Op zoek naar iets?

trekken in argentinie op de aconcagua

Het grote ACONCAGUA-avontuur

ZuiDERHuiS is Belgiës grootste aanbieder van toptrekkings, met een uitgebreid gamma rugzaktrekkings en hooggebergtetochten op vier continenten. Of je nu het dak van de wereld opzoekt in de Himalaya, de wind door je haren voelt gieren op de Aconcagua, of de Afrikaanse savanne bewondert vanop de top van de Kilimanjaro in Tanzania: bij ons kom je als liefhebber van de hoogste bergtoppen compleet aan je trekken.

De eerste beklimming van de 6.962 meter hoge Aconcagua in Argentinië vond plaats in 1897. De beklimming is technisch niet zo moeilijk, maar je hebt wel een ijzersterke conditie en een stevige portie doorzettingsvermogen nodig. De wind, hoogte, koude en sneeuw kennen geen medelijden met je, en onderweg kom je jezelf meer dan eens tegen. Organisatorisch en fysiek gezien heb je wel een grote kans om de top te halen, want we wagen ons bewust niet aan de gevaarlijkere en technisch moeilijkere Traverse.

Climb high, sleep low

We starten de klim in Puenta del Inca op 2.850 meter hoogte, waar destijds ook de eerste expeditie naar de top vertrok. Ezels brengen het materiaal en het eten naar het basiskamp, op 4.300 meter hoogte. Het hoogteverschil overbrug je tijdens de eerste drie dagen, daarna draag je je zware rugzak zelf. Zo neem je deel aan een echt avontuurlijke expeditie. De daaropvolgende dagen staan in het teken van acclimatisatie. We hanteren het principe ‘climb high, sleep low’. Zo slapen we in het basiskamp nadat we het materiaal naar Camp Canada gebracht hebben, op 4.800 meter hoogte. De volgende dagen wandelen we naar een hoogte van 5.300 meter, om te overnachten in Camp Canada. Daarna start de finale beklimming naar de top: the only way is up!

Richel naar de top

De eindsprint begint al om drie uur ’s ochtends, want je bent minstens twaalf uur onderweg voor je de top bereikt. Het eerste stuk is steil en de wegen zijn kronkelig. De ‘canaleta’, de verplichte doorgang in de sneeuw, is allesbehalve te onderschatten. Nadat je die overwonnen hebt, rest enkel nog de richel naar de top. Het gevoel dat je overvalt nadat je daar je voeten hebt neergeplant, is niet te beschrijven. Je kijkt uit over bruine bergflanken en besneeuwde toppen en waant je even de koning van de wereld. Daarna begint de afdaling. Om iedereen de kans te geven de toppoging in de best mogelijke omstandigheden aan te vatten, voorzien we in een aantal reservedagen. De beklimming is enkel geschikt voor goed getrainde wandelaars met een uitstekende conditie en tredzekerheid en een stevige dosis volharding.

Ontdek hier alles over deze trekking!