Op zoek naar iets?

Wandelvakantie in Asturië

Asturië, het laatste stukje echte wildernis van Spanje

Beren en wolven spotten in Asturië

 

Beren, wolven en roofvogels: vele avonturiers trekken naar de canyons van Canada of West-Amerika om een wild exemplaar te spotten. Maar ook in de natuurparken van Asturië, het noordelijke topje van Spanje, zijn deze dieren minder zeldzaam dan een andere buitenlandse toerist. Volg het spoor van de herders, langs desolate hutjes en puur natuurgeluk.

Trekken van herdershut naar herdershut, eten wat de omgeving je biedt en schapen als enige gesprekspartner. Het klinkt als een levensstijl die al decennia geleden haar einde kende. Toch is het simpele herdersleven al wat de natuur bevlekt tijdens de wandelreizen in Asturië.

De groenste provincie van Spanje werd al langer gefrequenteerd door beklimmers van de imposante Picos de Europa en de Costa Verde, maar veel minder bekend is het dieper gelegen natuurpark Somiedo. Verschillende dorpjes waren er tot 30 jaar geleden nog volledig geïsoleerd van de buitenwereld, waardoor de lokale cultuur vrijwel onaangeroerd bleef. Hutjes van kalksteen met daken van stro (‘teitos’) bleven de gebruikelijke architectuur, stoofpotjes van vers lam en groenten de typische bergkost. Geen wonder dat niet de supermarkt of snelweg, maar wel een kudde vee alles is waar het leven hier om draait. Vandaag bevinden zich zo’n 200 boerderijen in de regio, met in totaal een bezit van 6500 dieren. Een puike prestatie als je bedenkt dat de hoofdplaats (het is zelfs nauwelijks een dorp) maar 225 inwoners telt. Traag maar gestaag ontplooien zij een voorzichtig toerisme, al blijft dat beperkt tot kleinschalige restaurants, ecologische posada’s en delicatessewinkeltjes. Een uiterst duurzaam bestaan dus, zonder dat de bewoners er zelfs bewust van zijn.

De mens liet deze streek dan wel onbezoedeld, maar dat geldt gelukkig niet voor de rest van de fauna. Beren speuren behendig naar smeuïge bessen, wolven dwingen respect af in de dichte bossen. Recente cijfers spreken van een 250 beren in het Cantabrisch gebergte, een schril contrast met de dertig overblijvende honingvreters in de veel bekendere Pyreneeën. De overvloedige canyoning, rafting en toeristische exploitatie maken die populatie echter hevig bedreigd, terwijl ze in Cantabrië relatief ongemoeid blijven. De bescherming van deze laatste habitat is dus letterlijk van levensbelang. Maar ook buiten blockbusters als beer en wolf, stelen heel wat andere zeldzame dieren de show. Troepen otters, vossen, herten, gemzen, wilde katten, hermelijnen, reeën, dassen en zwijnen zijn beter entertainment dan eender welk televisieprogramma. Hoog in lucht zorgen gieren, arenden en haviken voor net dat extra schepje suspense.

 

Wandelen in Asturië

Horen, zien en zwijgen

 

Wie op zoek is naar levendige bars en bruisende steden is met deze reis dus niet op het juiste adres, de natuurliefhebber daarentegen bereikt zijn nirwana. Bergen of zee, in dit gebied is het niet eens een dilemma. Weelderige kammen en spectaculaire kalkwanden geven recht uit op het diepblauwe water, een overdrive van al je zintuigen is het onvermijdelijke gevolg. Die klotsende golven tegen de rotsen. Bonte bloemen die haast een schoonheidswedstrijd lijken uit te vechten. Tsjirpende vogels boven zachtjes kietelende graslanden. De beste fotografen mogen gerust proberen, maar dit krijg je niet op de gevoelige plaat vastgelegd.

Net zoals je hier niet komt voor een flitsend feestje, behoort ook grote luxe niet tot het programma. Alles komt van de gulle natuur, die haar rijkdom gratis weggeeft in ruil voor het respect van de reiziger.  Precies daarom kiest ZuiDERHuiS voor een ecologische posada als uitvalsbasis voor de reis naar Asturië, Picos de Europa en Costa Verde. Niet alleen zijn de uitbaters voortrekkers in tal van duurzame projecten in de buurt, ook werpen ze zich op als echte natuurbeschermers. De ecologische voetafdruk van je reis wordt zo laag mogelijk gehouden, en zelfs gecompenseerd in de vorm van herbebossing.  Daarnaast wordt 90% van alle groenten op je bord geteeld in de moestuin, het vlees en zuivel komt uit de eigen boerderij. Niets om je schuldig over te voelen dus, en ook die calorieën vliegen er weer af op trot naar de volgende adembenemende mirador. Vergeet de spa, dit is welzijn in de puurste zin van het woord.

 

Traditionele hutjes in Asturië