Op zoek naar iets?

laplandreizen lapland op huskytocht husky over uitgestrekte meren en bossen

LAPLAND REIZEN

Lapland in de winter

Lapland ligt zo dicht bij de poolstreken, dat de winters er bijzonder lang zijn. In de wintermaanden komt de zon er een hele tijd niet op en in de zomermaanden gaat de zon er niet onder (middernachtzon). De Sami hebben zich in de loop der eeuwen aan deze barre omstandigheden aangepast. 

Sami – de tradidionele bevolking

Traditioneel leefden de Sami van hun rendierkuddes. Rendieren leverden melk, vlees, bot en huiden en deden ook dienst als trekdier voor de slede. Echte Sami woonden oorspronkelijk in tenten van rendierhuid. Die konden ze makkelijk afbreken, want om in leven te blijven, moesten de Lapse herders hun rendierkuddes volgen. Alleen tijdens de winter bleven de Sami met hun rendieren op een vaste verblijfplaats. Hun tenten ruilden ze dan voor lage stenen huizen, met aarde bedekt - tegen de felle winterse kou.

De afgelopen decennia is Lapland heel erg geëvolueerd. Door het vinden van ijzererts in dit gebied zijn er wegen en spoorlijnen aangelegd en zijn de Sami in contact gekomen met de westerse beschaving. Vele Sami hebben het nomadenbestaan opgegeven en werden visser, landbouwer of zelfstandig ondernemer. De meeste Sami zijn ondertussen volledig opgegaan in de moderne maatschappij. Toch is er - ook door de opkomst van het toerisme in de regio – nu meer respect en bescherming gekomen voor de Samische bevolking, hun leefwijze, cultuur en talen.

Lapland noemen we wel eens “de laatste wildernis van Europa”. Het landschap is  heuvelig, met uitgestrekte bossen, vlaktes en meren.

Lapland - land van de Sami

Lapland (Samisch: Sapmi) is de geografische benaming voor de meest noordelijke delen van Noorwegen, Zweden, Finland en een deeltje van Rusland. De meeste   Samiwonen in Noorwegen (+/- 25.000), gevolgd door Zweden (+/- 12.000), Finland en Rusland. Hoewel ze nu een minderheid vormen, dragen de Sami hun cultuur hoog in het vaandel.  Ze beschikken over een eigen vlag en een eigen parlement.

Lees meer

Opgelet, er is een filter actief!

Thema
Categorieën

{{themeGroup.DisplayName}}

Niveaus
{{activeSort.getTitle()}}

Beschikbaar Gegarandeerd Op aanvraag Volzet

Zuiderhuis reisblog

Op culinaire city trip naar Londen met Vegamuze

Tasty Travels Londen
Geplaatst 04/12/2017

Londen is een van de city trip topbestemmingen in Europa dankzij haar unieke combinatie van historische gebouwen en...

Fjordentocht aan de poolcirkel

Godafoss in IJsland
Geplaatst 22/11/2017
Net onder de mythische poolcirkel, in een van de uitlopers van de Eyjafjörður, ligt Akureyri...

Iran, heden en verleden

Jongerenreis naar Iran
Geplaatst 22/11/2017
Iran is een land in beweging, een duizelingwekkende caleidoscoop vol kleurrijke bazaars, eeuwenoude moskeeën, ...