Op zoek naar iets?

Robert Geudens

Waar kan je nog snel naartoe op IJsland?

Wil je deze zomer nog graag naar IJsland in groep?

Bij onderstaande groepsreizen kan je gemakkelijk last-minute beslissen om je in te schrijven. Op die manier kun je niet alleen in juli toch nog naar het land van vuur en ijs, je ziet ook de overweldigende natuur op een van de meest intense manieren. Van opspringende walvissen tot sissende stoomzuilen en glinsterend groene toendravegetatie: IJsland heeft het allemaal.

De natuur op haar best: walvissen, vogels en vulkanen

Twaalf dagen lang trek je er met een Nederlandstalige natuurgids op uit in het hartje van de zomer, wanneer planten volop bloeien, vogels hun jongen grootbrengen en de walvissen zich dicht bij de kustlijn bevinden. De overweldigende IJslandse natuur staat centraal: we bezoeken de paardenfokkers in het noordelijke fjordengebied, spotten vogels in het Mývatn Nationaal Park waar zich een ondergrondse lavastroom bevindt, en verkennen de buitenaardse landschappen rond de Hekla-vulkaan. Voor de kust van Húsavik, op de rand van de poolcirkel, zie je dolfijnen, dwergvinvissen en bultruggen uit het water springen, voor je de trip afrondt in hoofdstad Reykjavik.

Twee weken langs vulkanen en gletsjers

Deze spectaculaire veertiendaagse groepsreis is de trip bij uitstek voor natuurliefhebbers die IJsland ten gronde willen beleven. Je volgt de Mid-Atlantische breuklijn en komt langs ruwe en onbewoonde hoogvlaktes met glinsterende ijskappen, uitgestrekte lavastromen en zandwoestijnen. Meer naar de kust, in het zuiden, bewonderen we kolossale blauwgroene ijsbergen die langzaam hun weg naar zee vinden. Op de terugtrekkende gletsjertongen broedt dan weer de grootste skuakolonie van Europa. Logeren gebeurt in eenvoudige hostels en boerderijen en berghutten in het binnenland.
 

Van het vulkanische hoogland naar het ijs van het zuiden

Een stoere 4x4 brengt ons tijdens deze tiendaagse trip van het vulkanische Mývatn Nationaal Park in het noorden naar de feeërieke ijslandschappen langs de zuidkust. Terwijl je de echte poolsfeer opsnuift, bewonder je geërodeerde lavastromen, oprijzende vulkaankegels en spuitende geisers. Het donkere basaltgesteente contrasteert prachtig met de felwitte ijsbergen. Hoogtepunten als het kleurrijke Landmannalaugar-massief en het Vatnajökull Nationaal Park, met daarin IJslands grootste ijskap, ontbreken uiteraard niet.

Het ultieme IJslandgevoel op een wildernistrekking

Het ultieme IJslandgevoel beleef je tijdens een onvergetelijke wildernistrekking langs de drie meest woeste natuurgebieden van het land: het Fjallabak Nature Reserve, het Vatnajökull Nationaal Park en de vallei van Thórsmörk. Onder Nederlandstalige begeleiding slaap je vijftien dagen lang in tenten, draag je je eigen rugzak en volg je de Rift, de breukzone die IJsland letterlijk in tweeën scheurt. Gletsjers, stoomzuilen, ijsbergen, vulkaanruggen, sneeuwvelden, rivieren en warmwaterbronnen: ze passeren allemaal de revue, en als kers op de taart is er nog hoofdstad Reykjavik.