Op zoek naar iets?

Noorderlicht in IJsland

Licht doet leven: noorderlicht in IJsland

Aurora Borealis, voor de Vikingen het zonlicht dat weerkaatst op de brede schilden van de Walkuren, die onvervaard het hemelfirmament doorschrijden om de zielen van verslagen krijgers naar Valhalla te leiden. In de Griekse mythologie een samenspel tussen Boreas, god van de noordenwind, en de godin Eos, die met haar veelkleurige strijdwagen door de nachthemel scheurt om de komst van Helios aan te kondigen. In IJslandse folklore een heraut des onheils, maar tegelijkertijd ook verzachtend voor moeders die op het punt staan te bevallen. Voor ons gewoon een spel van protonen en elektronen, al dekt ‘gewoon’ de lading niet. Het noorderlicht valt niet in woorden te vatten. Veeleer dan zien is het een kwestie van beleven.

Er is natuurlijk een perfect wetenschappelijke verklaring voor al die kleurenpracht. Iets met zonnewind en plasmawolken, geladen deeltjes die onze atmosfeer binnendringen, enzovoort. We hoeven bij ZuiDERHuiS IJslandreizen echter geen verklaring voor alles. Laat ons even ons ongeloof opschorten en het mysterie met open armen ontvangen. Wat is nu de beste periode om het noorderlicht te aanschouwen in IJsland? Van november tot maart organiseren we verschillende individuele rondreizen in het land van vuur en ijs, vijf queestes in de vluchtige voetsporen van de heilige graal, het noorderlicht.

Ons programma Noorderlicht special (4 dagen) is een korte maar intense tête-à-tête met hoofdstad Reykjavík en de monumentale natuurpracht van Zuidwest-IJsland. Het daglicht voert je mee naar de hoogtepunten van Zuidwest-IJsland, zoals daar zijn: Þingvellir, Gullfoss en Geysir. Lokale aurora-experts – niet het kwaadste beroep – nemen je bij het vallen van de avond mee buiten de stad, naar de beste plekjes om het poollicht gade te slaan.

Op onze andere noorderlicht-programma’s kruip je zelf achter het stuur van een 4x4 om het brute IJslandse natuurgeweld te bedwingen. De rondreis Noorderlicht en gletsjers (10 dagen) leidt van Reykjavík naar het schiereiland Snaefellsnes en de machtige Snaefellsjökull, waar in Jules Verne’s Reis naar het middelpunt van de aarde de hachelijke onderneming van dr. Lidenbrock aanvangt. Vervolgens gaat het richting Þingvellir Nationaal Park en de zwartgeblakerde vulkanische stranden van Vík. Het absolute hoogtepunt van de rondreis is Vatnajökull, IJslands grootste gletsjer die zo’n 8% van de landmassa bedekt in ijs en sneeuw. Onder het oppervlak gaan enkele van IJslands meest actieve vulkanen schuil, een van de voornaamste redenen waarom het landschap vaak een andere vorm aanneemt.

Daarnaast hebben we nog drie programma’s die telkens een ander accent leggen. Zowel Noorderlicht deluxe (6 dagen) als Noorderlicht en watervallen (6 dagen) staan voor een korte, allesomvattende, onnavolgbare indruk van winters IJsland. En last but not least, de rondreis Noorderlicht en orka’s. Jaarlijks zakken enkele honderden orka’s af naar de noordkust van Snaefellsnes. In Grundarfjörður gaan we het water op, op zoek naar de confrontatie met een van de gevaarlijkste roofdieren uit de Noord-Atlantische oceaan.