Op zoek naar iets?

IJsland - Papegaaiduikers

Papegaaiduikers observeren

Papegaaiduikers op IJsland

Bijna de helft van de totale wereldpopulatie papegaaiduikers leeft in IJsland, de vogels zijn dan ook hét symbool voor het land.
In het IJslands krijgen deze vogeltjes de naam “Lundi”.

Papegaaiduikers leven in kolonies en zijn over een groot deel van het hele eiland te vinden. Ze leven in grote kolonies en zijn op sommige plekken dan ook heel talrijk aanwezig. Papepegaaiduikers leven aan de kust, op de bovenste rand van de kliffen langs de zee. Ze broeden niet op de kliffen zelf zoals de meeste zeevogels maar in holletjes in de bovenste laag van de klif, onder het gras.
Op heel wat plaatsen kan je ze vanaf de rand van een klif van vrij dichtbij observeren maar het is ook mogelijk ze per boot vanop het water bewonderen.

Locaties

Kollafjörður in de Faxaflói baai

Deze twee eilandjes zijn enkel per boot bereikbaar vanuit de hoofdstad Reykjavík.
Hier zijn verschillende kolonies papegaaiduikers te vinden.

Breiðafjörður

Deze baai bevindt zich in het westen van IJsland. Vanuit Stykkishólmur kan je boottochten maken naar nabijgelegen eilandjes om papegaaiduikers en andere vogels van dichtbij te bewonderen.

Látrabjarg

Deze vogelklif is het meest westelijke deel van IJsland en van Europa. Op deze meer dan 400 meter hoge en 10-tal kilometer lange klif broeden miljoenen vogels waaronder de papegaaiduiker maar ook zeekoeten, alken en jan-van-genten kan je hier van dichtbij observeren.

Borgarfjörður Eystri

Voorbij het vissersplaatsje Borgarfjörður bevindt zicht de vogelrots Hafnarhólmar. Deze rots is de broedplaats voor heel wat vogels waaronder papegaaiduikers en drieteenmeeuwen. Vanaf houten platformen rond de vogelrots kan je de dieren urenlang bekijken.

Skrúður

Skrúður is een eiland gelegen voor de Fáskrúðsfjörður in het oosten van IJsland. Een ideale plaats voor het observeren van papegaaiduikers, drieteenmeeuwen, noorse stormvogels en jan-van-genten. Wie de eiland rots wil beklimmen heeft best geen hoogtevrees en is avontuurlijk aangelegd

Zuidkust

Langs de zuidkust zijn er enkele plekken die populair zijn onder de papegaaiduikers:

  • Ingólfshöfði, ten zuiden van de Öræfajökull gletsjer
  • Reynisdrangar, nabij Vík í Mýrdal
  • Dyrhólaey

Vestmannæyjar

Hier leeft de grootste kolonie papegaaiduikers in IJsland, namelijk de helft van de papegaaiduikers op IJsland broed op dit eiland. Wil de vogels van dichtbij observeren is het aangewezen om met een boot langs de rotsen te varen.
Vestmannæyjar is te bereiken per vliegtuig of met de ferry.

Weetjes

Papegaaiduiker leven tijdens de herfst en winter op zee, in de lente keren ze terug naar land om te broeden. Op zee heeft de papegaaiduiker een solitair leven, hij dobbert rond en beweegt zich voort met zijn krachtige poten. Het water rond IJsland is zeer koud, zeker in de wintermaanden, maar dankzij zijn dikke vacht voelt hij hier niks van. Door zijn zwarte rug is hij niet te zien door roofdieren in de lucht en door zijn witte onderkant kunnen ook roofdieren onder water hem niet zien.

Meer dan de helft van de totale populatie papegaaiduikers is te vinden op IJsland. Dit cijfer is jammer genoeg aan het dalen. Door de stijging van de temperatuur van de oceaan, verandert ook de populatie vis waardoor de vogels niet voldoende eten hebben en ze elders voedsel moeten zoeken.

Papegaaiduikers zijn meestal monogaam en keren elk jaar terug naar dezelfde plek om te paren. Beide ouders zorgen voor het jong, het mannetje spendeert het grootste deel van zijn tijd aan het bewaken en onderhouden van het nest. Het vrouwtje houdt zich bezig met het uitbroeden van het ei.

Na het broedseizoen vallen de karakteristieke en mooi gekleurde snaveldelen af. De fleurige oranje snavel wordt iets kleiner en krijgt een eerder gelige kleur.

Het vrouwtje legt slecht één ei per jaar. Eens het kuiken geboren is blijft het ongeveer 49 dagen in het nest en eet het kleine vissoorten. Als het jong 40 dagen oud is, wordt het door zijn ouders verlaten. Gedreven door honger verlaat het jong zijn nest ongeveer 9 dagen nadat zijn ouders hem in de steek lieten. Dan probeert het jong al stappend of vliegend de kust te bereiken. Op de Westman Eilanden is het niet ongewoon om jonge kuikens langs de weg te vinden, compleet verward en uitgehongerd. Deze worden dan gevangen, onderzocht en terug vrijgelaten op zee. Eens op zee blijft de nu volwassen papegaaiduiker hier de eerste paar jaar rondzwerven.