fbpx Wandeldag: Wortel-Kolonie en de Vallei van het Merkske - Zuiderhuis

1/Oct Wandeldag: Wortel-Kolonie en de Vallei van het Merkske

De Zuiderhuis wandeldagen: ideaal als eerste kennismaking met onze (wandel)reizen, om je reisgenoten of reisleider van een vorige reis nog eens terug te zien, om een praatje te slaan met een Zuiderhuis- of Noorderhuismedewerker, om je conditie aan te scherpen of gewoon om een fijne en actieve dag in de natuur te beleven.

  • Afstand : +/- 20 km
  • Begeleiding : Kristien Nuyts
  • Startplaats : Wortel
  • Start : 10u00 – einde : 16u30

Ten oosten van Wortel ligt het meer dan 540 hectare grote gebied Wortel-Kolonie. Ooit een kolonie voor armen en landlopers, vandaag de stek voor o.a. tientallen soorten vogels, vleermuizen en insecten. Lange, strakke bosdreven, akkers, vennen, heide en graslanden wisselen elkaar af.

De ’Koloniën’ waren sociale landbouwprojecten voor armen, maar ook landlopers werden er gedwongen tewerkgesteld. In de zomer van 2021 werd Wortel-Kolonie toegevoegd aan de UNESCO-werelderfgoedlijst, als getuigen van een uitzonderlijk, ingrijpend en grootschalig sociaal experiment van armoedebestrijding, door binnenlandse landbouwkoloniën in te richten in afgelegen gebieden.

In de namiddag wandelen we door de Vallei van het Merkske, een prachtig gebied langs het kleine riviertje het Merkske. Het Merkske, een zijriviertje van de Mark, is een authentiek kronkelende beek. Zij vormt de natuurlijke grens tussen Nederland en België en tussen de Noorderkempen en Noord-Brabant. We steken meerdere malen de grenst met Nederland over.  Het gebied is voornamelijk bekend om zijn natte beemden.  Drassige hooilanden, poelen, heischrale graslanden en heel veel zwarte elzen, die graag met hun voeten in het water staan, tooien het landschap.

Het aantal deelnemers per wandeling is beperkt en inschrijven kan enkel via het online inschrijvingsformulier. Voor de deelname aan onze wandeldagen vragen we een kleine vergoeding van €5 euro per persoon. Deze betaal je onmiddellijk bij inschrijving. Ongeveer een week voor de wandeldag ontvang je alle praktische informatie (startuur en -plaats, bereikbaarheid).

Het aantal deelnemers per inschrijving is beperkt tot max. 1 persoon. Indien je met twee wenst in te schrijven, dien je het formulier twee keer in te vullen!

Geen honden toegelaten.
Geen terugbetaling indien je na inschrijving toch niet aanwezig kan zijn

    Inschrijven

    *Wanneer je op 'verstuur' klikt, word je doorgestuurd naar de betaalpagina van onze partner Mollie om de deelnamekosten (€5) te betalen. Gelieve steeds per persoon in te schrijven. Indien je met twee wenst in te schrijven, vul dit formulier dan per persoon in!