Op zoek naar iets?

Kirgizië

KIRGIZIË - Ala Archa-trekking met beklimming Uchitel Peak - 15 dagen

{{statusText}}

vanaf €2895

  • groepsreis met trekking door het Ala Archa National Park
  • het Son-Kul meer en het bergdorpje Kyzyl-Oi
  • een wondere wereld van sneeuw en ijs

  Gevarieerde landschappen en beklimming van Uchitel Peak (4527m)

  Kirgizië spreekt tot de verbeelding. Ongerepte natuur, afwisselende landschappen, rust en ruimte kenmerken een reis door dit fascinerende land. De helft van het land ligt boven de 3000 meter, in het Tian Shan-gebergte. Enkele bergen meten meer dan 7000 meter hoog. Groene alpenweiden worden afgewisseld met naald- en loofbossen, diepe canyons, kleurrijke rotsen en met sneeuw bedekte bergtoppen. Hoge bergpassen bieden uitzicht over glooiende grasvlakten waar (semi)nomaden met kuddes paarden en schapen rondtrekken.

  Voor we de trekking in het Ala Archa National Park aanvatten brengen we een bezoek aan de regio rond het Son-Kul meer, het op één na grootste meer van Kirgizië. Het meer ligt op 3100 meter hoogte, omringd door glooiende graslanden. De besneeuwde toppen in de verte sieren het landschap. In de zomermaanden trekken de mensen met hun vee uit de dorre dalen naar de enorme groene en vruchtbare vlaktes rond het meer. We maken kennis met het dagelijkse leven van de nomaden en worden uitgenodigd om kumis (gefermenteerde paardenmelk) te proeven.

  Ook de weg naar en van het meer is indrukwekkend. We rijden afwisselend door dorre berggebieden en groene valleien met gecultiveerde akkers. We maken een dagwandeling vanuit het bergdorpje Kyzyl-Oi, met mooie zichten op de typische rode berghellingen en besneeuwde 4000’ers ten zuiden van het dorp. We maken een tocht in de omgeving van Kochkor, het centrum van de viltproductie in Kirgizië, en door de diep uitgesneden kloof van de Konorchek Canyon. We overnachten in B&B ‘s, guesthouses en in een joertkamp aan het Son-Kul meer. In Bishkek verblijven we in een comfortabel en charmant hotelletje iets buiten de stad.

  Vanuit Bishkek is het slechts 2 uur rijden naar het Ala Archa Nationaal Park. Het park telt meer dan 20 gletsjers en tal van 4000 meter hoge toppen.Er leven marmotten, wilde geiten, reeën en sneeuwluipaarden. We maken een fraaie trekking voor we de klim naar de 4527 meter hoge Uchitel Peak aanvatten. Het gaat afwisselend door beboste valleien en smalle kloven. We klimmen almaar hoger tot we het ruwe hooggebergte bereiken. We kijken uit over met sneeuw en ijs bedekte bergen, indrukwekkende morenen en lieflijke gletsjermeren.

  Voor zonsopgang zetten we op dag 14 de klim naar de top van de Uchitel Peak in. Sommige delen van de beklimming zijn behoorlijk stijl maar de beklimming is technisch niet moeilijk (geen touwen of stijgijzers nodig).  Boven worden we beloond met een schitterend uitzicht op de besneeuwde toppen en immense gletsjers van het Ala Archa National Park. Een mooie afsluiter van een erg afwisselende reis met als absoluut hoogtepunt de beklimming van Uchitel Peak.

  Comfort niveau

  Fysiek wandelniveau

  Dag 1-2

  Aankomst en bezoek aan Bishkek

  Vroeg in de ochtend op dag 2 komen we aan in Bishkek. Na een beetje rust in het hotel verkennen we de stad en maken we van de gelegenheid gebruik om geld te wisselen.

  Dag 3

  Bishkek - Kyzyl-Oi

  Het is een kleine 5 uur rijden naar Kyzyl-Oi in de Suusamyr vallei. Bij Kara Balta draaien we de bergen in. Het mooie Suusamyr-dal bereiken we na de Tor Ashuu-toltunnel (2.6 km lang – op een hoogte van 3100 m). We overnachten in een gezellige B&B in het dorp Kyzyl-Oi.

  Dag 4

  Dagwandeling Kyzyl-Oi

  Vandaag maken we een dagwandeling in de omgeving van Kyzyl-Oi. Het bergdorpje, met zijn vele huizen van rode klei, ligt in de kloof van de Kökömeren-rivier op een hoogte van 1800 meter. In tegenstelling tot de meeste nederzettingen in het noorden van Kirgizië heeft Kyzyl-Oi veel van zijn oorspronkelijke, Centraal-Aziatische karakter van voor de Russische Revolutie behouden. We maken een mooie wandeling met fantastische zichten op de rode droge berghellingen, de groene vallei met zijn gecultiveerde akkers en de 4000’ers ten zuiden van het dorp.

  Dag 5

  Kara Keche-pas - Son-Kul

  De Kara Keche-pas (3384 m) verbindt het Kyzart-dal met het plateau van het Son-Kul meer. We rijden over een slechte weg naar de pas. Aanvankelijk door een dor landschap met bergen in prachtige kleuren. Enkel naast de rivier groeit wat groen. Iets voorbij de pas krijgen we, tussen de bergen door, een eerste zicht op het betoverende Son-Kul meer. Het landschap wordt nu groener. Door bergweiden dalen we verder af naar het mijnwerkersdorp Kara Keche. Het laatste stuk naar het joertkamp leggen we te voet af. Ook in de zomermaanden zijn de nachten hier koud. We verwarmen ons na zonsondergang aan de kleine kacheltjes in de joerts.

  Dag 6

  Dagwandeling Son-Kul

  Om te wennen aan de hoogte maken we een eenvoudige wandeling in de omgeving van het meer. We klimmen een beetje hoger voor de beste zichten. De besneeuwde toppen in de verte sieren het landschap. Het Son-Kul meer ligt op 3100 meter hoogte, omringd door glooiende graslanden. In de zomermaanden trekken de mensen met hun vee uit de dorre dalen naar de enorme groene en vruchtbare vlaktes rond het meer. We maken kennis met het dagelijkse leven van de nomaden en worden uitgenodigd om kumis (gefermenteerde paardenmelk) te proeven.

  Dag 7

  Kochkor

  We verlaten het Son-Kul meer en steken de Kalmak Ashuu pas (3340 m) over. Iets voorbij de pas worden we afgezet door onze minibus en dalen we te voet verder af. Na een aangename wandeling van enkele uren worden we weer opgepikt en rijden we via Tolok verder naar Kochkor (1800 m), het centrum van de viltproductie in Kirgizië. We brengen een bezoek aan Altyn-Kol, een coöperatieve van meer dan 800 vrouwen uit de omliggende dorpen. Hier worden vilten tapijten en kleren met de hand gemaakt en worden we ondergedompeld in de lokale cultuur. In Kochkor verblijven we in een bed en breakfast.

  Dag 8

  Boom Gorge

  We rijden via het Chuj-dal, het waterreservoir van Orto-Tokoy en de Kubaky-pas (2160 m) naar de Boom Gorge. Hier maken we een wandeling van een kleine 4 uur door de Konorchek Canyon. We volgen de rivierbedding van een droogstaande rivier en wandelen door de diep ingesneden kloof. Na ongeveer 1,5 uur wandelen opent de kloof zich en komen we in een grote vlakte.

  We klimmen een beetje hoger en krijgen een fantastisch zicht op de door wind en water geërodeerde rode zandstenen rotsen. Volgens de Kirgiziërs aanschouwen we de Grand Canyon in miniatuur. Misschien een beetje overdreven maar indrukwekkend is het landschap zeker. Na de wandeling rijden we terug naar Bishkek.

  Dag 9

  Start trekking - Sokuluk kloof

  De Sokulokvallei, 30 km ten westen van Bishkek, bereiken we na ongeveer 2 uur rijden. Hier starten we onze tocht naar de top van de Uchitel. We bevinden ons in het Ala Archa National Park, een alpien nationaal park in het Tian Shan-gebergte, opgericht in 1976 en ongeveer 200 km2 groot. Het telt meer dan 20 gletsjers en tal van 4000 meter hoge toppen. De hoogste berg in dit gebied is de 4895 meter hoge Semenova Tian-Shanski. Er leven marmotten, wilde geiten, reeën en sneeuwluipaarden.

  Het is ruim 1 uur wandelen naar de Sokuluk-watervallen. Door het rotsachtige terrein is het pad niet altijd goed zichtbaar. We zoeken onze weg langs de rivier Kichi-Tor en na nog eens 2,5 à 3 uur stappen bereiken we de kampeerplaats (+/- 11 km en 4 uur wandelen).

  Dag 10

  Lake Pass

  We wandelen verder de kloof door en bereiken tegen de middag een gletsjermeer – de perfecte locatie voor onze lunch. In de namiddag klimmen we de kloof uit. Aan een enorme morene en enkele meertjes zetten we onze tenten voor de volgende nacht op. Wie dat wenst klimt nog wat hoger voor een schitterend zicht op de omringende bergen hoog boven ons. (+/- 13 km en 5 à 6 uur wandelen)

  Dag 11

  Ozerny Pas - Ala-Archa gletsjer

  Vandaag steken we de Ozerny-pas over. Het is een lange en redelijk lastige dag. We klimmen over de morenen naar een hoogte van 3920 meter. Hier hebben we een adembenemend (letterlijk en figuurlijk) uitzicht op de Kyrgyz Ala-Too bergketen en de groene vallei, een heel eind onder ons. We passeren een verlaten skistation uit de Sovjettijd en dalen af naar de Ala Archa Gorge. Om het tentenkamp aan de Ala-Archa gletsjer te bereiken, klimmen we de vallei weer uit. (+/- 10 km en 7 à 8 uur wandelen)   

  Dag 12

  Alplager Lodge – start beklimming

  We dalen af naar de Alplager Lodge (2126 m), toegangspoort tot het nationaal park. Hier nuttigen we onze lunch. Door het bos en langs een kolkende Ak-Say rivier klimmen we terug hogerop. Iets voorbij een mooie waterval zetten we de tenten op. (+/- 18 km en 7 à 8 uur wandelen)   

  Dag 13

  Naar de Ratzek hut

  Het is ongeveer 3 uur wandelen tot aan de Ratzek hut (3347 m) aan de Ak-Sai gletsjer. Bij het verlaten van het bos hebben we een magnifiek zicht op de valleien van de Ala Archa en Ak-Say rivier, omgeven door 4000 meter hoge bergen.

  We kamperen bij de waterval achter de Ratzek hut, niet meer dan een aantal houten barakken. In de namiddag bereiden we de klim van morgen voor en rusten we een beetje uit. Wie dat wilt klimt nog een beetje hoger voor een fantastisch zicht op de met sneeuw en ijs bedekte bergen.  (+/- 7 km en 3 uur wandelen)

  Dag 14

  Beklimming Uchitel Peak

  Ten laatste om 6 uur vertrekken we naar de top van de Uchitel (4527 m). We volgen de steenmannetjes die ons steeds hogerop leiden. Sommige delen van de beklimming zijn behoorlijk stijl. We klimmen over een rotsig terrein en steken meermaals een sneeuwveld over. De beklimming is technisch niet moeilijk. Het gebruik van stijgijzers en touwen is niet nodig. Het vraagt ongeveer 4 uur om de 1200 hoogtemeters tussen de Ratzek hut en de top te overbruggen. Boven worden we beloond met een schitterend uitzicht op de besneeuwde toppen en immense gletsjers van het Ala Archa National Park.

  We dalen terug af naar het tentenkamp, blazen even uit en stappen nog 2 uur verder naar de uitgang van het park. Hier worden we opgewacht door een busje dat ons naar ons vertrouwde hotel in Bishkek brengt.

  Dag 15

  Vertrek

  Terugvlucht naar Brussel.

  Periode & Prijzen

  Nota

  Vroeg boeken loont: ontvang 5% vroegboekkorting bij boeking tot 6 maanden voor vertrek op deze reis.

  Begeleiding

  Zuiderhuis reisleider Benny Verberck, bijgestaan door een lokale gids en tolk. 

  Boek vroeg, vermijd extra kosten

  Boek tijdig! Om een optimale beleving te garanderen, is het aantal deelnemers beperkt. Soms is de reis reeds maanden voor vertrek volzet. Tijdig inschrijven, is dus zeker aanbevolen. Bovendien zijn we genoodzaakt om binnen een welbepaalde termijn de namen van de deelnemers door te geven aan de luchtvaartmaatschappij. Boek je laat, dan kunnen wij de heen- en terugvlucht niet meer garanderen en moeten we vaak een duurdere vluchtklasse aanrekenen.

  Deelnemers

  Min. 6, max. 12.

  Documenten

  Geldige reispas.

  Fysiek

  Eenvoudige wandelingen met beperkte hoogtemeters tijdens het eerst deel van de reis.

  De trekking in het Ala Archa National Park is echter enkel weggelegd voor de ervaren bergwandelaar. Enkele lange dagen over geaccidenteerd terrein. Een avontuurlijke ingesteldheid en een goede conditie zijn vereist.  De optionele beklimming van de Uchitel Peak kent geen technische moeilijkheden (geen touwen of stijgijzers). Perfecte acclimatisatie ter voorbereiding van de beklimming.

  Dragers zorgen voor de gemeenschappelijke en persoonlijke bagage (max 10 kg bagage per persoon). Je draagt zelf enkel een dagrugzak.

  Individuele reizen

  Ook individuele rondreizen op maat zijn mogelijk. De logistiek (route, transport, logies, bezoeken)  wordt vooraf door ons geregeld. Ter plaatse zorgen we voor ondersteuning van een lokaal team. Contacteer ons voor meer info.

  Klimaat

  Kirgizië heeft een land- en (hoog)gebergteklimaat met grote klimatologische verschillen tussen de laag- en hooggelegen gebieden. In Bishkek en de valleien in het noorden en noordwesten kan het in de zomer erg warm worden. In de bergen is het overdag aangenaam warm maar ‘s avonds en ‘s nachts kan het koud tot zeer koud worden (afhankelijk van de hoogte). De meeste neerslag valt in het voor- en najaar maar ook in de zomer kan er een bui vallen. Wees voorbereid op koude nachten en mogelijk guur en koud weer op de dag van de beklimming.

  Logies

  Hotel in Bishkek (3 nachten), B&B’s, guesthouses en joerts gedurende de eerste week van de reis - kamperen tijdens de trekking in het Ala Archa National Park.

  Programmawijzigingen

  Niet te voorziene omstandigheden, wijzigingen in vluchtschema's of andere oorzaken buiten onze wil om, kunnen soms tot programmawijzigingen of tot verschuivingen in de dagindeling leiden.

  Vervoer

  Vlucht naar Bishkek (h/t). Privé-busje voor de transfers ter plaatse.

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier. Voor dagactiviteiten worden geen dossierkosten in rekening gebracht.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  2/12/2019