Op zoek naar iets?

Dorp in Groenland

Groenland voor groentjes

Kalaallit Nunaat verwijst naar de Groenlanders, een etnische mengeling tussen Inuit uit het hoge noorden van het huidige Canada en Scandinavische Vikingen. Die laatstgenoemde meerden reeds in de 10e eeuw aan bij de fabelachtige fjorden van Zuid-Groenland, terwijl de Inuit vanaf de 13e eeuw de oversteek waagden. Het merendeel van de Groenlanders is christelijk, al hebben enkele Inuitrituelen de tand des tijds heelhuids doorstaan. Op zich niet zo opzienbarend, ware het niet dat we bij ZuiDERHuiS ook af en toe graag een literaire tip meegeven. Laat de kolonisatie en bekering van Groenland bij toeval het onderwerp zijn van de naar onze mening onovertroffen roman The Prophets of Eternal Fjord van de Deense auteur Kim Leine, een boek vol stilte dat de mystiek van Groenland alle eer aandoet.

Groenland is zelf voor de meest ervaren reizigers een avontuur. De luchtkwaliteit is er ongeëvenaard en de gletsjers en fjorden reiken verder dan het oog zien kan. Groenlanders zijn een sereen maar minzaam volk, dat noodgedwongen op het ritme van de natuur leeft, en er zich in de loop der jaren ook uitstekend aan heeft weten aan te passen. De taal valt (voor Europeanen althans) nergens mee te vergelijken. Eén puntje van herkenning misschien? Aan het Groenlands ontlenen we de woorden ‘kajak’ en ‘iglo’. De taal is tevens polysynthetisch (euh, wablief?). Ideeën en gezegden kunnen gevat worden in één enkel woord, door het toevoegen van eindeloos veel voor- en achtervoegsels.

Wat kan je allemaal doen in Groenland? Op onze Arctic Circle Trail Run na, reizen we enkel in de zomer af naar de woeste wildernis van Groenland. Twee keer verkiezen we de woelige wateren van het eiland boven vervoer over land. Op onze Kajaktrekking in Oost-Groenland banen we ons in een kleine internationale groep tien dagen lang een weg door het ijskoude water voor de grillige kustlijn van Groenland. Met regelmaat ruilen we de kajak (tevens een uitvinding van de Inuit) in voor een paar wandelschoenen. Overnachten doen we in absolute stilte in tenten, berghutten en gastverblijven. Daarnaast kan je ook met een heus houten zeilschip Groenland door. Een week lang zeilen we aan boord van onze tweemaster de fjorden van Scoreby Sund in het poolgebied door. We gaan regelmatig voor anker om de diverse ecosystemen van dichtbij te bestuderen en maken kennis met de Inuit. Wie zijn zeebenen niet vertrouwt en liefst met beide voeten op terra firma blijft, hoeft echter niet te wanhopen. Onze 10-daagse zomerse trekking naar Iluliartooq en de ijskap voert ons over land door de Groenlandse wildernis. Je nachtrust? Die geniet je al kamperend te midden de meest overweldigende natuurlandschappen. 

Bovendien bieden we ook twee uitbreidingen aan, voor wie maar niet genoeg kan krijgen van Groenland. In het dorpje Ammassalik, in het oosten van Groenland, kom je drie dagen lang in aanraking met het dagelijkse leven van de Inuit. Ook wie op IJsland reist, kan even een korte uitstap naar Groenland maken. Ten slotte kan je jouw Groenlands avontuur ook uitbreiden met een korte expeditie naar de ijsfjord van Ilulissat, een indrukwekkende fjord van maar liefst 40 km.