Op zoek naar iets?

drones op ijsland

IJsland legt drones aan de ketting

Drones zijn een godsgeschenk voor natuurfotografen. Voor de lokale bevolking vormen ze echter vaak een bron van ergernis.

Tot voor kort was het gebruik van drones voor luchtfotografie nagenoeg ongereguleerd. In het voorjaar kondigde de Icelandic Transport Authority echter een aantal wetten aan die het gebruik van drones in woongebieden en nabij luchthaven moet beperken. De nieuwe wetgeving komt er na een incident begin januari, waarbij een helikopterpiloot maar net een drone kon ontwijken boven de luchthaven Reykjavíkurflugvöllur.

Praktisch mag er niet meer binnen een straal van 2 km rond commerciële luchthavens gevlogen worden en binnen een straal van 1,5 km rond alle andere luchthavens. Daarnaast wordt ook vliegen boven 130 m strafbaar. Ook op private eigendommen en in het Vatnajökull National Park wordt het gebruik van drones gelimiteerd, om de lokale flora en fauna een beetje welverdiende rust te gunnen. Dus, beste IJslandreiziger, wij zien uw geweldige foto's graag tegemoet, maar wees gewaarschuwd!