fbpx Wandeldag: het abdijlandschap rond Affligem - Zuiderhuis

30/Apr Wandeldag: het abdijlandschap rond Affligem (volzet)

De Zuiderhuis wandeldagen: ideaal als eerste kennismaking met onze (wandel)reizen, om je reisgenoten of reisleider van een vorige reis nog eens terug te zien, om een praatje te slaan met een Zuiderhuis- of Noorderhuismedewerker, om je conditie aan te scherpen of gewoon om een fijne en actieve dag in de natuur te beleven.

Afstand : +/- 17 km
Begeleiding : Ludwig D’ Haese
Startplaats : Affligem
Start : 10u30 – einde : 16u30

Affligem ligt in de voortuin van het zacht glooiende Pajottenland en op de drempel van het bekoorlijke natuurgebied Faluintjes.  Het ligt op het meest zuidelijke punt van de Brabantse Kouters.

De streek was eeuwenlang één van de rijkste hopstreken van Europa.  De hop uit Affligem, en uit de hele regio Aalst-Affligem-Asse, werd ooit het groene goud genoemd omdat ze zorgde voor welvaart in de regio. De reputatie ervan reikte tot ver in Europa. Helaas raakte de hop in verval, maar in het landschap, het bier en bij een aantal hopboeren houden enkele prachtige getuigen van dit rijke verleden stand. Onderweg komen we alles te weten over de inmiddels teloorgegane hopcultuur.

Via trage wegen en veldpaden stappen we naar de mythische en historische Kluiskapel, met zijn geneeskrachtige bron (het Kluizeputteke). We wandelen afwisselend door bossen en langs akkers, weilanden en bomenrijen.

Het Kluizenbos en het Somergembos behoorden tijdens de middeleeuwen tot het grote Kolenwoud, een oerbos dat zich uitstrekte van Brabant tot Picardië.  De ondergrond (van droog tot nat) en de bodem (van zandleem tot klei) variëren enorm. Dit zorgt voor een zeldzame natuur en een grote verscheidenheid aan fauna en flora.

Onderweg vertelt Ludwig ons met veel passie de legende van de zes bekeerde roofridders die de abdij van Affligem gesticht zouden hebben. Hij vertelt ons meer over de abdij Maria Mediatrix, over de Duivelsputten, de Kluiskapel en het Kluizeputteke, over de Nieuwe en de geklasseerde Oude Molen en over het wijndomein De Kluizen.

Het aantal deelnemers per wandeling is beperkt en inschrijven kan enkel via het online inschrijvingsformulier. Voor de deelname aan onze wandeldagen vragen we een kleine vergoeding van €5 euro per persoon. Deze betaal je onmiddellijk bij inschrijving.  Ongeveer een week voor de wandeldag ontvang je alle praktische informatie (startuur en -plaats, bereikbaarheid).

Het aantal deelnemers per inschrijving is beperkt tot max. 1 persoon. Indien je met twee wenst in te schrijven, dien je het formulier twee keer in te vullen!

Geen honden toegelaten.
Geen terugbetaling indien je na inschrijving toch niet aanwezig kan zijn