Op zoek naar iets?

wandelreis met kinderen in jura in Frankrijk

Jan in de Jura

Collega Jan vertoefde de voorbije week met zijn gezin in de Franse Jura. Voor hij doorreisde naar Zwitserland stuurde hij ons nog volgend kort verslag door van hun ezeltjestocht door de hoge Jura: Papa houdt van (lange) wandelingen door de bergen maar dochter lief deelt deze passie van papa helaas niet. Uren lang springen op de trampoline of een ganse dag ravotten in een speeltuin vindt Saartje niet vermoeiend maar na 15 minuten stappen is Saartje ‘moe’ en kan ze  niet meer verder. Wandelen vindt ze maar niets en enkel voetbal of wielrennen op tv vindt ze nog saaier.

Papa probeerde Saartje warm te maken voor een korte trekking in het gezelschap van een ezeltje. Papa overdreef een beetje (stelde alles wat rooskleuriger – werkt altijd bij een meisje, dacht hij – voor dan het in werkelijkheid is) en toonde enkele foto’s van kindjes op de rug van een ezeltje. Saartje was overtuigd. De reis werd geboekt, ook al had papa de nodige twijfels. Wandelafstanden van rond de 12 km: is dat niet wat van het goede te veel? Die ezel: gaat die wel naar ons willen luisteren? …

De vrees van papa bleek ongegrond. In het gEZELschap van Hector (onze ezel) vond Saartje stappen plots niet meer saai en Saartje leidde de ezel probleemloos en al zingend over de mooiste paden van de hoge Jura. Als de vermoeidheid in de namiddag toch toesloeg kon Saartje even uitblazen op de rug van de ezel (= voor de gelegenheid niet de rug van papa).

Mama, papa en Saartje genoten van het schitterende en afwisselende landschap, de pittoreske dorpjes en de zalige rust onderweg. Wat we ons verder nog lang zullen herinneren: de gezelligheid in de gites (1 keer sliepen we in een woonwagen op een lama-boerderij – Saartje vond dat helemaal de ‘max'), het kindvriendelijke ontvangst overal, het lekkere eten en … last but not least: Hector, onze trouwe viervoeter. Hij droeg onze bagage, zorgde voor de nodige humor onderweg, charmeerde vriend en vijand en vooral … zorgde voor de nodige afwisseling en afleiding zodat Saartje niet één keer zeurde over pijne voetjes, vermoeide beentjes of het ontbreken van ijsjes-verkopers onderweg.

Samengevat: mama, papa en Saartje beleefde een fantastisch 6 dagen in de Jura. Er werd gestapt (belangrijk voor papa), lekker gegeten (belangrijk voor mama) en heel veel plezier gemaakt met Hector.

Volgend jaar meer van dat ...