Op zoek naar iets?

Oog in oog met de rendieren op de Finnmark hoogvlakte

FINLAND - Nuorgam, arctische beleefweek bij de Sami - 8 dagen

{{statusText}}

vanaf €1705

  • gevarieerde individuele avonturenweek in het topje van de EU
  • warme en familiale guesthouse sfeer
  • focus op de Sami en hun natuurbeleving
  70° 05' NOORD

  Op winteravontuur in het hoogste punt van Finland en de EU

  Winters Lapland avontuur in het hoogste puntje van Finland en de EU. Uiterst gevarieerde beleefweek vanuit Nuorgam, in het hart van het land van de Sami.

  Uniek avontuur in het hart van Samiland

  Helemaal in de noordpunt van Finland, 500 km ten noorden van de Poolcirkel en op de uiterste grens van de Europese Unie, ligt Nuorgam. Noorwegen is hier slechts een boogscheut ver en geeft het kleine dorp (slechts 200 inwoners) een internationaal karakter. De winter duurt lang in Nuorgam, van eind november tot half januari komt de zon niet boven de horizon kijken. Stil en vredevol danst het noorderlicht tijdens deze zes weken durende poolnacht. Vanaf eind januari komt Nuorgam terug tot leven. De dagen lengen snel en de bewoners hervatten de typische Lapse activiteiten.

  Van fjell tot Noordelijke IJszee

  Je bent acht dagen lang te gast in het guesthouse van Marjatta en Raimo, waar je verblijft in gezellige blokhutjes of appartementjes voor een unieke Sami beleefweek. Uiteraard staan er een husky- en sneeuwscootersafari op het programma, maar Nuorgam biedt nog heel wat meer troeven. 

  Nuorgam ligt midden in het gebied van de Sami. De oorspronkelijke bewoners van Lapland zijn nog met zo'n 70.000. Zoals bij vele indogene bevolkingsgroepen staat hun culturele identiteit onder druk van een steeds verder oprukkende westerse wereld. Je bezoekt een lokale Sami rendierherder en leert er uit de eerste hand alles over het millenia oude ambacht van het rendierhoeden.  

  Het grensgebied rond Nuorgam wordt uitgebreid verkend. De boomloze fjells (heuvels) bieden spectaculaire vergezichten, terwijl de diepbevroren meren het biotoop zijn van verschillende vissoorten. Sneeuwscooteren en ijsvissen zijn hier dus een perfecte combinatie.

  Wie wil kan ook de Fins-Noorse grens oversteken naar het Noorse vissersdorp Nesseby. De Noordelijke IJszee stroomt hier de Varangerfjord in. Een prachtig gebied met een rijke Sami geschiedenis en -cultuur.

   

  • gevarieerde avonturenweek in het topje van de EU
  • warme familiale guesthouse sfeer
  • focus op de Sami en hun natuurbeleving
  Dag 1

  Heenreis naar Lapland

  Aankomst in Ivalo, transfer naar Nuorgam (ca. 3 uur). Verwelkoming, briefing over het programma en avondmaal.

  Dag 2

  Sneeuwschoenwandelen en winterpret

  Na het ontbijt pas je de warme winterkledij, die je mag houden voor de hele week. 

  Vandaag verken je het spectaculaire landschap rond Nuorgam op de meest ecologische manier mogelijk. Je bindt namelijk zelf de langlauflatten en sneeuwschoenen aan. In de voormiddag maak je samen met de gids een mooie sneeuwschoenwandeling in het indrukwekkende heuvellandschap. Na de lunch leer je ook de tips & tricks om zo efficiënt mogelijk te langlaufen en te stepsleeën. Niet zo moeilijk als het lijkt, dankzij enkele eenvoudige basistechnieken glijd en ski je al snel zelf over de dikke sneeuwlaag.

  De rest van de dag kan je dan op eigen kracht op pad gaan. Met wat geluk vind je sporen van sneeuwhaas, sneeuwhoender, rendier en wie weet zelfs eland.

  Na het avondmaal vertelt gids Raimo uitgebreid over dit magische natuurfenomeen en geeft tips & tricks hoe je de aurora borealis op de gevoelige plaat kan vastleggen. Als de weersomstandigheden gunstig zijn, trek je vervolgens samen met Raimo de weidse winterse natuur in om hopelijk het fenomeen te kunnen fotograferen. Camera statieven staan gratis ter beschikking. Let wel: deze activiteit kan door de organisatie ter plaatse ook op een andere avond ingepland worden. Er wordt uiteraard gekeken naar de beste klimatologische omstandigheden (goede noorderlicht voorspelling, open hemel, ...).

  Dag 3

  Tocht over de fjells en ijsvissen

  Na het ontbijt neem je plaats in de grote slede achter de sneeuwscooter van de gids. Samen trek je naar de hoger gelegen fjells boven Nuorgam, een spectaculair gebied. Hier vind je bijna geen hoge begroeing meer, maar weidse open vlaktes. Een indrukwekkende witte omgeving! 

  Onderweg wacht een deugddoende lunch in een traditionele 'kota' en geniet je van de absolute rust in dit stiltegebied. Na de lunch neem je plaats op één van de talloze diepbevroren meren die het gebied rijk is en wijdt de gids je in in de kunst van het ijsvissen. Kan je een zalm of forel aan de haak slaan? 

  De tocht vervolgt dan terug naar Nuorgam. Met wat geluk spot je onderweg wilde rendieren.

  Avondmaal in het guesthouse.

  Dag 4

  Vrije dag, optionele activiteiten

  Vandaag is een vrije dag. Je kan op eigen houtje de omgeving verkennen op sneeuwschoenen of langlauflatten, maar je kan evengoed op voorhand een boeiende excursie of activiteit bijboeken. Kijk even onder het tabje 'Vertrekdata & prijzen' voor een overzicht van de mogelijkheden.

  Sauna en avondmaal in het guesthouse.

  Dag 5

  Sneeuwscootertocht en bezoek aan de Sami rendierherder

  Nuorgam ligt midden in het gebied van de Sami. De oorspronkelijke bewoners van Lapland zijn nog met zo'n 70.000. Zoals bij vele indogene bevolkingsgroepen staat hun culturele identiteit onder druk van een steeds verder oprukkende westerse wereld.

  In de voormiddag verken je de hoger gelegen graasgronden van de rendieren per sneeuwscooter (2 pers./scooter). Samen met de gids rijd je helemaal tot aan het uitgestrekte Pulmankijärvi meer dat de grens vormt tussen Finland en Noorwegen. In het totaal leg je zo'n 30 km af. Halverwege wordt er halt gehouden voor een snack en warme drank bij het open vuur en wissel je van bestuurder.

  Na de lunch in het guesthouse, breng je een bezoek aan een lokale Sami rendierherder. Je leert er uit de eerste hand alles over het millenia oude ambacht van het rendierhoeden en je mag uiteraard meehelpen bij het voederen. Ook de betekenis van de typische kleurrijke kledij, verhalen uit lang vervlogen tijden en de bijzondere religie van de Sami komen aan bod.

  Bij terugkeer in het guesthouse bekom je in de sauna van een welgevulde dag. Avondmaal in het guesthouse.

  Dag 6

  Huskysafari

  Een tocht met de husky's is voor velen het hoogtepunt van hun Laplandreis. Je trekt de grens over naar de Noorse kant van de Teno rivier. In een heuse huskykennel maak je uitgebreid kennis met de helden voor vandaag. Per twee en met een vijftal husky's per span glijd je zo'n twee uur over het indrukwekkende Finnmark plateau. De vergezichten zijn spectaculair, de stilte bijna sacraal. Elk jaar passeren hier de honderden deelnemers aan de Finnmarksløpet, Europa's langste sledehondenrace. Bij terugkeer in de kennel is er nog wat tijd om foto's te nemen.

  Bij terugkeer in Nuorgam wacht een heerlijke lunch. De namiddag is vrij om te relaxen of om opnieuw van de winterse natuurpracht te genieten. Avondmaal in het guesthouse.

  Dag 7

  Vrije dag, optionele activiteiten

  Vandaag kan je opnieuw zelf inplannen. Je kan de omgeving verder verkennen op sneeuwschoenen of langlauflatten, maar je kan evengoed op voorhand een boeiende excursie of activiteit bijboeken. Kijk even onder het tabje 'Vertrekdata & prijzen' voor een overzicht van de mogelijkheden.

  's Avonds geniet je van een speciaal Laps afscheidsavondmaal in de 'kota'. Bij het vuur koester je herinneringen aan de afgelopen week.

  Dag 8

  Terugreis

  Na ontbijt, transfer naar de luchthaven en terugvlucht.

  Periode

  Vertrek elke zaterdag tussen 05.12.20 en 09.04.21

  Periode 1

  05.12.20 - 18.12.20
  02.01.21 - 22.01.21
  27.03.21 - 09.04.21

  Let wel, voor de periode van 05.12.20 - 11.12.20 dien je met minimum 4 personen te zijn.

  Periode 2

  23.01.21 - 05.02.21
  06.03.21 - 26.03.21

  Periode 3

  06.02.21 - 05.03.21

  Periode 4

  19.12.20 - 01.01.21

  Prijzen

  Periode 1: € 1705 per persoon (o.b.v. 2 personen - tweepersoons appartement)

  Periode 2: € 1815 per persoon (o.b.v. 2 personen - tweepersoons appartement)

  Periode 3: € 1870 per persoon (o.b.v. 2 personen - tweepersoons appartement)

  Periode 4: € 1950 per persoon (o.b.v. 2 personen - tweepersoons appartement)

   
  Supplement voor appartement met privé-sauna: € 170 per persoon (o.b.v. 2 personen - tweepersoons appartement)

  Supplement voor superior blokhut met privé-sauna: € 230 per persoon (o.b.v. 2 personen)

  Nota

  Aangezien Nuorgam midden in noorderlicht gevoelig gebied ligt, kan je op voorhand een noorderlicht activiteit bijboeken. Ter plaatse bekijken onze gidsen dan welke avond hiervoor het meest geschikt is. Er is keuze uit :

  • op zoek naar het noorderlicht per sneeuwscooter (2 pers./scooter) (2u): € 165 / persoon
  • op zoek naar het noorderlicht per sneeuwscooter (1 pers./scooter) (2u): € 215 / persoon
  • op zoek naar het noorderlicht in een slede achter de sneeuwscooter (2u): € 165 / persoon

  Op de vrije dagen 4 en 7 kan je (naast de bovenvermelde noorderlicht excursies) ook de volgende begeleide activiteiten bijboeken (steeds onder voorbehoud van beschikbaarheid): 

  • excursie naar de Varangerfjord in Noorwegen incl. lunch (5u) - min. 4 pers.: € 175 / persoon
  • koningskrab vissen op de Noordelijke IJszee incl. lunch (5u) - min. 4 pers.: richtprijs € 255 / persoon
  • een dag in het leven van de rendierherder incl. lunch (4,5u) - min. 2 pers. - enkel mogelijk in februari en maart: € 225 / persoon
  • sneeuwscootersafari (2 pers./scooter) incl. lunch (4u): € 225 / persoon
  • sneeuwscootersafari (1 pers./scooter) incl. lunch (4u): € 275 / persoon

  Een absolute aanrader is een overnachting in een romantische wildernishut. In de namiddag brengt de gids je per sneeuwscooter (zelf rijden of in slee) naar de wildernishut, die op zo'n 45 minuten van Nuorgam ligt. Na het aanmaken van de houtkachel, verken je de prachtige omgeving op sneeuwschoenen, waarna de gids een heerlijk avondmaal bereidt. Hopelijk maakt het noorderlicht de avond compleet. 's Morgens keert de gids weer om een hartig ontbijt te serveren en rijd je aansluitend met de sneeuwscooter terug naar Nuorgam. Bedlinnen en slaapzak inclusief. Minimum én maximum 2 personen.
  Prijs per persoon: € 420.

  Al deze activiteiten dienen op voorhand bijgeboekt te worden. Het koningskrab vissen op de Noordelijke IJszee kan op voorhand aangevraagd worden. De bevestiging en betaling gebeurt ter plaatse.

  Ter plaatse kan je ook steeds op eigen kracht langlaufen of sneeuwschoenwandelen. Het guesthouse kan een lunchpakketje voorzien.

  Aantal dagen

  8 dagen, 7 nachten.

  Afspraak

  Onze medewerkers wachten je op in de luchthaven van Ivalo (FI). Aansluitend transfer naar Nuorgam (ongeveer 3 uur).

  Bagage

  Voor de meeste vluchten is er een beperking van maximum 23 kilo bagage per persoon met een maximum afmeting van 158 cm. Deze bagagebeperking wordt over het algemeen strikt toegepast. De handbagage kent een maximum van 8 kilo met een maximum afmeting van 56x45x25 cm. Voor een extra bagage stuk tot 23 kg en een maximum afmeting van 158 cm betaalt u een richtmeerprijs van 30 euro.

  Begeleiding

  Engelstalige begeleiding door ervaren lokale gidsen Raimo en Santeri.

  Comfort

  Je verblijft in een klassieke blokhut of modern appartementje voor 2 tot 4 personen (afhankelijk van de beschikbaarheid op moment van aanvraag). Elk verblijf beschikt over een leefruimte, één of twee slaapkamers, toilet en douche. Sommige appartementjes beschikken over een privé-sauna (boekbaar tegen meerprijs). Er is ook een apart sauna gebouw dat voor iedereen toegankelijk is.

  Wie wil, kan opteren voor een superior blokhut voor 2 tot 3 personen. Deze gloednieuwe, luxueuze blokhutten zijn gelegen aan de oever van de Teno rivier. De blokhutten beschikken over een tweepersoonskamer, leefruimte met sofabed en open haard, privé-sanitair en een eigen sauna.

  Deelnemers

  Minimum 2.

  Documenten

  Geldige identiteitskaart. Rijbewijs type B voor het besturen van een sneeuwscooter.

  Eigen aan de reis

  Alle activiteiten gebeuren in kleine groepjes van een 12-tal personen, internationaal gezelschap.

  Fotograferen

  Je kan ter plaatse vrij gebruik maken van een camerastatief. Ideaal om foto's te maken van het magische noorderlicht. De oever van de rivier die achter de accommodatie loopt biedt een uitstekende plek om de camera op te stellen. Gids Raimo is amateur fotograaf en helpt je graag bij het correct instellen van je camera.

  Fysiek

  Licht actief programma, een normale basisconditie volstaat.

  Internet

  Gratis wifi ter beschikking.

  Kledij

  Er wordt ter plaatse warme kledij voor het hele verblijf voorzien (thermopak, laarzen, sokken, muts en handschoenen). Voor het overige draagt u best gewone winterkledij. Thermisch ondergoed is wel een absolute aanrader.

  Leeftijdsadvies kinderen

  Deze reis is niet geschikt voor kinderen jonger dan 18 jaar.

  Maaltijden

  Volpension, heerlijke huisbereide maaltijden door gastvrouw Marjatta.

  Opgelet, de maaltijden aan boord van het vliegtuig zijn niet inbegrepen. Een maaltijd aan boord van het vliegtuig is steeds mogelijk, evenwel tegen betaling. 

  Programmawijzigingen

  Door de weersomstandigheden ter plaatse is het steeds mogelijk dat de volgorde van het dag-aan-dag programma wijzigt.

  Single

  Het single supplement voor deze reis bedraagt € 385.

  Sneeuwscooter

  Voor het sneeuwscooteren dient u over een geldig rijbewijs te beschikken. Indien u beschikt over een bijstandsverzekering, bent u verzekerd tegen lichamelijke schade. Let wel, bij ongeval met eigen schuld bent u niet verzekerd voor de materiële schade en geldt er een franchise van € 750.

  Transfers

  Alle lokale transfers zijn in de prijs inbegrepen.

  Vlucht

  Voor onze vluchten naar Lapland werken we al jaren nauw samen met Finnair en Scandinavian Airlines. Een uitzondering niet te na gesproken en in tegenstelling tot de chartermaatschappijen, vliegen deze luchtvaartmaatschappijen klokvast en bieden ze een uitstekende service. Dankzij onze jarenlange samenwerking bieden ze ons de best mogelijke tarieven. 

  Daarenboven bieden we je, op het moment van je aanvraag, steeds de meest voordelige dagprijzen aan. 

  We maken je vrijblijvend een voorstel en nemen eventueel zelfs voor een beperkte tijd een vrijblijvende optie op de vluchten. Wij rekenen hiervoor geen extra kosten aan. De vluchtprijs die wij je opgeven omvat alle taksen, luchthaventaksen, brandstoftoeslagen en dergelijke. Eens je ticket is uitgegeven, kunnen er geen bijkomende toeslagen meer geheven worden.

  Vroege boekers (vanaf ongeveer 11 maanden voor afreis) kunnen vaak genieten van onze extra voordelige vluchttarieven vanaf richtprijs ca. 350 euro per persoon. Wie eerder kort voor vertrek wenst te boeken, kan dat natuurlijk ook, maar de vluchtprijzen kunnen dan oplopen tot richtprijs 590 euro en meer. Dus hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper je vliegt.

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier. Voor dagactiviteiten worden geen dossierkosten in rekening gebracht.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  27/05/2020