Op zoek naar iets?

Fietsvakantie in de Algarve in Portugal

Goddelijk Portugal

Hispania Lusitania

 

Lang voor Cristiano Ronaldo en zijn gebronsde krijgers tot het godendom verheven werden, heersten in het huidige Portugal adonissen van een andere orde. Neptunus streelde met zilte vingers de ambergele stranden van Alentejo, Apollo drenkte de Algarve in gouden golven van gul zonlicht en in de sinaasappelboomgaarden kwamen de oranjebloesems tot bloei onder het waakzame oog van Ceres. Hoewel ze het Iberische schiereiland reeds eeuwen terug verlieten, werken ze op de Olympus naarstig aan een comeback. Bij ZuiDERHuiS Fietsvakanties konden we alvast de blauwdrukken even inkijken. Dit najaar wenden ze al hun gaven aan om Portugal wederom in een waar fietsparadijs om te turnen.

Kelten, Romeinen, Visigoten, Moren en uiteraard ook christenen. De goden die over het Portugese land waakten veranderden doorheen de eeuwen vaak van naam. Heroïsche zeevaarders als Vasco da Gama en Fernão de Magalhães riepen bij aanvang van hun avonturen naar vreemde continenten een andere godheid aan dan de Romeinen bij de verovering van Hispania Lusitania. Het is van diezelfde kusten dat wij deze zomer ons avontuur aanvangen, niet op gammele schuiten over de wereldzeeën, maar langs heerlijk rustige fietsroutes in de Algarve en Alentejo.

(tekst gaat verder onder de foto)

Fietsvakantie in Tavira in de Algarve

Als een postkaart ligt de Algarve erbij, bedolven onder meer dan 300 dagen zon per jaar. Kurk- en olijfbomen wiegen zachtjes heen en weer in de Mediterrane zeebries, de wijngaarden van Malvasia en Moscatel ademen mee met de golven en tegen de glooiende heuvelruggen in het achterland tekenen zich hagelwitte huisjes af, als waren ze kleine vuurvliegjes wachtend op het duister. Hoe verder westelijk je trekt, hoe wilder het land wordt. Voorbij de drukke kusten van Albufeira en Vilamoura ruimen de resorts plaats voor in amandelbloesem en jasmijn gehulde dorpjes, voor eeuwig bevangen door een diepe vredevolle slaap. Beton is uit den boze en het maquis wordt enkel opgeschrikt door vrolijk kwetterende vogeltjes. Op onze fietsvakantie Algarve – De Portugese kust heeft twee gezichten verkennen we deze Algarve.

Ook de westkust, van net onder Lissabon tot in Sagres, biedt tegenwicht aan al het toeristische geweld. Op Google Maps kleurt zowat de hele kustlijn tussen Troía en Sagres groen. Voor veel Europeanen was dit eeuwenlang het einde van de wereld, terra incognita. Westwaarts lag het grote niets, een oceaan zonder einde. Ook nu wordt de westkust vaak over het hoofd gezien. Onterecht, maar echt rouwig zijn we er ook niet om.

In Alentejo fiets je minstens vijftig jaar terug in de tijd. De stilte lijkt overweldigend, maar went gauw. Aan de kust honingkleurige zandstranden, vaak zorgvuldig verstopt achter vervaarlijk deinende kliffen, en in het binnenland statige siërra’s. Daartussen welig tierende natuurparken vol botanische bijzonderheden. Op onze fietsvakantie Langs de kust van Alentejo naar Sagres fiets je van Troía richting Sagres in zuidelijke richting. Na het fietsen is een duik in het helderblauwe water van de Atlantische Oceaan steeds een optie. Op de laatste dag sporen we terug richting Lissabon, voor een dag in het historische hart van de Cidade das Sete Colinas.

Fietsvakantie in de Algarve