Op zoek naar iets?

Kris Vansant

INDONESIË - Driemaal anders - 16 dagen

{{statusText}}

vanaf €1760

  • individuele gevarieerde rondreis door Bali en Sulawesi
  • verleng je vakantie op de paradijselijke Gili-eilanden
  • ontdek prachtige tempels, rijstterrassen en rijke cultuur
  ,

  Drie maal verassend anders

  Indonesië heeft het allemaal! Van verbluffende natuur met vulkanen, rijstterrassen, karstgebieden en hagelwitte stranden tot een rijke cultuur van adembenemende tempelbouw, dans en schilderkunst. Op deze reis ontdek je drie eilanden van Indonesië die één voor één verrassend anders zijn.

  Op Bali maak je in Ubud kennis met de indrukwekkende Balinese cultuur. Je passeert landschappen vol rijstterrassen en bezoekt beroemde tempels zoals de tempel van Gunung Kawi, Tanah Lot, Bratan en Taman Ayun. Wandelen doe je rond het ecodorpje Munduk, waar je kennismaakt met het plattelandsleven op Bali. Al snorkelend ontdek je de kleurrijke onderwaterwereld van Menjangan. De spectaculaire rijstterrassen van Tista en de watertuinen van Tirtagangga ontbreken natuurlijk niet op je programma. Aan de ‘piek van Bali’, de Agung vulkaan, ontdek je de Moedertempel Pura Besakih. 

  Na het mooie, maar toeristische Bali reis je richting Sulawesi en maak je kennis met de authentieke Toraja cultuur. Dankzij je lokale gids treed je binnen in hun universum van eeuwenoude rituelen en symboliek. Bovendien bezoek je Maros en Bantimurung Balusarauing, één van de grootste karstgebieden ter wereld. 

  Uitblazen doe je op de paradijselijke Gili-eilanden. Je kiest tussen Gili Meno, Gili Trawangan en Gili Asahan. Alle drie bieden zij parelwitte zandstranden en kleurige koraalriffen voor de kust. Een gedroomde afsluiter na een gevarieerde rondreis in Indonesië!

  Reis op maat

  Dit individueel programma is een suggestieroute, samengesteld om een zo compleet mogelijk beeld te geven van een bestemming. Elke suggestieroute kan eenvoudig op maat worden aangepast.
  Dag 1-2

  Aankomst in Bali en transfer naar Ubud

  Bij aankomst op de luchthaven van Denpasar wacht je privé-chauffeur je op voor een transfer naar Ubud, het culturele hart van Bali. Ubud ontpopte zich in de jaren dertig tot een waar kunstenaarsdorp. Daarna ontdekten de hippies het dorpje in de jaren zestig en vonden hier hun paradijs. Nu is het er weliswaar drukker en toeristischer, maar je kunt hier op een aangename manier kennis maken met de Balinese cultuur.

  Op dag 2 kan je uitrusten of ga je op ontdekking in Ubud. Zo is het Monkey Forest één van de mogelijkheden. Cultuur opsnuiven doe je in Puri Lukisan (‘paleis van de schilderijen’) of in het Neka Museum met Balinese, moderne schilderkunst. Er lopen ook mooie wandelroutes langs groene landschappen vol rijstvelden. Ubud heeft bovendien een drukke winkelstraat met boetiekjes waar je kunst, souvenirs, sieraden of hippe kledij kan kopen.

  Verblijf in Ubud op basis van kamer met ontbijt (3 nachten).

  Dag 3

  De Tempel Van Gunung Kawi

  In de namiddag maak je een excursie naar het indrukwekkende Gunung Kawi (‘de berg van de poëzie’). Dit hindoeïstisch tempelcomplex uit de elfde eeuw is uitgehouwen in een groene kloof aan de Pakarisan rivier. De tempel wordt omgeven door prachtige, trapsgewijs aangelegde rijstvelden, palmen en waterpartijen. De rijstterrassen in deze adembenemende kloof behoren tot de mooiste van Bali. 

  ‘s Avonds woon je een Balinese Wayang dansvoorstelling bij in Ubud (inbegrepen). Een niet te missen cultureel hoogtepunt.

  Dag 4-5

  Naar de noorderlijke kust via de zeetempel

  Vandaag ruil je het geanimeerde Ubud in voor het rustige kustplaatsje Pemuteran.

  Pemuteran ligt in het noordwesten van Bali, in een kleine baai te midden van een idyllisch landschap met negen bergen. De lavastranden liggen ver weg van alle drukte. Onderweg stop je aan de beroemde zeetempel van Tanah Lot met zijn fenomenale ligging aan de kust. Tijdens de rit geniet je van de uitzichten op de frisgroene rijstterrassen.

  Het natuurreservaat Menjangan is absoluut de mooiste plek op Bali om te snorkelen!
  Op dag 5 zie je de ongelooflijke kleurenpracht van koralen en tropische vissen. Zo zie je hopelijk enkele clownvisjes, zeeanemonen, scholen wimpelvisjes, maar ook vlindervissen, papegaaivissen, keizersvissen, ...

  Overnachting in comfortabel hotel op basis van kamer en ontbijt (2 nachten).

  Dag 6

  Naar het Balinees bergdorpje Munduk

  Je rijdt rechtstreeks door naar het rustige Munduk, een waar wandelparadijs, verscholen in de rijst- en bloemvelden. Samen met de lokale gids ga je een tweetal uurtjes wandelen door het regenwoud tot aan de zwembare watervallen van Tanah Barak en Laaggan, de hoogste van Bali.

  Rondom Munduk ervaar je het alledaagse Balinese leven: de bewoners van deze streek leven van de rijst- en kruidnagelteelt. Overal zie je rijstterrassen en kruidnagelbomen. Doordat de kruidnagels liggen te drogen in de zon, hangt hier altijd een heerlijke geur.

  Je verblijft op het platteland  in mooie cottages op basis van kamer en ontbijt.

  Dag 7

  De watertempel van Bratan, Mengwi en het Kerta Gosa paleis

  Je gaat naar de schitterende watertempel van Bratan en de botanische tuinen van Bedugul.

  Daarna bezoek je de Pura Taman Ayun tempel bij Mengwi. Deze tempel is gewijd aan de voorouders van de vorsten die tot 1892 over Mengwi heersten. De tempel ligt in een watertuin, die omringd is door een gracht vol lotusbloemen. In de weelderige tuin staan verschillende paviljoentjes en meru-torens als een symbolische voorstelling voor de bergen, de plaats van de goden. Je krijgt een typisch Balinese lunch voorgeschoteld.

  In de namiddag maak je een fietstocht en bezoek je het Kerta Gosa paleis uit de achttiende eeuw met adembenemende plafondschilderijen. De Kerta Gosa is de hoogste rechterlijke instantie van Bali. Drie Brahmana priesters stonden hier bekend om hun harde en onmenselijke straffen.

  Sidemen, waar je overnacht, is omgeven door rijstvelden. Je hotel staat er midden in en biedt een panoramisch uitzicht over de omliggende valleien en de Agung vulkaan (onder voorbehoud van beschikbaarheid).

  Dag 8

  Rijstterassen, watertuinen en de heilige vulkaan Agung

  Vanaf je hotel stop je eerst aan de Agung vulkaan of de ‘Piek van Bali’, zoals de Nederlanders deze berg vroeger noemden. Voor de Balinesen is dit de heiligste berg van Bali. Ze slapen daarom met hun hoofd in de richting van de Agung. Velen geloven dat de goden de berg maakten om vanaf daar het leven beneden te aanschouwen.

  De Pura Besakih, de grootste tempel van Bali, ook wel de Moedertempel genoemd, ligt op de hellingen van de Agung vulkaan en is slechts bereikbaar via een lange trap. Het hindoeïstisch complex is gebouwd tussen de veertiende en achttiende eeuw. 

  Je passeert de prachtige rijstterrassen van Tista en de adembenemende watertuinen van Tirtagangga. Het dorpje Tista ligt bovenop een spectaculaire kloof. Sommige rijstterrassen op de flanken van de kloof zijn maar een halve meter breed. Ze behoren tot de spectaculairste van heel het land en misschien zelfs van heel Zuidoost-Azië. De watertuinen van Tirtagangga liggen tussen de Agung vulkaan en de oceaan en kregen zo hun bijnaam ‘de trap naar de goden’.

  Je eindigt de dag in Sanur, aan de zuidelijke kust.

  Overnachting in Sanur op basis van kamer met ontbijt (2 nachten)

  Dag 9

  Vrije dag in Sanur

  Vandaag kun je uitrusten aan de mooie stranden van Sanur, flaneren op de strandboulevard of paddleboarden in de rustige baaien.

  Dag 10

  Naar Sulawesi

  Je chauffeur brengt je naar de luchthaven voor je vlucht naar Makassar, de hoofdstad Sulawesi. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden hier is het zeventiende eeuwse Fort Rotterdam. Het getuigt van het rijke historische verleden en is gelegen in het centrum van de stad. Hier speelde zich de handel in specerijen, hout en katoen af. De vesting is mooi bewaard gebleven. De stad kent een aanzienlijke gemeenschap van Chinese Indonesiërs die hier vele winkels en tempels gebouwd hebben.

  Bij zonsondergang is het heerlijk kuieren over de gezellige boulevards met allerlei heerlijke visrestaurantjes. Aan het water kan je tot ’s avonds laat nog verse vis aankopen en ter plaatse op de grill laten laten.

  Overnachting in Makassar op basis van standaardkamer en ontbijt (2 nachten)

  Dag 11

  Bantimurung Balusarauing Nationaal Park

  Je brengt een begeleid bezoek aan het nationaal park van Bantimurung Balusarauing, één van de grootste karstgebieden ter wereld. Het is de ideale habitat voor allerlei zeldzame vlindersoorten, vogels en insecten. Je vindt hier schitterende kliffen met weelderige plantengroei en idyllische watervallen aan een natuurlijk zwembad. Ideaal om even te bekomen van de drukke stad Makassar! Met een beetje geluk zien we ook een familie zwarte apen. Daarna maak je een uitstap naar Maros, waar je met een kano langs indrukwekkende karstformaties vaart.

  Dag 12-14

  De Toraja cultuur

  Vandaag vertrek je voor een lange rit richting het afgelegen Toraja-land, waar je drie nachten verblijft in een eenvoudig hotel op basis van kamer en ontbijt.

  In de hooglanden van Zuid-Sulawesi wonen de Toraja, letterlijk vertaald als ‘volk van de bergen’. Je gaat twee dagen op pad met een lokale gids die je een unieke inkijk geeft in de Toraja cultuur. Hun exacte oorsprong is niet bekend, al weten we dat ze wellicht in de zeventiende eeuw op de vlucht waren voor de islamisering in hun land. Ze vestigden zich hier in de hooglanden en bouwden er versterkte dorpen.

  De Toraja wonen in bijzonder gevormde paalwoningen van bamboe en hout. De prachtig versierde daken hebben de vorm van omgekeerde schepen. De gevels zijn rijkelijk versierd met houtsnijwerk en schilderingen vol symbolische verwijzingen. De pittoreske dorpjes bevinden zich in een verbazingwekkend berglandschap gedomineerd door rijstterrassen en bamboebossen.

  De meeste Toraja zijn tijdens de Nederlandse bezetting bekeerd tot het Christendom, maar hun oude religieuze gebruiken en gewoontes worden ook vandaag nog in ere gehouden. Vooral hun begrafenisrituelen zijn gekend. Vele waterbuffels en varkens worden ter ere van de overledenen geslacht, soms zelfs honderden tegelijk. Dankzij de lokale gids leer je hun cultuur van binnenuit kennen. ’s Middags op dag 14 krijg je een traditionele lunch aangeboden.

  Dag 16

  Terug naar Makassar

  Na een verrijkende uitstap naar de hooglanden, reis je terug richting Makassar waar je overnacht.

  Dag 16-18

  Uitblazen Op De Gili-Eilanden (Facultatief)

  Je vliegt naar Lombok om je vakantie in alle rust te eindigen op de paradijselijke Gili-eilanden. Deze liggen ten noordwesten van Lombok. Voor hagelwitte stranden en prachtige koraalriffen vol kleurrijke vissen moet je hier zijn. Gemotoriseerde voertuigen zijn er niet toegelaten.

  Je kan kiezen tussen Gili Meno, Gili Trawangan en Gili Asahan.
  Gili Meno is een oase van rust met fijne zandstranden en dennenbossen. Hier verblijf je in traditionele bungalows met alle westers comfort.
  Gili Trawangan is het drukste en meest toeristische eiland met een bruisend nachtleven. Je verblijft er in een luxueus resort gelegen aan een exclusief en rustig strand.
  Gili Asahan in Zuid-Lombok is een rustig eilandje, ook wel de geheime Gili genaamd. Ideaal om te snorkelen.

  Periode

  Afreis dagelijks mogelijk.

  Prijzen

  Vanaf € 1760 per persoon (o.b.v. 2 personen - 1 x tweepersoonskamer)
  Vanaf € 1515 per persoon (o.b.v. 4 personen - 2 x tweepersoonskamers)

  Voor een éénpersoonskamer wordt een singletoeslag aangerekend.

  Facultatieve verlenging 3D2N Gili Air - Vyaana Resort, Deluxe room
  Vanaf € 415 per persoon (o.b.v. 2 personen - 1 x tweepersoonskamer)
  Vanaf € 373 per persoon (o.b.v. 4 personen - 2 x tweepersoonskamers)

  Prijzen geldig tot december 2020. 

  Op reis met een groepje? Dan kan een groepskorting van toepassing zijn.

  Nota

  Reservatie is steeds op aanvraag en onder voorbehoud van beschikbaarheid.

  Beste reistijd

  De beste reistijd voor Bali en Sulawesi is het droge seizoen van juli t.e.m oktober. De gemiddelde temperaturen op Bali liggen rond 30°C overdag en 23°C ’s nachts.
  In Sulawesi bevinden we ons op de evenaar en schijnt de zon 12 uur per dag. We bereizen voornamelijk Torajaland. Door de hogere ligging is het klimaat hier zeer aangenaam met een gemiddelde temperatuur van ongeveer 24 à 25°C.
  Hou rekening met neerslag, zelfs in de droge periode.

  Boek vroeg, vermijd extra kosten

  Boek tijdig! Reizen naar verre bestemmingen brengt heel wat planning met zich mee. Het is aangeraden zo vroeg mogelijk aan je reisplannen te beginnen, vooral wanneer je eropuit trekt in de vakantieperiodes. Zo vermijd je dat de prijzen voor je vlucht en verblijf onverwacht de lucht in schieten.

  Budget / geld

   De lokale munt is de Indonesische rupiah. Ter plaatse kan je USD of EURO omwisselen naar rupiah. Je kan de lokale munt ook afhalen aan een bankautomaat.

  Documenten

  Een reispas geldig tot 6 maand na terugkeer is verplicht. Ook een visum is verplicht maar dit dient niet vooraf bij de Indonesische ambassade aangevraagd te worden. Een toeristenvisum koop je bij aankomst in de Indonesische luchthavens - richtprijs 35 USD per persoon. Het visum dient bij aankomst in cash betaald te worden. Dat kan zowel in USD als EUR.

  Fysiek

  Een doorsnee fysieke conditie volstaat.

  Gezondheid

  Wettelijk zijn geen inentingen verplicht.
  Voor facultatieve inentingen verwijzen we naar de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG), je huisarts of de diensten reisadvies (travel clinic) van de universitaire ziekenhuizen.

  Logies

  Voor het logies kiezen we een fijne mix van kleinschalige en comfortabele hotels. Een enkele keer opteren we voor een eenvoudiger logies maar steeds primeren authenticiteit, sfeer en locatie.
  Logies is voorzien in tweepersoonskamer met eigen badkamer. Het ontbijt is steeds inclusief.

  Indien gewenst is een upgrade naar 4*-hotels mogelijk. Prijs op aanvraag.

  Maaltijden

  Enkel de ontbijten zijn standaard inbegrepen, tenzij anders vermeld op het programma. Een lunch kost gemiddeld €3 - €7 per persoon, exclusief dranken. Voorzie een budget van ongeveer €15 à €20 euro per persoon per dag.
  Alcohol is duur in Indonesië. Reken voor een biertje zo’n €4 en voor een glas wijn ± €8 per persoon.

  Vervoer

  De verplaatsingen over land gebeuren met privé wagen met airco en een Engelstalige chauffeur. Tussen Bali en Sulawesi neem je een binnenlandse vlucht. Excursies gaan te voet en per boot.

  Vlucht

  Intercontinentale vluchten zijn niet inbegrepen.

  Er zijn directe vluchten vanuit Amsterdam naar Denpasar (Bali) met KLM. Vanuit Brussel zijn er geen rechtstreeks vluchten, enkel met een tussenstop.  De vlucht duurt ongeveer 15 à 18 uur. Vanuit Bali zijn er dagelijkse vluchten naar Sulawesi en Lombok. De binnenlandse vluchten zijn uitstekend.

  Informeer ons je reisdata en we maken we je graag een concreet vluchtvoorstel.

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier. Voor dagactiviteiten worden geen dossierkosten in rekening gebracht.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  28/05/2020