Op zoek naar iets?

Lapland klimaat

KLIMAAT EN REISPERIODES

KLIMAAT IN LAPLAND

Lapland situeert zich grotendeels boven de poolcirkel en strekt zich uit over Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland.
Het gebied kent een subarctisch klimaat met koude winters. De koude is echter zeer draaglijk: het is een ‘droge’ koude waardoor je vaak niet het gevoel hebt dat de temperaturen zo diep onder het vriespunt gaan. Met de speciale kledij die we je ter beschikking stellen, heb je het overdag lekker warm. ’s Avonds warm je op in een welverdiende sauna.
De hele winter lang heeft Lapland iets te bieden. Van eind oktober tot eind april kan je genieten van de winter in al zijn facetten.

NOVEMBER

De eerste permanente sneeuw valt. De temperaturen zijn mild, gemiddeld van -10°C tot -3°C. De dagen korten echter snel, de winter valt in.

DECEMBER

De donkerste maand in Lapland. In het Hoge Noorden rond Kiruna en Muonio zal de zon enkele weken niet opkomen. Toch is dit een zeer mooie, vaak magische periode: bij helder weer ontwaar je een eeuwige zonsondergang, met warme roze kleuren. De maan en de reflectie van de sneeuw zorgen dan weer voor een paars-blauwachtige gloed en geven het geheel iets surrealistisch. Dit verschijnsel heet Kaamos. Tijdens deze donkere periode kan je bovendien uitstekend het poollicht waarnemen op heldere nachten. De eerste hevige sneeuwval situeert zich traditioneel begin december en de eerste huskytochten en sneeuwscootertochten gaan van start. Vaak gelden hiervoor speciale promoties.

Tijdens de eindejaarsperiode ontpopt Lapland zich tot een ideale kerstbestemming. Je brengt gezellige avonden door in de sauna of bij een knetterend haardvuur, en maakt overdag actieve excursies in het winterwonderland. Een bezoek aan de Kerstman is uiteraard een must.

lapland december

JANUARI

De naaldbomen buigen door onder de dikke pakken poedersneeuw. Januari staat vaak synoniem voor een feeëriek Lapland. Dit is een van de koudste maanden in het hoge noorden, de temperaturen dalen tot -25°C. Voor sneeuwscootertochten en huskytrips is dit een interessante periode. Gekleed in warme kledij (die je op al onze arrangementen gratis ter beschikking wordt gesteld!) geniet je van een ‘echte’ winter.
Na de eindejaarsperiode is het traditioneel ook enkele weken wat rustiger qua bezoekers. Ben je niet aan schoolvakanties gebonden dan is dit een uitstekende periode om naar Lapland te reizen.

Lapland januari

FEBRUARI

De dagen lengen snel en de zon is vaak terug van de partij, net als grote hoeveelheden sneeuw. De temperaturen bereiken nu hun dieptepunt, maar de droge lucht maakt zelfs een -30°C draaglijk. Heldere nachten zijn de ideale momenten voor noorderlicht.
Februari is de topmaand voor Lapland. Veel lodges en hotels zijn maanden vooraf volgeboekt, mede door de schoolvakanties in verschillende Europese landen. Niettemin is er plaats genoeg in dit uitgestrekte gebied: je hebt nooit het gevoel dat je op een drukke vakantiebestemming bent wanneer je de wildernis in trekt.

Lapland februari

MAART

De maand maart heeft lange dagen met vaak veel zonuren. Het koudste deel van de winter is voorbij. Een ideale periode om er actief op uit te gaan en te genieten van de natuur. De sneeuwhoogte bereikt zijn maximum. De gemiddelde temperatuur stijgt tot -10°C, en de sneeuw verdwijnt stilaan van de naaldbomen. Ook de schoolvakanties van februari zijn achter de rug waardoor het op veel plekken weer rustiger wordt.

Lapland maart

APRIL

Een ideale periode voor  een relatief ‘warm’ Laplandverblijf bij milde temperaturen (-5°C). De sneeuw begint langzaam te smelten en na meer dan 200 (!) dagen maakt de winter eind april eindelijk plaats voor de korte zomer. April en de Paasvakantie zijn een uitstekende periode om naarLapland te reizen: volop sneeuw, een schitterend zonnetje, aangename koude en hard bevroren meren. Ideaal dus om bijvoorbeeld met de kinderen naar Lapland  te reizen als alternatief voor de jaarlijkse skivakantie.

Lapland april

MEI

Terwijl in Lapland de dooi intreedt, kan wie ook in de maand mei nog wil genieten van puur winteravontuur, terecht op de fabelachtige Spitsbergen archiepl. Halverwege tussen de Noordkaap en de Noordpool blijft de zon 24u per dag aan de hemel.

ZOMER

Tijdens de zomermaanden tovert de middernachtzon Lapland om in het 'land dat niet gaat slapen'. Zeker in het hoge noorden is er continu daglicht. Erg lange dagen dus waarbij je volop van de natuur kan genieten. Dit is ook de ideale periode om een rondreis door het machtige landschap van Noorwegen te maken.

Lapland zomer

HERFST

Vanaf september treedt de ruska in, de Lapse herfst, waarbij de natuur zich van zijn kleurrijkste kant laat zien.

Een ideale periode voor een husky trainingsweek, waarbij je de honden mee klaarstoomt voor het winterseizoen.

Lapland herfst