee nu alweer volzet is. De oplossing laat zich makkelijk raden. 

Op onze fietsvakantie De Bodensee, een meer in drie landen verken je 8 dagen lang de verharde fietspaden langs de oevers van de Bodensee. Je bestijgt je stalen ros in Konstanz, een historische universiteitsstad in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg aan beide flanken van de Rijn,. Doorheen haar geschiedenis doorkruisten Romeinse keizers, middeleeuwse handelaren en pompeuze bisschoppen de kronkelende kasseisteegjes van Konstanz. Vandaag leeft de eeuwenoude binnenstad als nooit tevoren. Vanuit Konstanz fiets je richting pittoreske dorpjes en schilderachtige steden als het ommuurde Überlingen, de eilandstad Lindau en het (oer)Zwitserse Schaffhausen. De Rheinfall, de grootste en tevens meest rumoerige waterval van Europa is het absolute hoogtepunt en een waardige afsluiter van deze fietsvakantie.

Op onze fietsvakanties van Passau naar Wenen en Passau naar Boedapest fiets je zo het statige Europa uit de grootse Europese romans van Stefan Zweig en Joseph Roth binnen. Grote cultuursteden als Wenen, Bratislava en Boedapest waren in de 19e en 20e eeuw een vruchtbare bodem voor kunst, literatuur, filosofie en muziek.  In sierlijke salons en keurige koffiehuizen werd de toekomst van Europa en de Europese identiteit bedisseld. Twee wereldoorlogen beslisten daar helaas enigszins anders over, maar de grandeur van weleer dwaalt er nog er steeds door de straten. Ook de donkerste bladzijde uit de Europese geschiedenis komt aan bod. Zo houden we op de fietsreis naar Wenen even halt bij het concentratiekamp Mauthausen in Oostenrijk, waarheen tijdens en voor de Tweede Wereldoorlog maar liefst 197.464 mensen gedeporteerd werden. Niet al cultuur en geschiedenis wat de klok slaat. Tijdens het fietsen kan je je naar hartenlust vergapen aan de vruchtbare wijngaarden en weelderig groene valleien langs de oevers van de Donau. Je verblijft op en reist soms een stukje met de comfortabele riviercruiseschepen MS Normandië en MS Arkona, wat de tochten doenbaar maakt voor elk niveau en ruim voldoende tijd laat om op je eigen tempo de steden en dorpjes langs de route te verkennen.