Op zoek naar iets?

Vernazzo aan de Ligurische kust in Italië

Golfo dei poeti

Op de vlucht voor de mores van een steeds preutser wordend Engeland, vonden de romantische dichters Lord Byron en Percy Bysshe Shelley vroeg in de 19e eeuw hun heil aan de Ligurische kust. Ze werden halsoverkop verliefd op de ravissante Riviera tussen Portofino en Portovenere, en verloren hun dichterlijke harten aan de pastelgetinte vissersdorpjes van Cinque Terre, waar koraalrode oleanders en oranjebloesems over eeuwenoude dorpspleintjes waken en het azuurblauwe oceaanwater gemoedelijk tegen de kliffen aangolft. Met ZuiDERHuiS Wandelreizen kan je dit najaar in groep of individueel naar de Cinque Terre om je er, net zoals de romantici een eeuw geleden, te laten inspireren door de wonderlijke schoonheid van deze kusten.

Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore, namen zachter dan een smeltend ijsje onder de Italiaanse najaarszon. De vijf dorpjes van Cinque Terre, stuk voor stuk zorgvuldig tegen de ruige rotskust genesteld, baden overdag in gul zonlicht en hervinden, dankzij hun geïsoleerde ligging, na het bezoek van de dagjestoeristen hun rust. Auto’s zijn hier namelijk niet toegelaten, je geraakt er enkel per trein of te voet. Wijn, antipasti en goed gezelschap zijn onontbeerlijk. De gevels van de vissershuisjes zijn gehuld in kleuren in harmonie met de natuur: oranje uit de sinaasappelboomgaarden of honinggeel als de bloemblaadjes van de mimosa. Alles is in evenwicht. Het achterland is een ander verhaal, ongerept, gulzig groen en dichtbegroeid, een waar wandelparadijs.

Geen wonder dat de Britse romantici net hier hun voeten onder tafel schoven. Ze kwamen niet om zeemzoete versjes te schrijven maar om volop en ongeremd te leven. Om te genieten van zon, zee en het leven met beide handen bij de kraag te grijpen. Met wat we vandaag onder ‘romantisch’ verstaan hadden de heren dichters maar weinig van doen. Lord Byron was een notoir rokkenjager, Coleridge een al even notoire opiumverslaafde en de zonderling William Blake een mysticus van de hoogste orde.

(tekst gaat verder onder de foto)

Cinque Terre aan de Ligurische kust in Italië

Op hun Grand Tour door het oude continent bereikten in die dagen veel Britse jongeren uit de upper class de Italiaanse kusten. Weinigen onder hen waren echter zo lyrisch als de Romantici. Voor Byron was zelfs het onkruid dat tegen de bergwanden aan de Ligurische kust groeide van een ongeëvenaarde schoonheid. Het land dat de wereld Dante, Petrarca en Boccaccio had geschonken, was de bakermat van cultuur en beschaving. De superlatieven werden niet gespaard:

“I love the language, that soft bastard Latin,

Which melts like kisses from a female mouth,

And sounds as if it should be writ on satin” (Lord Byron – Italy)

Italië, en Ligurië in het bijzonder, was een “paradise for exiles” (Shelley) waar het leven niet geleefd wordt met één voet steeds op de rem maar voluit. Vandaag zijn Ligurië en Cinque Terre niet meer zo onontgonnen en afgelegen als in de 19e eeuw, maar wel nog steeds een ware lust voor het oog. Met ZuiDERHuiS Wandelreizen trekken we elk najaar in groep en individueel naar de westkust van Italië. Op onze groepsreis langs de Ligurische kust verkennen we in september 8 dagen lang de kust vanuit een vast verblijf in het dorpje Sestri Levante, aan de Baia delle favole, de sprookjesbaai, vernoemd naar een jonge Hans Christian Andersen die hier in 1833 helemaal lyrisch werd. We wandelen dagelijks 4 à 6 uur door het mediterrane maquis en de weelderige wijngaarden van het nationaal park Cinque Terre en eindigen in het natuurpark rond Portofino. Ook individueel kan je dit najaar Cinque Terre verkennen. Aan de hand van de gekozen verblijfsformule stellen wij 4, 5 of 6 wandelroutes tussen Levanto en Riomaggiore voor, met het zachte ruisen van de zee steeds als trouwe metgezel.

Natuur in Cinque Terre