Op zoek naar iets?

IJsland

IJSLAND - Hoogtepunten van IJsland - 10 dagen

{{statusText}}

vanaf €{{product.Price}}

prijs op aanvraag

 • rondreis met personenwagen | vertrek van mei t/m september
 • hoogtepunten Zuid-IJsland, de Oost-fjorden en het Mývatn-gebied
 • spectaculaire kustlijn, indrukwekkende fjorden, gezellige vissersdorpjes en een vulkanisch actief merengebied

Deze autorondreis voert je langs alle hoogtepunten van Zuid-IJsland met zijn spectaculaire kustlijn, de indrukwekkende fjorden en prachtige gletsjergebieden van Oost-IJsland en de vulkanische fenomenen van het Mývatn-gebied in het noorden. Bij Mývatn bevind je je op één van de zwakste plakken van onze aardkorst; pseudokraters, dampende lavavelden en kokende modderpoelen zijn slechts enkele van de vele verschijnselen die je hier te zien krijgt.

Door het inlassen van een binnenlandse vlucht houden we het reistempo laag zodat je voldoende tijd hebt om te genieten van deze natuur pracht.

Heb je meer of minder tijd om te reizen, bekijk dan ook onze volgende voorbeeldroutes:

Onze hoogtepunten reizen geven je een idee van de mogelijke routes binnen een bepaalde tijdspanne. Ze zijn allen opgesteld zodat je een perfect evenwicht hebt tussen de af te leggen afstanden en de tijd om te wandelen, bezienswaardigheden te bezoeken of hier en daar een excursie in te plannen.
Kortom het zijn steeds zeer uitgebalanceerde routes.

Dag 1

Heenvlucht

Rechtstreekse vlucht naar Keflavík en in ontvangstname van de huurauto. Bij het verlaten van de luchthaven krijg je al een eerste indruk van de vulkanische landschappen op IJsland.
Tijdens een kleine omweg via het Reykjanes schiereiland rij je onder andere langs de steile kliffen van het Kleifarvatn kratermeer en word je al getrakteerd op prachtige vergezichten, stomende warmwaterbronnen en kan je alvast een glimp opvangen van de breuklijk die IJsland in twee scheurt.

's Avonds kan je nagenieten in één van de vele bars en restaurants die Reykjavík te bieden heeft.

Dag 2

Þingvellir, Geysir en Gullfoss

Vandaag bezoek je de beroemde hoogtepunten van de 'Gouden Circle'.

Na een nacht in ReykjavÍk reis je naar Þingvellir, een nationaal park aan de rand van een groot kratermeer. Op deze geologisch belangrijke plaats zie je een stuk van de Mid-Atlantic Rift, de breuk die IJsland letterlijk in twee scheurt. Iets verderop ligt het bekende geisergebied, waar de Strokkur met regelmatige tussenpozen kokend water de lucht in spuit, en de indrukwekkende waterval Gullfoss.

Dag 3

Dyrhólaey

Langs de gitzwarte aswoestijnen van de vulkaan Hekla rijd je naar de zuidkust. Het landschap van Zuid-IJsland is er een van immense ijskappen, uitgestrekte spoelzandvlakten en met mossen begroeide lavavelden. Langs de kustlijn zelf liggen zwarte lavastranden en loodrechte basaltkliffen. Hier kan je in de lente en de vroege zomer miljoenen zeevogels van dichtbij observeren. Langs de groene kuststrook liggen her en der geïsoleerde boerderijen en kleine vissersdorpen. Bij kaap Dyrhólaey, het meest zuidelijke punt van IJsland, heb je een adembenemend uitzicht over de uit zee rijzende rotsen en uitgestrekte lavastranden. 

Dag 4

Skaftafell Nationaal Park

Langs de Mýrdalsjökull naar het Skaftefell Nationaal Park, dat gelegen is aan de voet van de Vatnajökull, de grootste ijsmassa van IJsland. Het is een uitgelezen wandelgebied met toendra, ijzige gletsjertongen, uitgestrekte morenenvelden en met de Svartifoss-waterval die is omgeving met indrukwekkende basaltzuilen. Van hieruit zijn er ook verschillende excursiemogelijkheden.

Dag 5

Vatnajökull - Jökulsárlón

De omgeving van de gletsjer Vatnajökull en het ijsbergenmeer JökulsárlónVlakbij ontdek je gletsjermeren waarin kolossale, blauwgroene ijsbergen drijven. Je kan er de wereld van het ijs van zeer dichtbij ervaren. Verder onder de Vatnajökull tot aan het vissersplaatsje Höfn, gelegen aan de start van de kronkelende wegen langs de Oostfjorden.

Dag 6

Egilsstaðir

Langs de oostelijke fjorden en kleine vissersdorpen naar Egilsstaðir. Met een beetje geluk spot je in één van de fjorden enkele badende zeehonden. Het gebied is minder vulkanisch maar biedt een grote variatie aan landschappen, van steile bergen tot diepe fjorden met kleurrijke contrasten. Je passeert talrijke natuurlijke havens en vissersplaatsjes.

Dag 7-8

Mývatn

Over de hoogvlakte naar Mývatn. Langs een schitterende fjordenroute reis je verder over de hoogvlakten naar Mývatn. Het merengebied is vulkanisch bijzonder actief. Je bezoekt Dettifoss-waterval en Namafjall. In de omgeving kan u ook het vissersdorpje Húsavik bezoeken, uitermate geschikt voor whale watching, en het nationaal park Jökullsárgljúfur. In deze fel uitgesleten canyon stort zich de krachtige waterval Dettifoss met een overdonderend lawaai in de diepte. Grondig bezoek aan de geothermische fenomenen van het Mývatn Nationaal Park en de vulkaan Krafla. Je maakt afwisselende wandelingen door een fascinerende wereld van tafelbergen, pseudokraters, dampende lavavelden, kokende modderpoelen en hete zwavelbronnen. Je bevindt je op een van de zwakste plekken van onze aardkorst. Het gebied is tevens een ornithologisch paradijs.

Dag 9

Akureyri - Reykjavík

Via de Godafoss waterval ga je naar Akureyri, hoofdstad van het noorden. Hier lever je de huurauto in en neem je de binnenlandse vlucht naar Reykjavík.

Dag 10

Terugvlucht

Met een bustransfer word je terug naar de luchthaven van Keflavík gebracht en terugvlucht.

Prijstabel

Hoogtepunten van IJsland - 10 dagen
Prijzen per persoon.
Reisperiodes 2 pers./auto
cat. A
4 pers./per auto
cat. N
01.05.19 t/m 14.05.19
& 15.09.19 t/m 30.09.19
€ 2060 € 1900
15.05.19 t/m 14.06.19
& 20.08.19 t/m 14.09.19
€ 2225 € 2070
15.06.19 t/m 19.08.19 € 2400 € 2195

De vertrekdatum is bepalend voor het seizoenstarief.

Cat. A huurauto: Volkswagen Polo (of gelijkwaardig)
Cat. N huurauto: Skoda Octavia (of gelijkwaardig)

 

Nota

In bovenstaande prijzen zijn vluchten en luchthaventaks inbegrepen. Naargelang de periode, rekenen we hiervoor een realistisch bedrag in waardoor we niet snel een toeslag dienen aan te rekenen. Kunnen we echter bij boeking een klasse reserveren aan een lager tarief, dan kennen we hiervoor de nodige korting toe. Hoe vroeger je jouw reis boekt hoe groter de kans op een voordelig vluchttarief.
Op deze manier garanderen we scherpe en eerlijke prijzen.

Excursies:
Tijdens de rondreis kan je ook aan tal van interessante excursies deelnemen.

Nuttig om weten

VERLENGEN VAN DE AUTORONDREIS

Wil je de vooropgestelde autorondreis 1 of meerdere dagen uitbreiden of wil je je verblijf in Reykjavík verlengen (met of zonder huurwagen), dan maken wij je hiervoor graag een offerte.

VOLLEDIG INFORMATIEPAKKET

Ongeveer 2 weken voor vertrek krijg je een volledig IJsland-informatiepakket toegestuurd. Het pakket bevat een IJsland Reishandboek (Dominicus Reeks), een gedetailleerde wegenkaart op 1:500 000, de gedragcode van de weggebruiker, nuttige tips en wetenswaardigheden, een Nederlandstalige beschrijving van uw reisroute met de belangrijkste bezienswaardigheden en interessante excursiemogelijkheden. Per geboekt dossier ontvang je 1 informatiepakket.

À LA CARTE

Overnachtingen op guesthouses of op hotel zijn mogelijk tijdens iedere rondreis. Prijzen op aanvraag.

Wil je een auto van een andere categorie of is het aantal personen waarmee je reist verschillend aan wat in de prijzentabel is opgegeven, dan maken wij je hiervoor graag een offerte. Familiekamers en reductie voor kinderen (- 12 jaar) zijn op aanvraag. Noteer onze bijzonder gunstige tarieven buiten de zomermaanden.

Transport

Onze autohuurprijzen zijn telkens op basis van een ongelimiteerd aantal kilometers en met inbegrip van een basisverzekering (CDW-all risk verzekering) met vrijstelling.

Klik hier voor meer informatie over de verzekeringen voor huurwagens, types voertuigen, de wegen op IJsland en algemene info over het huren van een voertuig.

Persoonlijke uitrusting

Voor je comfort is een degelijke en aangepaste kledij noodzakelijk. Je hoeft hiervoor echter geen gesofisticeerd of duur materiaal aan te schaffen. Met eenvoudige middelen kan je je comfortabel en efficiënt uitrusten.

Fooien

Fooien, taksen en BTW zijn steeds inclusief in alle prijzen.

Overnachtingen

In Reykjavík overnacht je in een centraal gelegen driesterrenhotel. Tijdens je rondreis overnacht je in guesthouses. Het laat je toe om het dagelijks leven op het platteland te ervaren. ’s Morgens na een stevig ontbijt ga je op weg om nieuwe natuurfenomenen te ontdekken.’s Avonds word je onthaald door je nieuw gastgezin en proef je de IJslandse gerechten die de gastvrouw voor je heeft klaargemaakt. Indien je wenst kan je ook het lunchpakket voor jou laten verzorgen. Alle verblijven zijn steeds berekend op basis van kamer met ontbijt.

Nota

De beschikbare overnachtingsmogelijkheden, zowel in Reykjavik als op het platteland, zijn gelimiteerd. Tijdens de maanden juli en augustus zijn bepaalde plaatsen snel volzet. Wanneer je laat boekt is de kans groot dat we sommige geplande overnachtingsplaatsen dienen aan te passen en dat hierdoor de vooropgestelde reisroute iets wijzigt. Dit verandert echter niets aan de algemene inhoud van je reisprogramma. Indien de overnachtingswijzigingen een meerprijs met zich zouden meebrengen, dan nemen wij contact met je op om dit eerst te overleggen.

Inschrijven

Indien je beslist hebt, telefoneer ons dan om meteen je plaats te laten vastleggen. Stuur gelijktijdig het volledig ingevuld inschrijvingsformulier door. Uiterlijk binnen de 7 dagen dient het voorschot van 25% betaald te zijn. Het saldo dient betaald te zijn zes weken voor de afreisdatum.

Maaltijden

’s Morgens na een stevig ontbijt ga je op weg om nieuwe natuurfenomenen te ontdekken. Voorzie dan ook best een lunchpakket.
’s Avonds kan er in veel boerderijen een avondmaal voorzien worden mits je 24u op voorhand een seintje geeft. Sommige uitbaters willen zelf iets klaarmaken voor hun gasten, andere hebben een (kleine) menukaart waaruit gekozen kan worden. Indien een boerderij geen van beide kan voorzien, is er altijd een gelegenheid in de buurt waar je iets kan gaan eten.

Infomoment

Wij houden jaarlijks informatie-avonden over onze IJslandreizen. Aan de hand van dia- en kaartmateriaal vertelt IJslandkenner Willy Wouters je niet alleen over het land, de bijzondere natuurfenomenen en de reismogelijkheden; ook de praktische kant van de begeleide groepsreizen en van individueel reizen komt aan bod. Na iedere lezing kan je uiteraard met al je vragen betreffende IJsland terecht.

Literatuur en kaartmateriaal

Als voorbereiding op je IJslandreis kunnen we een aantal reisgidsen en kaarten aanraden.

LITERATUUR

Als voorbereiding op je IJslandreis zijn volgende werken interessant.

 • IJsland, Mirjam de Waard (Dominicus) 
 • IJsland, Arnold Jansen (Elmar) 
 • Struinen op IJsland, Ruud Schaafsma (ISBN 978 90 812296 16) 
 • Guide des volcans d’Europe, Maurice Kraft (Delachaux & Niestlé ISBN 2603000063) 
 • De knoop van IJsland, Gerrit Jan Zwier (de Prom ISBN 9068014919) 
 • Op dood spoor, Desmond Bagley (De Boekerij ISBN 9022508447) 
 • Brieven uit IJsland, W.H.Auden (L.J.Veen Utrecht ISBN 9020424025) 
 • Guide to the birds of Iceland, Thorsteinn Einarsson (Örn og Örlygur ISBN 9979550074) 
 • A guide to the flowering plants of Iceland, Hördur Kristinsson (Örn og Örlygur ISBN 9979550554) 
 • Geology of Iceland, Thorleifur Einarsson (Mál og menning ISBN 9979306890) 
 • Door de mazen van het net, Joris Surmont (uitg. boekscout.nl ISBN 978-94-6089-427-5)
  Oostendenaar Joris Surmont beleefde het aan boord van kotters en IJslandtrawlers en vertelt erover.
  Het boek handelt over visserij in voor- en tegenspoed, over hard labeur, turbulente kabeljouwoorlogen en visserijtechnieken.

KAARTEN

Vooral voor de individuele IJslandreiziger zijn degelijke kaarten een noodzaak.

Volgend kaartmateriaal, in vierkleurendruk en met reliëfaanduiding, is verkrijgbaar op ons kantoor.

 • overzichtskaart 1:500.000. [op deze kaart staan alle wegen, dorpen en boerderijen aangeduid]: € 17
 • 3 deelkaarten 1:250.000. [het zuidwesten, het noordwesten en het oosten]: € 17
 • wandelkaart Landmannalaugar-Thórsmörk 1:100.000.: € 17 wandelkaart Myvatn-Húsavik 1:100.000: € 17
 • wandelkaart Skaftafell 1:100.000: € 17 

De vermelde prijzen zijn per kaart en exclusief portkosten.

Bij de autorondreizen op onze website krijgt u een uitgebreid informatiepakket (één pakket per wagen).

Het informatiepakket bevat:

 • het 300 pagina dikke IJsland reishandboek uit de Dominicus reeks
 • een wegenkaart op 1:500.000 van het IJslandse cartografisch instituut
 • ons Nederlandstalig routeboek met algemene informatieve voor de individuele reiziger met veel nuttige en praktische tips

Natuur

Respect voor de natuur is een zaak die ieder aanbelangt.De natuurfenomenen maken deel uit van het nationaal patrimonium en verdienen evenveel respect als een historisch monument. De IJslandse natuur is uitermate kwetsbaar. Door de subarctische ligging en de heel korte zomerperiode, maakt de flora ieder jaar opnieuw een bijzonder intense overlevingsstrijd door. Het afsmelten van de wintersneeuw, hevige stormwinden en het actieve vulkanisme zorgen voor moeilijk tegen te houden erosie. Het is dan ook ten strengste verboden om met voertuigen en mountainbikes de aangeduide wegen/pistes te verlaten.Volg strikt de reglementering die je met het informatiepakket wordt toegestuurd.

Taal

Het IJslands is oud-Noors. Het is de oorspronkelijke taal die door de eerste eilandbewoners gesproken werd.  
De meeste IJslanders spreken en verstaan Engels.

Stroom

De netspanning op IJsland is overal 220 Volt.

Annuleringsverzekering

Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

Bijstandsverzekering

Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. U kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

Dossierkosten

Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier.

Je Zuiderhuis-voordeel

Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

Garantiefonds reizen

Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

Privacy & copyright

Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

Verwerking van persoonsgegevens
Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

Intellectuele eigendomsrechten
De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.