Op zoek naar iets?

Polen Krakau Karpaten

POLEN - Krakau en drie nationale parken van Zuid-Polen - 8 dagen

{{statusText}}

vanaf €1295

  • groepsreis door de variatierijke Karpaten en langs culturele hoogtepunten
  • professionele Nederlandstalige gids in Krakau, Auschwitz en de zoutmijn van Wieliczka
  • optionele vlottentocht op de Dunajec-rivier - één van Polens 'topattracties'

  8-daagse groepsreis door het zuiden van Polen

  De culturele hoogtepunten en mooiste landschappen in het zuiden van Polen


  De Karpaten in het zuiden van Polen vormen de natuurlijke grens met Slowakije. De hoogste toppen van de Tatra worden omgeven door verschillende lagere gebergten zoals Pieniny en Babiogorski. We doorkruisen drie nationale parken en ontdekken de mooiste landschappen van de Poolse ‘Highlands’.

  Vanuit Zawoja beklimmen we de 1725 meter hoge Babia Góra, de hoogste top in het Babiogorski nationaal park.  Het Tatra nationaal park verkennen we vanuit Zakopane. De Tatra is het enige berggebied in Polen met een alpiene karakter. Het gebied wordt gekenmerkt door hoge, steile toppen, diepe ravijnen, talrijke meren en bergbeken, grotten en schilderachtige dalen. Onderweg hebben we prachtige vergezichten over het Karpaten gebergte.

  Het fantastische breukdal van de Pieniny is een klein kalksteengebergte met een grote landschappelijke schoonheid. Steile hellingen en rotsformaties rijzen er honderden meters op boven de rivier Dunajec. We wandelen over de bergkam, hoog boven de rivier, en door de smalle vallei naar Szczawnica. Wie dit wenst, kan ook per houten vlot de rivier afvaren.

  Onze reis start en eindigt in Krakau. De stad bewaart binnen zijn muren een cultuurschat zonder weerga. Een professionele Nederlandstalige stadsgids vergezelt ons een halve dag op onze tocht langs de belangrijkste bezienswaardigheden in de oude stad en de Joodse wijk Kazimierz.  Later op de dag staat ook een bezoek aan de beroemde zoutmijn van Wieliczka op het programma.  
  Uiteraard mag ook een bezoek aan de concentratie- en vernietigingskampen van Auschwitz en Birkenau niet ontbreken.

  Logies en praktisch:

  • verblijf in comfortabele driesterrenhotels
  • professionele Nederlandstalige gids in Krakau, Auschwitz en de zoutmijn / professionele berggids in de Tatra
  • de langste wandelingen kunnen, indien gewenst (door een deel van de groep), ingekort worden

  Comfort niveau

  Fysiek wandelniveau

  Dag 1

  Vlucht naar Krakau + bezoek Auschwitz-Birkenau

  Vlucht naar Krakau en bezoek aan de concentratie- en vernietigingskampen van Auschwitz en Birkenau. We beschikken over een eigen Nederlandstalige gids, waardoor ook een bezoek aan het interessante Belgische museum (blok 20) mogelijk is. Later op de dag volgt een transfer naar het hotel in het centrum van de voormalige Poolse hoofdstad (op wandelafstand van het historische/oude centrum). 

  Dag 2

  Krakau + zoutmijnen + transfer naar Zawoja

  In de voormiddag worden we door de oude stad van Krakau gegidst. Krakau, sinds 1978 op de UNESCO werelderfgoed lijst, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gespaard van verwoestingen en bewaart binnen haar muren een cultuurschat zonder weerga. Het aanbod is gigantisch: 148 kerken en kapellen, 74 paleizen, 26 musea, 14 theaters, honderden monumenten en kunstwerken, 60 verdedigingswerken, …

  Aangezien de meeste bezienswaardigheden in Krakau binnen het redelijk compacte historische centrum liggen, kan de stad best te voet worden verkend. Onder begeleiding van een professionele stadsgids bezoeken we oa de Wawel-heuvel, met zijn imposante Koninklijke Burcht en gotische kathedraal, de aantrekkelijke Grote Markt, de Mariakerk, de pittoreske Lakenhal en een groot aantal interessante oude huizen. Ook Kazimierz, de vroegere joodse wijk, wordt bezocht.

  In de namiddag volgt een bezoek aan de unieke zoutmijnen van Wieliczka. Een Nederlandstalige gids leidt ons door de ongelooflijke wereld van zouten gangen, kamers en zalen met spectaculaire beelden. De meest opvallende ruimte is de Heilige Kinga Kapel op een diepte van 101 meter, volledig gebeeldhouwd uit zout (tot de kroonluchters toe).

  Na het bezoek reizen we door naar Zawoja, aan de poort van het Babiogorski Nationaal Park.

  Dag 3

  Wandeling door het Babiogorski Nationaal Park

  Vandaag beklimmen we de 1725 meter hoge Babia Góra. De onderste laag van de berg wordt begroeid met oeroude bomen. Geleidelijk aan stijgen we tot boven de boomgrens wat adembenemende vergezichten oplevert. Na een lange maar aantrekkelijke afdaling bereiken we terug ons hotel.

  6-7 uur wandelen / 700 meter stijgen / 1050 meter dalen

  Dag 4

  Tatra vallei + Zakopane

  Na een transfer van ongeveer een uur komen we aan in de pittoreske Chocholowska vallei. Van hieruit maken we een eenvoudige wandeling door de mooie vallei. We steken de Bobrovecka pas over en bereiken het Slowaakse stadje Oravice, aan de voet van de Hoge Tatra. Hier worden we weer opgepikt door de minibus en reizen we verder naar ons hotel in Zakopane. 

  3-4 uur wandelen / 550 meter stijgen / 550 meter dalen

  Dag 5

  Tatra Gebergte

  Het Tatra gebergte herbergt Polens hoogste toppen (oa de Rysy, met 2499 meter de hoogste top van het land). Het is het enige berggebied in het land met een alpien karakter. Het gebied bestaat hoofdzakelijk uit graniet, met steile toppen en wanden, diepe ravijnen uit de ijstijd, grotten, schilderachtige dalen, meren en bergbeken. Dit maakt het tot een van de mooiste landschappen van Polen. Het diepste deel wordt begroeid met sparren, lariksen en beuken. Op een hoogte van 1800 meter worden de pijnbomen afgewisseld met typische bergweiden. De plantenwereld van de Tatra is rijk aan karakteristieke hooggebergte planten. Dieren als de marmot, ree, bruine beer en adelaar worden hier beschermd.

  Een minibusje brengt ons tot Palenica. Hier starten verschillende mooie wandelroutes door de Tatra. Wij wandelen tot aan de voet van de Kozi Wierch door een prachtige vallei.  Onderweg passeren we meertjes met kristalhelder water en de hoogste waterval in de Tatra bergen (Siklawa). (7 uur wandelen / 700 meter stijgen / 700 meter dalen) 

  Wie van een sportieve uitdaging houdt kan optioneel naar de top van de 2291m hoge Kozi Wierch.

  Wie het echt rustig aan wilt doen kan vanuit Palenica op eigen houtje naar het populaire Moskie Oko-meer wandelen. De weg naar het meer is erg druk maar het meer zelf is zeker één van de mooiste plaatsjes in de Tatra. Je hebt er sublieme zichten op de toppen rond het meer. (6 uur wandelen / 400 meter stijgen / 400 meter dalen)

  Dag 6

  Zakopane + Pieniny Gebergte

  In de voormiddag hebben we een paar vrije uren om de belangrijkste bezienswaardigheden van Zakopane te bezichtigen of om door de straten met typische houten huizen te slenteren. Door de typische bouwstijl en folklore ademt Zakopane nog steeds een dorps karakter uit. 

  Later op de dag nemen we de bus naar de Dunajec kloof, door de UNESCO beschermd. Op de grens met Slowakije wandelen we langs de Dunajec rivier tot in Szczawnica. De rivier stroomt op spectaculaire wijze tussen steile oevers, die soms 300 meter hoog zijn. Tijdens deze wandeling krijgen we, vanuit het dal, een prachtig zicht op de ‘pieken’ die we de volgende dag zullen aandoen. Een heel ontspannende wandeling door een prachtig stukje natuur. (3-4 uur wandelen / 0 meter stijgen / 0 meter dalen)

  Wie dit wenst kan de rivier ook afvaren op traditionele vlotten. Ervaren veermannen in traditionele klederdracht loodsen het vlot veilig langs talrijke stroomversnellingen. Eén van Polens ‘topattracties’.

  Overnachten doen we in Szczawnica, een bekend Pools kuuroord. Het dorpje ligt op een hoogte van 435-520 meter boven de zeespiegel in één van de mooiste hoekjes van Polen, op de grens van de Pieniny en de Beskid Sadecki. De fantastische ligging, het perfecte klimaat en de monumentale houten bebouwing geven dit kuuroord een speciale schoonheid.

  Dag 7

  Pieniny Nationaal Park

  Het Pieniny Nationaal Park bestaat uit het centrale deel van het gelijknamige bergmassief. De Pieniny is een klein kalksteengebergte, laag, maar van een grote landschappelijke schoonheid.
  Het nationaal park (30 x 4 km) werd vooral opgericht om het fantastische breukdal van de Dunajec te beschermen.  Schilderachtige steile rotsformaties en slingerende bochtige hellingen rijzen honderden meters op boven de rivier Dunajec. De kegelvormige toppen bezitten en rijke plantenwereld, met een aantal soorten die van voor de ijstijden stammen. Op de bosweiden of op de rotshellingen kan men ook talrijke dieren en insecten (vele vlinders) aanschouwen.

  Vandaag wandelen we door dit spectaculaire nationale park naar zijn hoogste punt: Trzy Korony (3 kronen), 981 meter. We krijgen een prachtig zicht op de rivier waarlangs we de dag daarvoor wandelden.  Na de afdaling nemen we de bus naar Krakau.  We verblijven terug in een hotel kort bij het oude centrum wat ons in de gelegenheid stelt om ’s avonds nog even de stad in te trekken en te genieten van de speciale sfeer die zoveel bezoekers weet te betoveren.  ’s Avonds dineren we in een gezellig restaurantje in het oude centrum van de stad.  Een perfecte afsluiter. [4-5 uur wandelen / 340 meter stijgen / 360 meter dalen]

  Dag 8

  (Vrij bezoek aan Krakau +) terugreis

  Afhankelijk van de vluchturen: vrij bezoek aan de stad, transfer naar de luchthaven en terugvlucht naar België.
   

  Periode & Prijzen

  Nota

  Toeslag single kamer € 205

  Vroeg boeken loont: ontvang 5% vroegboekkorting bij boeking tot 4 maanden voor vertrek op deze reis.

  Aantal dagen

  8

  Afspraak

  Luchthaven van Charleroi.

  Begeleiding

  Zuiderhuis begeleiders Gerrit Van Campenhout (juli) en Jan Van Hellemont (september) in samenwerking met lokale gidsen.

  Bijkomend Engelssprekende gids in Tatra, Nederlandstalige gids in Krakau, Auschwitz en zoutmijn.

  Deelnemers

  Min. 6, max. 14.

  Logies

  Verblijf in driesterrenhotels te Krakau, Zawoja, Szczawnica en Zakopane.

  Niveau

  3 tot 7 uur wandelen per dag - de langste wandelingen kunnen eventueel ingekort worden.

  Situering

  Zuid-Polen, in de nabijheid van de grens met Slowakije.

  Vervoer

  Vlucht naar Krakau - minibus ter plaatse.

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier. Voor dagactiviteiten worden geen dossierkosten in rekening gebracht.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  15/12/2020