Op zoek naar iets?

IJsland - Eldborg

IJSLAND - West en zuid IJsland - 8 dagen

{{statusText}}

vanaf €1560

  • autorondreis op individuele basis| vertrek van mei t/m september
  • snæfellsnes schiereiland en de spectaculaire kustlijn van Zuid-IJsland
  • combinatie van de hoogtepunten langs de zuidkust en het minder gekende snaefellsnes

  Je bezoekt verschillende vulkanische fenomenen en een van de meest spectaculaire kustlijnen van het eiland. De basaltkliffen bij Kaap Dyrhólaey en Vík, waar duizenden meeuwen en papegaaiduikers broeden, rijzen loodrecht uit de oceaan. In Zuid-IJsland glijden indrukwekkende gletsjertongen tot op zeeniveau. Dikke moslagen bedekken lavavelden van amper twee eeuwen oud. 

  Uitgestrekte zwarte vlakten contrasteren met het ijs van de Vatnajökull, IJslands grootste gletsjer. Aan de voet van de ijskappen ontdekt u meren waarin kolossale ijsbergen drijven en afsmelten in de zee. Aan de voet van de Mýrdals-gletsjer ligt het vroegere eiland Hjörleifshöfdi geïsoleerd in een oceaan van zand. Het gebied is een apart biotoop met een grote verscheidenheid aan subarctische plantengroei. 

  De felgekleurde daken van de geïsoleerde boerderijen contrasteren met de groene weilanden. 
  Je leert hoe op IJsland de aardwarmte op een natuurlijke manier wordt aangewend om huizen en serres te verwarmen. 

  Een reis met voldoende tijd om de verschillende gebieden te verkennen.

   
   
  Dag 1

  Heenvlucht

  Rechtstreekse vlucht naar Keflavík en in ontvangstname van de huurauto op de luchthaven. Naar Reykjavík via de het Reykjanes schiereiland en de Blue Lagoon. Het azuurblauwe water van het warmwatermeer contrasteert fel met de zwarte lava velden en geeft een buitenaardse indruk.

  Rij onmiddellijk door naar de meest noordelijke hoofdstad van Europa en kan krijg alvast een eerste indruk van deze gezellige en bruisende stad.

  Dag 2-3

  Snæfellsnes

  Snæfellsnes is een langgerekte bergketen die tot ver in zee reikt. Het massief eindigt op een meer dan duizend meter hoge en door een ijskap bedekte vulkaan. De voet van de ijsvulkaan is een prachtig wandelgebied. Het schiereiland geeft een sprookjesachtige indruk en spreekt tot de verbeelding met zijn vulkanen, torenhoge basaltzuilen, stranden met grote rolkeien en met mos bedekte lava velden.
  Tijdens een wandeling rond de kleurrijke vuurtoren in het pittoreske vissersdorpje Stykkishólmur krijg je een weids uitzicht over de Breiðafjörður.

  Dag 4

  Þingvellir, Geysir en Gullfoss

  Het Þingvellir Nationaal Park is in de eerste plaats een geologisch hoogtepunt. Aan de oevers van IJslands grootste meer, Þingvallavatn, ligt de Mid-Atlantic Rift, de breuklijn die IJsland letterlijk in twee scheurt en zorgt ervoor dat de geothermische energie gemakkelijk het aardoppervlak bereikt.  Het Þingvellir N.P. is één van de weinige plaatsen op aarde waar  de werking van tektonische platen zo duidelijk te zien is.
  Het is ook een historisch belangrijke site. Bij de basaltwanden van de breuk werden in de 10de eeuw de basiswetten uitgesproken die vandaag nog steeds het land regeren. Iets verderop vindt u nog een bewijs van die verborgen energie, het Geysir gebied. In Haukudalur spuit de geiser 'Strokkur' kokend water 30 m hoog de lucht in. En alsof het nog niet genoeg was, komt u uiteindelijk aan de Gullfoss waterval die zich met veel gedonder in twee trappen naar beneden stort. De Hvitá-rivier, smeltwater van de nabij gelegen gletsjer Langjökull, vormt trapsgewijs een dubbele waterval alvorens haar loop verder te zetten in een diepe canyon.

  Dag 5

  Zuidkust

  Voorbij Vík beginnen de 'Sandurs', het gebied van de zandwoestijnen. Dikke moslagen bedekken lavavelden van amper twee eeuwen oud. De zachtglooiende vlaktes maken plaats voor een smalle kuststrook die afgeboord wordt door de massieven van de Eyjafjalla- en Myrdalsgletsjer. Steile bergwanden met talloze watervallen, kliffen met hier en daar een papegaaiduiker en zwarte zandstranden met basaltzuilen zijn de uitschieters van vandaag. Onderweg rijd je eveneens door het 'Vuurveld' dat, in tegenstelling tot de sprookjesachtige sfeer, een stille getuige is van een minder aangename periode in de IJslandse, en misschien zelfs Europese, geschiedenis. Verder langs de uitgestrekte spoelvlaktes van de Mýrdals- en Vatnajökull gletsjers naar het Skaftafell N.P.

  Dag 6

  Skaftafell N.P.

  De ijslandschappen aan de rand van Europa's grootste gletsjer, de Vatnajökull. Uitgestrekte zwarte vlakten contrasteren met het ijs van de Vatnajökull. Meer naar het oosten ligt het Skaftafell Nationaal Park. Hier schuilt de waterval Svartifoss tussen een weelderige vegetatie. De omgeving wordt gedomineerd door de brede en indrukwekkende gletsjertongen van de Öraefajökull, een met ijs bedekte vulkaan. Bij het naderen van Jökulsárlón, het gletsjermeer met de vele drijvende ijsbergen, verandert de rondreis in een ware pooltocht. De immense ijsschotsen sterven er een stille dood op weg naar Atlantische Oceaan.
  Terug richting westen met een wandeling in de omgeving van Kirkjubæjarklaustur en Hjörleifshöfði.

  Dag 7

  Reykjavík

  Terug naar Reykjavík via een mooi uitgesleten canyon en het serrendorp Hveragerði waar je een wandeling kan maken naar een warmwaterrivier. De felgekleurde daken van de geïsoleerde boerderijen contrasteren met de groene weilanden. Paarden en schapen grazen rustig naast elkaar. Hooien is de voornaamste bezigheid in de IJslandse landbouwzone. Een wandeling door Hveragerði leert je hoe op IJsland de aardwarmte op een natuurlijke manier wordt aangewend om huizen en serres te verwarmen. Het is verrassend om hier een grote variëteit aan fruit, groenten en zelfs bananen te zien groeien.

  Dag 8

  Terugvlucht

  Inleveren van de huurauto op de internationale luchthaven te Keflavík en rechtstreekse terugvlucht.

  Periode

  Afreis mogelijk van 01.05.20 t/m 30.09.20

  Hoogseizoen: 15.06.20 t/m 19.08.20

  Tussenseizoen: 15.05.20 t/m 14.06.20 & 20.08.20 t/m 14.09.20

  Laagseizoen: 01.05.20 t/m 14.05.20 & 15.09.20 t/m 30.09.20

  Prijzen

  Hoogseizoen
  € 1815 per persoon (o.b.v. 2 personen - tweepersoonskamer) auto cat. A
  € 1675 per persoon (o.b.v. 4 personen - 2 tweepersoonskamers) auto cat. N

  Tussenseizoen
  € 1650 per persoon (o.b.v. 2 personen - tweepersoonskamer) auto cat. A
  € 1550 per persoon (o.b.v. 4 personen - 2 tweepersoonskamers) auto cat. N

  Laagseizoen
  € 1560 per persoon (o.b.v. 2 personen - tweepersoonskamer) auto cat. A
  € 1465 per persoon (o.b.v. 4 personen - 2 tweepersoonskamers) auto cat. N

  Nota

  In bovenstaande prijzen zijn vluchten en luchthaventaks inbegrepen. Naargelang de periode, rekenen we hiervoor een realistisch bedrag in waardoor we niet snel een toeslag dienen aan te rekenen. Kunnen we echter bij boeking een klasse reserveren aan een lager tarief, dan kennen we hiervoor de nodige korting toe. Hoe vroeger je jouw reis boekt hoe groter de kans op een voordelig vluchttarief.
  Op deze manier garanderen we scherpe en eerlijke prijzen. 

  Excursies:
  Tijdens uw rondreis kan je ook aantal interessante excursies deelnemen.

  Nuttig om weten

  VERLENGEN VAN DE AUTORONDREIS

  wil je de vooropgestelde autorondreis 1 of meerdere dagen uitbreiden of wil je jouw verblijf in Reykjavík verlengen
  (met of zonder huurwagen), dan maken wij hiervoor graag een offerte.

  VOLLEDIG INFORMATIEPAKKET

  Ongeveer 2 weken voor vertrek krijg je een volledig IJsland-informatiepakket toegestuurd. Het pakket bevat een IJsland Reishandboek (Dominicus Reeks), een gedetailleerde wegenkaart op 1:500 000, de gedragscode van de weggebruiker, nuttige tips en wetenswaardigheden, een Nederlandstalige beschrijving van jouw reisroute met de belangrijkste bezienswaardigheden en interessante excursiemogelijkheden. Per geboekt dossier ontvang je 1 informatiepakket.

  À LA CARTE

  Overnachtingen in guesthouses of op hotel zijn mogelijk tijdens iedere rondreis. Prijzen op aanvraag.

  Wil je een auto van een andere categorie of is het aantal personen waarmee je reist verschillend aan wat in de prijzentabel is opgegeven, dan maken wij hiervoor graag een offerte. Familiekamers en reductie voor kinderen (- 12 jaar) zijn op aanvraag. Noteer onze bijzonder gunstige tarieven buiten de zomermaanden.

  Transport

  Onze autohuurprijzen zijn telkens op basis van een ongelimiteerd aantal kilometers en met inbegrip van een basisverzekering (CDW-all risk verzekering) met vrijstelling.

  Klik hier voor meer informatie over de verzekeringen voor huurwagens, types voertuigen, de wegen op IJsland en algemene info over het huren van een voertuig.

  Persoonlijke uitrusting

  Voor je comfort is een degelijke en aangepaste kledij noodzakelijk.
  Je hoeft hiervoor echter geen gesofisticeerd of duur materiaal aan te schaffen. 

  Met eenvoudige middelen kan je jezelf comfortabel en efficiënt uitrusten.

  Fooien

  Fooien, taksen en BTW zijn steeds inclusief in alle prijzen.

  Overnachtingen

  In Reykjavík overnacht je in een centraal gelegen driesterrenhotel. Tijdens je rondreis overnacht je op boerderijen. Het laat je toe om het dagelijks leven op het platteland te ervaren. ’s Morgens na een stevig ontbijt ga je op weg om nieuwe natuurfenomenen te ontdekken.’s Avonds word je onthaald door je nieuw gastgezin en je proeft de IJslandse gerechten die de gastvrouw voor jou heeft klaargemaakt. Indien je wenst kan je ook het lunchpakket voor laten verzorgen. 

  Alle verblijven zijn steeds berekend op basis van kamer met ontbijt.

  Nota

  De beschikbare overnachtingsmogelijkheden, zowel in Reykjavik als op het platteland, zijn gelimiteerd. Tijdens de maanden juli en augustus zijn bepaalde plaatsen snel volzet. Wanneer je laat boekt is de kans groot dat we sommige geplande overnachtingsplaatsen dienen aan te passen en dat hierdoor de vooropgestelde reisroute iets wijzigt. Dit verandert echter niets aan de algemene inhoud van jouw reisprogramma. Indien de overnachtingswijzigingen een meerprijs met zich zouden meebrengen, dan nemen wij contact op om dit eerst te overleggen.

  Maaltijden

  ’s Morgens na een stevig ontbijt ga je op weg om nieuwe natuurfenomenen te ontdekken. Voorzie dan ook best een lunchpakket. ’s Avonds kan er in veel boerderijen een avondmaal voorzien worden mits je 24u op voorhand een seintje geeft. Sommige uitbaters willen zelf iets klaarmaken voor hun gasten, andere hebben een (kleine) menukaart waaruit gekozen kan worden.
  Indien een boerderij geen van beide kan voorzien, is er altijd een gelegenheid in de buurt waar je iets kan gaan eten.

  Infomoment

  Wij houden jaarlijks informatie-avonden over onze IJslandreizen. Aan de hand van dia- en kaartmateriaal vertelt IJslandkenner Willy Wouters niet alleen over het land, de bijzondere natuurfenomenen en de reismogelijkheden; ook de praktische kant van de begeleide groepsreizen en van individueel reizen komt aan bod. Na iedere lezing kan je uiteraard met al uw vragen betreffende IJsland terecht.

  Inschrijven

  Indien je beslist hebt, gelieve ons dit te bevestigingen via e-mail. We sturen dan alle reservaties door naar onze partners ter plaatse. Van zodra we alle bevestigingen van onze partners ontvangen hebben, sturen we u zo snel mogelijk de finale bestelbon door samen met de betalingsgegevens. Uiterlijk binnen de 7 dagen dient het voorschot van 25% betaald te zijn. Het saldo dient betaald te zijn 6 weken voor de afreisdatum.

  Een bestelbon is geen offerte. Bij annulatie gelden de annulatievoorwaarden.

  Literatuur en kaartmateriaal

  Als voorbereiding op jouw IJslandreis kunnen we een aantal reisgidsen en kaarten aanraden.

  LITERATUUR

  Als voorbereiding op jouw IJslandreis zijn volgende werken interessant.

  • IJsland, Mirjam de Waard (Dominicus) 
  • IJsland, Arnold Jansen (Elmar) 
  • Struinen op IJsland, Ruud Schaafsma (ISBN 978 90 812296 16) 
  • Guide des volcans d’Europe, Maurice Kraft (Delachaux & Niestlé ISBN 2603000063) 
  • De knoop van IJsland, Gerrit Jan Zwier (de Prom ISBN 9068014919) 
  • Op dood spoor, Desmond Bagley (De Boekerij ISBN 9022508447) 
  • Brieven uit IJsland, W.H.Auden (L.J.Veen Utrecht ISBN 9020424025) 
  • Guide to the birds of Iceland, Thorsteinn Einarsson (Örn og Örlygur ISBN 9979550074) 
  • A guide to the flowering plants of Iceland, Hördur Kristinsson (Örn og Örlygur ISBN 9979550554) 
  • Geology of Iceland, Thorleifur Einarsson (Mál og menning ISBN 9979306890) 
  • Door de mazen van het net, Joris Surmont (uitg. boekscout.nl ISBN 978-94-6089-427-5)
   Oostendenaar Joris Surmont beleefde het aan boord van kotters en IJslandtrawlers en vertelt erover.
   Het boek handelt over visserij in voor- en tegenspoed, over hard labeur, turbulente kabeljouwoorlogen en visserijtechnieken.

  KAARTEN

  Vooral voor de individuele IJslandreiziger zijn degelijke kaarten een noodzaak.

  Volgend kaartmateriaal, in vierkleurendruk en met reliëfaanduiding, is verkrijgbaar op ons kantoor.

  • overzichtskaart 1:500.000. [op deze kaart staan alle wegen, dorpen en boerderijen aangeduid]: € 17
  • 3 deelkaarten 1:250.000. [het zuidwesten, het noordwesten en het oosten]: € 17
  • wandelkaart Landmannalaugar-Thórsmörk 1:100.000.: € 17 wandelkaart Myvatn-Húsavik 1:100.000: € 17
  • wandelkaart Skaftafell 1:100.000: € 17 
  De vermelde prijzen zijn per kaart en exclusief portkosten.

  Bij de autorondreizen op onze website krijg je een uitgebreid informatiepakket (één pakket per wagen).

  Het informatiepakket bevat:

  • het 300 pagina dikke IJsland reishandboek uit de Dominicus reeks
  • een wegenkaart op 1:500.000 van het IJslandse cartografisch instituut
  • ons Nederlandstalig routeboek met algemene informatieve voor de individuele reiziger met veel nuttige en praktische tips

  Natuur

  Respect voor de natuur is een zaak die ieder aanbelangt. De natuurfenomenen maken deel uit van het nationaal patrimonium en verdienen evenveel respect als een historisch monument. De IJslandse natuur is uitermate kwetsbaar. Door de subarctische ligging en de heel korte zomerperiode, maakt de flora ieder jaar opnieuw een bijzonder intense overlevingsstrijd door. Het afsmelten van de wintersneeuw, hevige stormwinden en het actieve vulkanisme zorgen voor moeilijk tegen te houden erosie. Het is dan ook ten strengste verboden om met voertuigen en mountainbikes de aangeduide wegen/pistes te verlaten. Volg strikt de reglementering die je met het informatiepakket wordt toegestuurd.

  Taal

  Het IJslands is oud-Noors. Het is de oorspronkelijke taal die door de eerste eilandbewoners gesproken werd.
  De meeste IJslanders spreken en verstaan Engels.

  Stroom

  De netspanning op IJsland is overal 220 Volt.

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier. Voor dagactiviteiten worden geen dossierkosten in rekening gebracht.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  16/11/2019