Op zoek naar iets?

Wandelreizen in Monte Rosa in Italië

In het zog van de zonen van Zeus

Naar mythische hoogtes

 

Onbekommerd om het lot van gewone stervelingen, huizen de goden steeds in hogere sferen. Op de flanken van de Etna, de Helikon of de top van de Olympus, opdat we hun hemelse rust niet zouden verstoren met onze al te banale beslommeringen. Dat is buiten ZuiDERHuiS Wandelreizen gerekend. Gewapend met een stevig paar wandelschoenen, jagen we in juli en augustus het aantal hoogtemeters flink de lucht in. Zo bedwingen we onder meer de halfgoden en tweelingbroers Castor (4226 meter) en Pollux (4092 meter) in het machtige Monte Rosa-massief in Noord-Italië en wagen we ons aan een odyssee dwars door Corsica.

Oppergod Zeus had zijn viriliteit niet immer onder controle. Om aan het aandachtige oog van Hera te ontsnappen, nam hij maar al te graag een andere gedaante aan: een gouden regen bij Danaë, een sater bij Antiope en een witte stier bij Europa, om er maar enkele te noemen. De liefdeskinderen van Zeus zijn talrijk. Om de beeldschone Leda - gemalin van de Spartaanse koning Tyndareos en moeder van een zekere Helena, voor wie meer bloed vloeide dan het op een maand regenen kan - het hof te maken, nam de geile godheid de vermomming van een zwaan aan.

(tekst gaat verder onder de foto)

Wandelreizen in Monte Rosa in italië

Opdat het bedrog nooit ontdekt zou worden, bedreef Leda die avond ook de liefde met haar echtgenoot. Het resultaat: een tweeling, Castor, de zoon van Tyndareos en Pollux, de onsterfelijke zoon van Zeus. De halfbroers werden geroemd om hun bedrevenheid in de jacht en vervoegden Jason en zijn Argonauten op hun zoektocht naar het gulden vlies. Na een onbenullige twist over veeroof werd Castor fataal verwond. Pollux offerde zijn onsterfelijkheid op om het leven van zijn broer te redden, en de tweelingbroers werden de helderste sterren in de constellatie Gemini. 

Hun aardse vertegenwoordigers, Castor (4226 m.) en Pollux (4092 m.), in het Monte Rosa-massief in het noorden van Italië, zijn vierduizenders van mythische proporties. Op onze groepsreis naar het Monte Rosa-massief roepen we onze innerlijke Hercules aan en begeven we ons in juli 7 dagen lang boven de magische grens van 2000 meter. Het is een tocht van superlatieven, in de hoogste regionen van Europa. 100 meter meer of minder doen er niet toe. Wie in juli reeds andere pieken te ronden heeft, kan ook in augustus mee naar Monte Rosa of de eveneens mythische Gran Paradiso

Wie liever iets lager vertoeft en de zon boven de eeuwige sneeuw verkiest, moet op het Île de Beauté zijn. De Corsicanen zijn een kranig volk op een kranig eiland. Niet echt Frans, niet echt Italiaans maar wel 100% eigenzinnig. Geen beter manier om een Corsicaan op zijn paard te krijgen dan hem een Fransman of een Italiaan te noemen, en te beweren dat zijn taal slechts een dialect is. Even robuust als de Corsicaan zijn de granieten bergruggen die het eiland van noord naar zuid doorklieven. Dwars door het Corsicaanse gebergte loopt de GR20, een Grande Randonnée met sterallures. Op onze groepsreis naar Corsica in augustus trekken we van Bavella in het zuiden naar de voet van de Muvrella (2150 m.). Op 2 weken leggen we zo’n 150 km. af tussen beeldige bergdorpjes, turkooisblauwe meertjes en pastorale valleien. In de berghutten, gîtes en bergeries toveren de taaie bergbewoners bij schemerlicht het beste van de streek op ons bord.

Wandelreizen in Corsica