Op zoek naar iets?

Jongerenreis naar Iran

Iran, heden en verleden

Toegegeven, Iran kent naast een rijkelijk gevulde geschiedenis ook een erg tumultueuze recente geschiedenis. In het begin van de 20ste eeuw werd onder Reza Shah het moderniseringsproces op gang gebracht, naar het model van Ataturk in Turkije. Onder druk van de geallieerden liet hij het bewind na de Tweede Wereldoorlog over aan zijn zoon, die het moderniseringsproces van vaderlief genadeloos verder zette. Daar joeg de man echter een deel van de bevolking alsook het religieuze (en hoogste) gezag de gordijnen mee in.

In 1978 kwam het gezag bij Ayatollah Khomeini te liggen. Zijn opvolger, Ali Khamenei, is sinds 1989 staatshoofd van het voormalige Perzische rijk. Hoewel de Ayatollah een nadrukkelijk religieuze richting insloeg, stelt de steeds jonger wordende bevolking van Iran zich anno 2017 meer dan ooit open voor het Westen. Bij ZuiDERHuiS Jongerenreizen kunnen we deze kans dan ook onmogelijk laten liggen. Op onze 15-daagse rondreis leer je het Iran van vroeger en nu kennen, het oeroude Persepolis en de moderne metropool Teheran, de Bakhtiari nomaden in de Zagrosbergen en de jongeren in de bruisende stadscentra.

Na een korte maar pittige introductie in hoofdstad Teheran rijden we door naar de oasestad Kashan. De paradijselijke tuinen van Fin, de oudste in Iran, zijn een herinnering aan de roemrijke Safavid dynastie. In Yazd, een antieke karavaanstad, bezoeken we onder meer de oogverblindende grote moskee, traditionele begraafplaatsen en de torens der stilte of Dakmeh, een begraafplaats van de aanhangers van het Zoroastrisme, een voorloper van zo goed als alle moderne religies.

In Isfahan, de op twee na grootste stad van Iran, getuigen de moskeeën op het Meidan Emam-plein van een glorierijk verleden. Vervolgens trekken we drie dagen lang de bergen in, op zoek naar de Bakhtiari nomaden, een herdersvolk dat oeroude tradities levend houdt. In de ruïnes van Persepolis wandelen we de hoofdstad van het Perzische rijk binnen, die onder koning Darius en zijn zoon Xerxes tot wasdom kwam, alvorens Alexander de Grote het in 330 v.Chr. in een vlaag van waanzin nodig achtte het boeltje in brand te steken. Afsluiten doen we met een - op Iraans geschoeide leest - feestje en een bezoek aan de weelderige tuinen van Shiraz.