Op zoek naar iets?

Bishkek, Tian Shan gebergte en nomaden

KIRGIZIË - Leven als nomaden in het Tian Shan gebergte - 15 dagen - 20-30'ers

{{statusText}}

vanaf €2595

  • augustus | groepsreis voor 20-30'ers | Nederlandstalige begeleiding
  • trek als nomaden door het machtige Tian Shan gebergte
  • overnacht in tenten en joerts

  Unieke mix van prachtige natuur, avontuurlijke trekkings en het leven als nomaden

  Een trekking in Kirgizië is een aparte belevenis. Tijdens deze reis maak je niet alleen twee trektochten in verschillende delen van het Tian Shan gebergte, maar heb je ook de gelegenheid het leven van de Kirgizische halfnomaden te delen en bij hen in een joert te overnachten. Zo combineer je de prachtige natuur en machtige bergen, met de authentieke cultuur van de plaatselijke bevolking.

  De reis start met een verkenning van de nieuw gebouwde hoofdstad Bishkek. Nadien trekken we verder via de canyons van Boom, Konorchok, Tosor en Arashan. Meermaals zal je versteld staan van de mysterieuze rotsformaties die je op je pad kan terugvinden.

  Onze eerste trektocht begint in de canyon van Tosor waar je kennis maakt met de gids en de paarden. We doorkruisen een groene alpenweide tussen de 2000 en 3000 meter hoog en eindigen in een joertenkamp op 2450 meter, waar we ook overnachten. Tijdens de tweede trektocht verkennen we het gebied ten zuidoosten van Karakol. Hier moeten we enkele passen oversteken van meer dan 3500 m hoog, zoals Ailanysh en Ortok, maar ook Ala-kol, de hoogste pas met 3860 meter. Vooral deze tweede tocht is uitdagend met enkele moeilijke stukken.

  Tijdens de eerste tocht wordt de bagage op pakpaarden vervoerd, tijdens de tweede tocht gaan er dragers mee voor de bagage. Onderweg slapen we overwegend in kleine tenten of in joerten.

  Deze reis is een onvergetelijke ervaring en zal je je nog lang blijven herinneren!

  Voortaan kan je deze reis terugvinden op Bunkhouse!

  Op vrijdag 25 oktober lanceerden we een gloednieuw reisconcept voor jongeren onder de naam Bunkhouse en vonden deze reizen (en veel meer!) een nieuwe thuis op bunkhouse.travel. Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Hou de Facebookpagina in de gaten of schrijf je in op de nieuwsbrief van Bunkhouse en ontdek of jij #BUNKPROOF bent.

  Onze nieuwe groepsreizen zijn door en voor 20'ers en 30'ers ontworpen. Zowel binnen Europa als in de verste uithoeken van de wereld verkennen we in kleine groepen de mooiste plekjes van onze planeet. Dat doen we steeds met respect voor de lokale bevolking en waardevolle ecosystemen. In samenwerking met betrouwbare lokale partners gaan we op zoek naar onontgonnen streken en blijven we zo ver mogelijk weg van de platgetreden paden.

  Tijdens onze lanceringsmaand krijg je tot 200 euro korting op onze groepsreizen!

  Comfort niveau

  Fysiek wandelniveau

  Dag 1-2

  Aankomst en bezoek aan Bishkek

  Internationale vlucht vanuit Brussel naar Bishkek, met tussenstop in Moskou.

  We komen aan in de ochtend op dag 2 en krijgen een transfer naar ons hotel. Na wat rust plannen we een bezoek aan Bishkek, een haast Siberisch stadje in Sovjet stijl met brede lanen, parken en talrijke terrassen. We bezoeken het centrum en lopen langs het grote Ala-Too plein. De Nationale Opera en het Ballet Theater zijn beslist de moeite waard. Nadien snuiven we de sfeer op in de Dordoy Bazaar.

  Dag 3

  Canyon day

  Na het ontbijt rijden we met ons busje naar de Boom canyon (125km rijden) voor een nieuw avontuur. We bewonderen deze prachtige natuur en wandelen vandaag een vijftal uur door de Konorchok canyons. Deze worden gekenmerkt door rode zandstenen pijlers, zover als je kan zien. Een andere bijzonder plek die we vandaag bezoeken is een slapende vulkaan, die 2,5-3 miljoen jaar oud is maar nog niet versleten. Het landschap verandert continu van halfwoestijn naar bos, verre bergen met gletsjers en zelfs een meer.

  We overnachten net zoals de lokale bevolking in joerts.

  Dag 4

  Tosor canyon - start van de eerste trektocht

  Vandaag rijden we verder naar de Tosor canyon waar onze gids en de trekpaarden op ons wachten. Onze eerste trektocht door het Tian Shan gebergte start hier.

  We stappen nog een 5-tal uur door deze ongerepte natuur tot bij Kyrchyn, waar we uitrusten en kamperen.

  Dag 5-6

  Trekking door het Tian Shan gebergte

  De volgende twee dagen trekken we verder over twee passen boven de 3000m. We wandelen 5 tot 6 uur per dag.

  Overnachten doen we in het wild (tenten) en in een joertkamp. Het Temir-Kanat joertkamp is mooi gelegen op een plateau boven het gelijknamige dorp. Je krijgt er een adembenemend panorama over het landschap en de witte sneeuwtoppen bij de grens met Kazachstan aan de andere kant van het meer.

  Dag 7

  Temir-Kanat

  We spenderen de dag in Temir-Kanat om verder kennis te maken met het echte leven van de nomaden. Je kan te voet of per paard de bergen in trekken. Je kan ook de herders bezoeken in hun joerts op de jailoo (uitgestrekte Kirgizische bergweiden) en het wel en wee van de families gadeslaan. De durvers onder ons kunnen proeven van kymyz (gefermenteerde paardenmelk), wat toch wel een speciaal smaakje heeft.

  Dag 8

  Kennismaking met jagers en hun adelaars

  Een dag vol blijvende indrukken!

  Eerst met de wagen naar Bokonbaevo waar we een korte wandeling maken in Skaska (Russisch voor sprookje) tussen massieve kalkstenen wanden. Eeuwen wind en regen hebben het gesteente flink geërodeerd en het resultaat is even bizar en kleurrijk als sfeervol.

  Om nog meer te leren over de traditionele levenswijze van de plaatselijke bevolking, ontmoeten we een jager met zijn adelaar. De jager vertelt ons over het jagen met een roofvogel en demonstreert dit ook.

  We rijden verder tot Karakol, gelegen aan de oostelijke oever van het Issyk-Kul meer en één van de grotere steden in de regio. Daar brengen we een bezoek aan de Dungan Moskee (opgericht in 1910) en de houten Russisch-orthodoxe kerk (uit 1898).

  We overnachten in een guesthouse.

  Dag 9

  Trektocht naar de Jergez vallei

  Van Karakol rijden we naar het Kara-Kyz joert kamp. Hier start onze tweede trekking door een mooi sparrenbos langs de bergbeek. Ook hier wonen de herders als nomaden in joerts, dichtbij hun kudden. We wandelen 5 à 6 uur tussen 2000m en 2400m hoogte. Er gaan dragers mee voor de bagage (max.12kg p.p.).

  We kamperen aan het einde van de Jergez vallei.

  Dag 10

  Over de Ailanysh pas naar de Alamaluu vallei

  We trekken verder over de Ailanysh pas (3560m) naar de Alamaluu vallei (5 tot 6 uur wandelen). Onderweg genieten we van de fijne vergezichten op deze Alamaluu vallei. Er is een waterval en in de zomer staat de vallei in bloei met honderden bloemen.

  We kamperen in het bos.

  Dag 11

  Trektocht over de Ortok pas en baden in de Arashan vallei

  Vandaag zetten we onze trektocht verder. We steken de Ortok pas (3780m) over op weg naar de Arashan vallei.
  We wandelen door een gebied met heel wat kleine bergmeertjes, passeren jailoo's (uitgestrekte weiden), en genieten van een panorama op de Tashtanbek Tor Bashy peak (4600m).

  We kamperen in de Arashan vallei waar nog een aantal guesthouses vanuit de Sovjet tijd staan. Daar kan je jezelf belonen voor deze fysieke inspanning door te baden in de natuurlijke (warmwater)bronnen!

  Dag 12

  Het fameuze Ara-Kol meer

  We maken een dagwandeling naar het fameuse Ala-Kol meer gelegen op 3500m hoogte. Het contrast van het felblauwe meer met de kale rotsachtige depressie en bergtoppen van de Terskey Ala Too keten is werkelijk fenomenaal. De omgeving is zeer ongerept want het meer is enkel over een bergpad in de rots bereikbaar.

  We wandelen over de Ala-Kol pas (3860m) om nog eens te genieten van een zicht op het Ala-Kol meer.

  's Avonds keren we terug naar onze tenten in de Arashan vallei.

  Dag 13

  Arashan kloof

  Tijd voor onze terugtocht naar de bewoonde wereld. We dalen door de Arashan kloof, met langs de ene kant spar en dennenbos en op de andere helling diverse kruiden en bloemen. Op het einde van onze wandeling wacht een busje ons op.

  Transfer naar Karakol en overnachten in een guesthouse.

  Dag 14

  Terugkeer naar de bewoonde wereld in Bishkek

  We hebben een lange rit voor de boeg van Karakol naar Bishkek langs de noordelijke oever van het Issyk-Kul meer, waarbij we het prachtige passerende landschap nog een laatste keer kunnen bewonderen. In de namiddag is er tijd voor rondneuzen in Bishkek zijn bazaar en souvenir shopping.

  We genieten in groep van ons laatste avondmaal.

  Dag 15

  Vertrek

  Terugvlucht naar Brussel

  Periode & Prijzen

  Nota

  Op vrijdag 25 oktober lanceerden we een gloednieuw reisconcept voor jongeren onder de naam Bunkhouse en vonden deze reizen (en veel meer!) een nieuwe thuis op bunkhouse.travel. Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Hou de Facebookpagina in de gaten of schrijf je in op de nieuwsbrief van Bunkhouse en ontdek of jij #BUNKPROOF bent.

  Onze nieuwe groepsreizen zijn door en voor 20'ers en 30'ers ontworpen. Zowel binnen Europa als in de verste uithoeken van de wereld verkennen we in kleine groepen de mooiste plekjes van onze planeet. Dat doen we steeds met respect voor de lokale bevolking en waardevolle ecosystemen. In samenwerking met betrouwbare lokale partners gaan we op zoek naar onontgonnen streken en blijven we zo ver mogelijk weg van de platgetreden paden.

  Tijdens onze lanceringsmaand krijg je tot 200 euro korting op onze groepsreizen!

  Aantal dagen

  15 dagen

  Afspraak

  Luchthaven Brussel Zaventem

  Begeleiding

  Nederlandstalige begeleiding door Zuiderhuis reisleider

  Lokale Engelstalige begeleiding

  Datum reisfiche

  Groepsreizen 20-30'ers - december 2018

  Deelnemers

  Min. 7, max. 12

  Documenten

  Geldige reispas

  Logies

  Comfortabel hotel in Bishkek en guesthouse in Karakol. Overnachten tijdens de trekking in joerts en kamperen in het wild.

  Niveau

  Reis voor iedere sportieve wandelaar. Enkel dagrugzak te dragen.Ongeveer 5 tot 6 uur wandelen per dag op een rustig tempo. Hoogste pas is 3860m.

  Situering

  Centraal-Azië, tussen Kazachstan en China.

  Vervoer

  Internationale vluchten vanuit Zaventem naar Bishkek.
  Minibus ter plaatse.

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

   

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier.

  Late boeking

  Indien je minder dan 28 dagen voor afreis boekt kan het zijn dat er een extra dossierkost aangerekend wordt van € 50 per dossier.

   

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  28/10/2019