Op zoek naar iets?

IJsland Hooglanden en gletsjers hotelreis 10 dagen prachtig natuur uitzicht

IJSLAND - Hooglanden en gletsjers - 10 dagen

{{statusText}}

vanaf €3970

  • comfortabele groepsreis naar het land van ijs en vuur
  • overnachting in hotels in kamers met privé sanitair
  • met een 4x4 truck naar de highlights en het binnenland
    

  IJsland, het mythische eiland aan de rand van de Noordelijke IJszee, is een land vol tegenstellingen.

  Reeds van bij zijn ontstaan heeft het zich de meest originele vorm van woestijn eigen gemaakt: deze van ijs en vuur. Langs de rand van de oceaan liggen grootse gletsjerlandschappen waar we de sfeer van het poolgebied kunnen opsnuiven. Brede ijsvallen duiken van grote hoogte naar zeeniveau.
  IJsbergen liggen in de branding en contrasteren met het donkere basaltgesteente.

  Op de hoogvlakten worden we ondergedompeld in het actieve vulkanisme. Dwars over het eiland loopt een honderd kilometer brede vulkanenrug.
  De aardkorst is er dun en de creatieve mechanismen van de natuur bewerken het land voortdurend tot een groots en spectaculair beeldhouwwerk.
  Door weer en wind geërodeerde lavastromen, oprijzende vulkaankegels, spuitende geisers en kleurrijke velden met warmwaterbronnen komen de verwachtingen van iedere natuurliefhebber tegemoet.

  De reisroute verenigt de hoogtepunten van het vulkanisch Myvatngebied in Noord-IJsland met de ijslandschappen langs de zuidkust.

  Aanvullend geven een bezoek aan het kleurrijke Landmannalaugar en het doorkruisen van de Sprengisandur-hoogvlakte een uitstekende indruk van het ruwe en onbewoonde binnenland.

  Dagelijks verplaatsen we ons met een stoere 4x4 bus en houden we op de belangrijkste plaatsen stops met tijd voor korte wandelingen.

  Je kan deze reis op individuele basis met 1 of meerdere dagen verlengen als je Reykjavík uitgebreider wenst te bezoeken. Deze extensie dien je tegelijkertijd met de reservatie van je reis op te geven. Vraag info in ons kantoor.

  Fysiek wandelniveau

  Comfort niveau

  Dag 1

  Naar IJsland

  Lijnvlucht naar IJsland. Transfer naar Reykjavík. 

  Hotelovernachting. 

  Dag 2

  Geisers en watervallen

  We beginnen onze reis met een bezoek aan Þingvellir, één van de mooiste ‘graben’ ter wereld. Het landschap vertoont verschillende parallel aan elkaar liggende scheuren. In Almannagjá, de kloof waar in de 10de eeuw het eerste Vikingparlement werd gesticht.

  Iets verder, aan de rand van de onbewoonde hoogvlakte, ligt een heet bronnenveld met geiserfenomenen. Met een regelmaat spuit de ‘Strokkur’ kokend water hoog uit het binnenste van de aarde. In de nabijheid stort de Gullfoss-waterval zich in een diepe basaltcanyon.

  In de late namiddag kruisen we het Þjorsádal waar we de mooie Hjálparfoss- en Gjáinwatervallen bezoeken. 

  In de lavawoestijn ten noorden van de Heklavulkaan ligt ons hotel waar we de komende 2 nachten logeren.

  Dag 3

  Kleurrijk Landmannalaugar

  Vandaag verkennen we de vulkaanlandschappen ten oosten van de Hekla, één van de meest eruptieve vulkanen van IJsland.

  Langs de voet van de vulkaan leidt een verharde asweg naar de fascinerende en buitenaardse landschappen van het Landmannalaugar natuurreservaat.
  Onoverbrugde rivieren, aswoestijnen en grillige lavastromen wisselen elkaar af.

  Wandeling over de kraterrand van Ljótipollur, een kleurrijke met water gevulde explosiekrater.

  In het vulkanisch Landmannalaugar-massief contrasteren rookzuilen, mossen en blokken obsidiaan met het geel, groen, rood en grijsblauw gekleurde ryolietgebergte.

  Na een boeiende wandeling langs zwavelbergen en sissende zwavelmonden nemen we de tijd voor een relaxerend warmwaterbad midden in de natuur.

  Dag 4

  De ruige hooglanden

  We volgen de Sprengisandur Highland Track, een oude postroute dwars door het binnenland. Deze ruwe weg is jaarlijks slechts enkele maanden vrij van sneeuw en slingert langs de rand van de Ódáðahraun, ooit de schuilplaats van enkele beruchte vogelvrijverklaarden.

  Tijdens de laatste ijstijd was de streek bedekt met een honderden meters dikke ijslaag. Het vooruitschuivende ijs modelleerde het landschap tot een zwarte kiezelwoestijn. Aan de horizon contrasteren ijskappen met het zwarte zand. We maken op enkele plaatsen een stop en ervaren het bijzondere karakter van dit onherbergzame gebied.

  Langs de rand van een lavastroom liggen Aldeyjarfoss en Goðafoss in een theatrale omgeving, Ongetwijfeld twee van de mooiste watervallen op IJsland.

  Hotelovernachting aan de rand van het Mývatn-meer voor 2 nachten.

  Dag 5

  De dunne aardkorst bij Mývatn

  Mývatn maakt deel uit van een groots vulkanensysteem. Het gebied ligt op de Mid Atlantic Rift, de breuklijn die dwars door IJsland loopt.
  Via scheuren en barsten ontsnapt de energie uit het binnenste van de aarde. Het onder druk staande magma manifesteert zich onder de vorm van rookzuilen en felgekleurde zwavelvelden.

  Wandeling over de dampende lavavelden van de Krafla-vulkaan, langs de kokende poelen bij de zwavelberg Námafjall, langs de mooie pseudokraters en over de kraterrand van Hverfjall, de grootste explosievulkaan van IJsland.

  Mývatn is ook een ornithologisch paradijs. De vele eenden- en vogelsoorten laten zich gemakkelijk observeren.

  's Avonds bezoeken we 'Jarðboðin', de Blue Lagoon van het noorden. Baden in een surrealistisch ogend warmwatermeer in de lavavelden.

  Dag 6

  Buitenaardse landschappen

  Op weg naar Oost-IJsland bezoeken we de Dettifoss-waterval. Hier ervaren we de kracht waarmee de wilde Jökulsá-gletsjerrivier zich met een oorverdovend geweld in de diepte stort. Vlakbij wordt de rivier opgedeeld over tientallen speelse watervalletjes op een rij.

  We vervolgen onze route via de hoogvlakten van Möðrudal. Onderweg kijken we uit op de Herdubreið tafelbergvulkaan en op het meest onherbergzame deel van IJsland. Het gebied was ooit het oefenterrein van de NASA-astronauten ter voorbereiding van de eerste maanwandeling. 

  Hotelovernachting.

  Dag 7

  De Feeërieke zuidoostkust

  Langs de mooie Oxi-bergpas kunnen we ons rijkelijk verdiepen in de grote variëteit aan mossen en grassen.
  Oude basaltlagen geven een ritmische tekening aan het landschap. Tientallen watervallen en rolkeien met kleurrijke korstmossen tekenen de omgeving.

  Langs de kust wandelen we over uitgestrekte stranden waar de branding inbeukt op de donkere basaltmuren. Her en der liggen geïsoleerde boerderijen en kleine vissersdorpen.

  Hotelovernachting in de omgeving van de Vatnajökull.

  Dag 8

  Het Vatnajökull Nationaal Park

  De zuidkant van de Vatnajökull, IJslands grootste ijskap, is adembenemend. Brede gletsjertongen en steile ijsvallen dalen van 2000m hoog naar zeeniveau. In het Morenengebied, aan de rand van het ijs, liggen meren waarin kolossale blauwgroene ijsbergen hun weg vinden naar de oceaan. Wie zin heeft kan hier een optionele boottocht maken tussen de ijsbergen.

  Ten westen van de vergletsjerde Hvannadalshnúkur, IJslands hoogste bergtop, ligt het Skaftafell Nationaal Park. Deze groene bergrug wordt omringd door gletsjertongen. Wandeling naar de Svartifoss, een waterval met perfect gevormde orgelbasalten.

  We vervolgen onze route in westelijke richting door uitgestrekte spoelzandvlakten en met mossen begroeide lavastromen.

  Hotelovernachting in een dorpje langs de kust.

  Dag 9

  Vogelkliffen aan de voet van ijsvulkanen

  Bezoek aan Kaap Dyrhólaey. De kliffenwand is tijdens deze periode van het jaar het broedgebied van miljoenen zeevogels, waaronder de Papegaaiduiker.
  Langs het uitgestrekte zandstrand beukt de woeste branding in op de basaltwanden.

  Iets verder geraken we onder de indruk van de mooie Seljalands- en Skógafoss watervallen.

  Aan de voet van de intussen beruchte Eyjafjallajökull maken we een stop om een beeld te krijgen van hoe de eilandbewoners omspringen met de kracht van de natuur.

  Na een rit door de landbouwzone en een bezoek aan een interessant museum gewijd aan alles wat met vulkanische activiteit te maken heft, bereiken we in de late namiddag Reykjavík.

  Hotelovernachting in het oude stadscentrum.

  Dag 10

  Terugvlucht

  Luchthaventransfer en terugvlucht.

  Periode & Prijzen

  Nota

  Vroeg boeken loont: ontvang 5% vroegboekkorting bij boeking tot 4 maanden voor vertrek op deze reis.

  Prijs 2021 in voorbereiding
  Inschrijven voor 2021 kan nu reeds zodat je plaats is gegarandeerd.
  De vermelde prijs is deze van 2020. Voor 2021 dien je rekening te houden met een mogelijke prijsverhoging van ca 3%.

  Je wordt hierover geïnformeerd.

  Boek tijdig!
  Het aantal deelnemers op deze reis is immers beperkt tot 20 personen om een optimale natuurbeleving te kunnen garanderen. Bovendien zijn we genoodzaakt om binnen een welbepaalde termijn de namen van de deelnemers door te geven aan de luchtvaartmaatschappij. Boek je laat, dan kunnen wij de heen- en terugvlucht niet meer garanderen en zijn we vaak genoodzaakt om een duurdere vluchtklasse aan te rekenen.

  Alleenreizende deelnemers van hetzelfde geslacht delen eenzelfde kamer.

  Wie expliciet een single kamer wil, kan hiervoor opteren mits betaling van een toeslag (€ 950). Indien je als alleenreizende deelnemer geen kamer zou kunnen delen met een medereiziger van hetzelfde geslacht, dan wordt de single toeslag aangerekend. De kamerverdeling gebeurt in volgorde van inschrijving.

  Singlekamers zijn steeds op aanvraag.

  Het is mogelijk jouw reis te verlengen. Je kan extra nachten boeken vóór of na de groepsreis.
  Voor meer informatie kan je steeds terecht in ons kantoor.

  Eigen aan de reis

  Dit programma is aanbevolen voor reizigers die de belangrijkste highlights  
  van IJsland willen zien en zeer comfortabel wensen te logeren.
  De reis omvat eveneens twee dagexcursies in het ruige binnenland.
  De reisroute bedraagt ca. 1900 km.

  Deelnemers

  Min. 8 - max. 20 deelnemers.

  Begeleiding

  Nederlandstalige Zuiderhuis reisleider, Arnold Jansen.

  Vervoermiddelen tijdens de reis

  Een stoere en comfortabele 4x4 bus, aangepast aan het terrein.

  Fysiek

  Niveau 0.5

  Een normale gezondheid en goed te been zijn volstaan.
  Ca. 2 à 3 uur wandelen gespreid over de hele dag.
  Rustig ritme, natuurbeleving primeert. Soms rotsachtig en ruw terrein. 
  Geen noemenswaardige hoogteverschillen, geen technische moeilijkheid.

  Logies

  Niveau 4

  2 hotelovernachtingen in Reykjavík in tweepersoonskamers met privé sanitair.  

  7 nachten in hotels en countryhotels. 
  Je overnacht in tweepersoonskamers met douche en toilet op de kamer.
  Een aantal logeerplaatsen beschikken over een relaxerend openlucht-warmwaterbad. 

  Alleenreizende deelnemers van hetzelfde geslacht delen een kamer.
  Een single kamer is mogelijk op aanvraag en mits beschikbaar. De toeslag wordt verrekend.

  Maaltijden

  In Reykjavík eten we 's avonds op restaurant.  

  Op het platteland worden ontbijt en avondmaal door de logeerplaats verzorgd.  Het ontbijtbuffet is uitgebreid en biedt onder meer brood, muesli, divers beleg, fruit, ... De yoghurt (Skyr) en andere kaas- en melkproducten zijn bijzonder smaakvol. Tijdens het avondmaal proeven we zoveel mogelijk de typische IJslandse producten waaronder zalm, vis en lamsvlees.
  's Middags picknicken we in de vrije natuur. We hebben al het nodige mee voor de lunch en de thermossen zijn gevuld met heet water voor koffie, thee, chocomelk of soep.
  De meeste logeerplaatsen hebben een vergunning om alcoholhoudende dranken te verkopen.

  De avondmalen zijn niet inbegrepen in de prijs. Je betaalt ze ter plaatse, cash of met jouw betaalkaart.

  Bijeenkomst vooraf

  Vóór het vertrek plannen we een bijeenkomst met alle deelnemers. Tijdens deze samenkomst kan je met elkaar kennismaken, praktische vragen stellen en de uitrustingslijst doornemen.
  Deze vergadering wordt tijdig aangekondigd, zodat je er makkelijk kan aan deelnemen.

  Klimaat

  Overdag gemiddeld 12 °C. 

  Alle weersomstandigheden zijn mogelijk binnen eenzelfde dag:
  van zachte zonnestralen tot de Noord-Atlantische stormwinden.
  Juli: 24 uur op 24 daglicht.

  Persoonlijke uitrusting

  Voor je comfort is degelijke en aangepaste kledij noodzakelijk. Het aankopen van gesofisticeerd of duur materiaal is echter overbodig. Met eenvoudige middelen kan je je comfortabel en efficiënt uitrusten.
  Hiervoor krijg je het nodige advies op de voorbereidende bijeenkomst.

  Fotograferen

  Fotograferen is schrijven met ‘licht’ en welk gebied leent zich daar beter toe dan IJsland.
  IJsland is een paradijs voor de fotograaf. Het bijzondere licht en de grote diversiteit
  aan bijzondere natuurfenomenen maken dat je ononderbroken blijft fotograferen.
  Lees verder.

  Zorg voor een 220V batterijlader.
  Iedere logeerplaats heeft stroomvoorziening voor het bijladen van jouw batterijen.

  Literatuur en kaartmateriaal

  Als voorbereiding op je IJslandreis kunnen we een aantal reisgidsen en kaarten aanraden.

  LITERATUUR

  • IJsland, Mirjam de Waard (Dominicus)
  • IJsland, Arnold Jansen (Elmar)
  • Struinen op IJsland, Ruud Schaafsma (ISBN 978 90 812296 16)
  • Guide des volcans d'Europe, Maurice Kraft (Delachaux & Niestlé ISBN 2603000063)
  • De knoop van IJsland, Gerrit Jan Zwier (de Prom ISBN 9068014919)
  • Op dood spoor, Desmond Bagley (De Boekerij ISBN 9022508447)
  • Brieven uit IJsland, W.H. Auden (L.J. Veen Utrecht ISBN 9020424025)
  • Guide to the birds of Iceland, Thorsteinn Einarsson (Örn og Örlygur ISBN 9979550074)
  • Geology of Iceland, Thorleifur Einarsson (Mál og menning ISBN 9979306890)
  • Door de mazen van het net, Joris Surmont (uitg. boekscout.nl ISBN 9789460894275)

   KAARTEN

  Volgend kaartmateriaal is in vierkleurendruk en met reliëfaanduiding:

  • overzichtskaart 1:500.000. [op deze kaart staan alle wegen, dorpen en boerderijen aangeduid]: €17
  • 3 deelkaarten 1:250.000. [het zuidwesten, het noordwesten en het oosten]: €17
  • wandelkaart Landmannalaugar-Þórsmörk 1:100.000.: €17
  • wandelkaart Mývatn-Húsavík 1:100.000.: €17
  • wandelkaart Skaftafell 1:100.000.: €17

  De vermelde prijzen zijn per kaart en exclusief verzendingskosten.

  Infomoment

  Wij houden jaarlijks infoavonden over onze IJslandreizen. Achteraf kan je er uiteraard met al jouw vragen betreffende IJsland terecht.
  De infoavonden zijn gratis, reserveren is noodzakelijk.

  Programmawijzigingen

  Niet te voorziene omstandigheden, wijzigingen in vluchtschema’s of andere oorzaken buiten onze wil om,  
  kunnen soms tot programmawijzigingen of tot verschuivingen in de dagindeling leiden.

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier. Voor dagactiviteiten worden geen dossierkosten in rekening gebracht.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  15/12/2020