Op zoek naar iets?

Wandelen in Bosniƫ-Herzegovina

Het best bewaarde geheim van de Balkan

Een donkere bladzijde wordt nooit volledig omgedraaid. Zelfs met het verloop der jaren blijft aan het oppervlak steeds iets sluimeren. De herinneringen aan de wrede jaren 90 worden in Bosnië-Herzegovina levend gehouden, niet alleen om niet te vergeten, maar ook om in de toekomst het verleden niet te herhalen. In het centrum van Sarajevo liggen een katholieke kerk, een moskee, een synagoge en een orthodoxe kerk broederlijk naast elkaar. In Mostar werd de wereldvermaarde Stari Most-brug in 2004 in ere hersteld. Het mag duidelijk zijn, Bosnië-Herzegovina wil vooruit.

Waar het naburige Kroatië in de zomer vaak onder de voet gelopen wordt door gulzige toeristen, wordt Bosnië-Herzegovina het massatoerisme (gelukkig) bespaard. Buiten de stadscentra regeert de stilte. De uitgestrekte bergketens ten zuiden van Sarajevo liggen er reeds duizenden jaren onaangeroerd bij. Inkomsten uit toerisme komen niet in de zak van anonieme multinationals terecht maar worden geïnvesteerd in de lokale economie en in natuurbehoud. De locals die je in de kleine dorpjes ontmoet, vaker niet meer dan een speldenprik op de kaart, vallen niet in stereotypes te vatten, zoals we die in het westen vaak over Oost-Europa hebben.  Bosnië-Herzegovina is een van de laatste bestemmingen binnen Europa waar je nog van de ene verrassing in de andere valt. Bij ZuiDERHuiS Wandelreizen kunnen we het land dan onmogelijk links laten liggen.

Een van de mooiste trails die door Bosnië-Herzegovina lopen is de Via Dinarica, een route die van Slovenië tot in Albanië de ruwe ruggengraat van de Dinarische Alpen volgt. National Geographic bombardeerde de Via Dinarica in 2017 tot een van de beste wandelbestemmingen voor de volgende jaren. Daar gaan we uiteraard maar al te graag op in. Op onze groepsreis Langs de Via Dinarica trekken we eind juli richting Bosnië-Herzegovina 11 dagen lang op verkenning van de langste wandelroute van de Balkan.

We knopen onze veters in Sarajevo, waar aartshertog Franz Ferdinand in 1914 een hoogst ongelukkige ontmoeting had met een jonge Bosnische radicaal. Na een korte maar innige kennismaking met de hoofdstad trekken we de bergen in, richting Mostar. We wagen ons onder meer aan de flanken van de Maglic, met 2386 meter de hoogste berg die Bosnië-Herzegovina in het arsenaal heeft. De Dinarische Alpen schotelen ons watervallen, rotskloven en pittoreske bergdorpjes voor. Wat ons rest te doen, is genieten.